Šonedēļ Latvijā sals pieņemsies spēkā, īpaši liels aukstums gaidāms no trešdienas līdz piektdienai, brīdina sinoptiķi.

Naktī uz otrdienu būs daļēji apmākušās debesis, tāpēc minimālā gaisa temperatūra prognozēta nedaudz augstāka kā pirmdien - valsts lielākajā daļā -14..-19 grādu, vietām līdz -23 grādiem. Otrdien caur mākoņiem spīdēs saule, pūtīs lēns līdz mērens austrumu vējš un maksimālā gaisa temperatūra būs -7..-12 grādu, valsts austrumos -13..-15 grādu.


1. februārī Latviju sasniegs arktiskās gaisa masas - valsts austrumos trešdienas rītā gaidāms sals līdz -25..-26 grādiem un dienā nekļūs siltāks par -17..-20 grādiem, pārējā valstī gaisa temperatūra vēl būs par 3-6 grādiem augstāka. Vietām gaidāma sarma, iespējams arī neliels sniegs, vējš lēni līdz mēreni pūtīs no austrumiem, ziemeļaustrumiem.


Ceturtdien un piektdien gaisa temperatūra diennakts tumšajā laikā pazemināsies līdz -22..-30 grādiem, maksimālā gaisa temperatūra būs -16..-22 grādi. Vietām - it sevišķi Ziemeļkurzemē - brīžiem nedaudz snigs, un daudzviet būs sarma. Saglabāsies lēns līdz mērens austrumu vējš.


Sala mazināšanās gaidāma no sestdienas, kad daudzviet snigs un puteņos, un svētdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra jau paaugstināsies līdz -6..-11 grādiem, taču pastiprināsies austrumu, dienvidaustrumu vējš, liecina pašreizējās prognozes.
Komforta temperatūra jeb fizioloģiski ekvivalentā temperatūra, kas izsaka arī vēja un gaisa mitruma ietekmi uz cilvēku, ceturtdien un piektdien pazemināsies līdz -35 grādiem. Šādos apstākļos iespēju robežās jāpaliek mājās, jo, atrodoties ārā vējā, apsaldējumu var gūt pat desmit minūtēs.


Jāatgādina, ka skolēni vecumā līdz 12 gadiem izglītības iestādi var neapmeklēt, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -20 grādiem pēc Celsija skalas, savukārt skolēni, kuriem ir 13 un vairāk gadu, mājās var palikt, ja sals pārsniedz 25 grādus.


Mediķi atgādina, ka aukstā laikā jāvelk siltas drēbes, cepure un cimdi. Kājās nevajadzētu vilkt ciešus un šaurus apavus un jābūt sausām zeķēm. Tiklīdz parādās durstīga sajūta ausīs, degunā vai citās ķermeņa daļās, jādodas uz siltām telpām vai konkrētā ķermeņa vieta jāpiesedz ar šalli.


Ja cilvēks jūt, ka kāda ķermeņa vieta nosalusi un palikusi nejutīga, vislabāk to sasildīt pie silta ķermeņa, piemēram, rokas pabāžot zem džempera. Aukstā laikā nedrīkst sildīties ar grādīgiem dzērieniem - alkohols paplašina asinsvadus, kas savukārt veicina vēl straujāku siltuma atdošanu.


nra.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: