Ventspils pilsētas pašvaldība kopā ar sadarbības partneriem plāno realizēt projektu, kurā tiks izmēģināta apkurē izmantojamās biomasas audzēšana.

"Tas ir starptautisks projekts, kurā izmēģinās audzēt biomasu konkrētajos Ventspils rajona klimatiskajos apstākļos, ko pēc tam novākt un izmantot kā biomasu kurināšanai," informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

"Tagad visi pāriet uz kurināšanu ar biomasu, pamatā šķeldu. Tās šķeldas, ko iegūt, izcērtot un kopjot mežus, pietrūks, tāpēc būs jāaudzē pašiem tā biomasa, ar ko kurināt. Mans priekšlikums bija šo jautājumu izpētīt, un pētījumi parādīja, ka tāda problēma var parādīties Latvijā kopumā un Kurzemē tai skaitā," skaidroja Ventspils mērs.

Ventspils pilsētas sadarbības partneri šajā projektā ir Kurzemes plānošanas reģions, Ventspils augstskola un Turku Lietišķo zinātņu universitāte.

"Iepazīsimies ar to, kā biomasa tiek audzēta plantācijās Zviedrijā, Ungārijā un Anglijā. Mums īpaši interesē Zviedrija, jo klimatiskie apstākļi mums ir tuvāki," skaidroja Lembergs, piebilstot, ka tiks pētītas arī tehnoloģijas, kā biomasu novākt un izstrādāt.

Kā ziņots, ir parakstīts līgums par Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējuma piešķiršanu projektam, kura īstenošanas rezultātā Ventspils centralizētajā siltumapgādē fosilais kurināmais, proti, mazuts, tiks aizstāts ar atjaunojamo energoresursu - koksnes biomasu.

Biomasa ir videi daudz draudzīgāka par mazutu, tās izmantošana samazinās katlumāju ietekmi uz pilsētas gaisa kvalitāti, īpaši sēra dioksīda izmešu līmeni, skaidroja uzņēmumā "Ventspils siltums".

Par citām pašvaldības aktualitātēm uzzini šeit!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: