Izskatīšanai Saeimā šonedēļ iesniegti vairāk nekā 10 000 sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv savāktie paraksti par iespēju pret atlīdzību pārstrādei nodot dažādus iepakojuma veidus.

Iniciatīvas pārstāvis Jānis Ķuze atgādina, ka Latvijā plānots ieviest dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu, kas ļaus pārstrādei nodot tikai dažas PET un stikla pudeles, kā arī skārdenes, taču pārstrādei nebūs iespējams nodot citus šo materiālu iepakojumus, piemēram, piena vai sulu iepakojumus, šampūnu pudeles, stikla burkas u.c. Iniciatīvas autors iestājas par iecerētās depozīta sistēmas pilnveidi, paredzot, ka tajā pret atlīdzību varēs nodot dažādus iepakojuma veidus – ne tikai konkrētas pudeles.

Ierosinot attiecīgus grozījumus Iepakojuma likumā, Ķuze rosina bez kavēšanās ieviest Latvijā tādu depozīta sistēmu, kurā pret atlīdzību var nodot dažādu iepakojumu, jo sabiedrība ir ieinteresēta pārstrādei nodot daudzveidīgu iepakojumu. Tāpēc Latvijā ieviešamā depozīta sistēma ir jāplāno kompleksi un izmantojot jaunāko tehnoloģiju sniegtās iespējas, piemēram, mākslīgo intelektu, kas atpazīst iepakojuma veidu. Šādi sabiedrībai tiktu nodrošināta mūsdienīga, tālredzīga, maksimāli efektīva un ekonomiski pamatota depozīta sistēma.

Jāatgādina, ka Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Vides aizsardzības klubs, Latvijas Iepakojuma asociācija un Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija 27. maijā parakstīja sadarbības memorandu par inovatīvas, ekonomiski izdevīgas, paplašinātas iepakojuma depozīta sistēmas izstrādi. Memoranda mērķis ir efektīvi risināt dažādu sadzīves preču iepakojuma savākšanas problēmu. Memoranda dalībnieki vienojās par principiem, kas būtu ievērojami, izstrādājot depozīta sistēmu. Principi paredz nododamā iepakojuma daudzveidību, sekmējot dažāda veida iepakojuma savākšanu un pārstrādi, tostarp, piemēram, pieņemt pārstrādē piena un sulu iepakojumu, šampūnu pudeles, stikla burkas un citus iepakojumus, ko klasiskā depozīta sistēma nepieņem.

Tomēr šajā sasaukumā Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi būs norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pirms trešā lasījuma šo otrdien neatbalstīja priekšlikumus, kas paredzēja paplašinātas depozīta sistēmas ieviešanu. Komisija lēma palikt pie iepriekš atbalstītā depozīta sistēmas tvēruma, nosakot, ka depozīta sistēma attieksies tikai uz dzērienu iepakojumiem.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: