Ugunsgrēkos izdeguši 200 hektāri meža zemes - no tiem izdegušās jaunaudzes ir 66 hektāri, savukārt 131 no meža ugunsgrēkiem dzēsts ugunsnedrošā laikposma pirmajos divos mēnešos.

Galvenais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku neuzmanīga un bezatbildīga rīcība ar uguni. Piemēram, 2021.gadā 88% gadījumu meža ugunsgrēki izcēlās tieši cilvēku rīcības dēļ, pārējos gadījumos ugunsgrēkus izraisīja zibens spēriens vai arī ugunsgrēku izcelšanās iemeslus neizdevās noskaidrot.

"Nereti cilvēki nemaz neapzinās, ka aizdedzina mežu. Ogojot vai sēņojot zemē nomests izsmēķis, vai pat tad, ja tas tiek izmest pa braucošas automašīnas logu, var radīt nopietnu ugunsgrēku. Tāpat cilvēki bieži neievērojot aizliegumu, kurina ugunskurus neatļautās vietās, vai atstāj tos kūpot, rūpīgi nenodzēšot ar ūdeni, smiltīm vai smalku granti," biežākos ugunsnelaimes iemeslus uzskaita VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Pamanot meža ugunsgrēku, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 un pēc iespējas precīzāk jānorāda notikuma vietu. Savlaicīgas un precīzas informācijas saņemšana par meža ugunsgrēku būtiski samazina izdegušo platību apmērus.

Ik gadu VMD, ņemot vērā laikapstākļus, izsludina ugunsnedrošā laikposma sākumu un beigas. Šogad ugunsnedrošais laikposms sākās 2.maijā, tā laikā, ikvienam iedzīvotājam uzturoties mežā un purvā, ir aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kā arī kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas, atstāt ugunskurus bez uzraudzības, dedzināt atkritumus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem, veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: