Aizvadītajās brīvdienās Ventspilī 18. reizi startēja Krievu kultūras dienas, kuras, kā jau ierasts, notiks veselu mēnesi – līdz 26. oktobrim. Krievu biedrības aktīvisti iecerētos pasākumus uzskata par savas organizācijas darbības galveno vērtību.

Krievu kultūras dienu atklāšanā sestdien Kultūras centrā izskanēja divi koncerti. Pa dienu notika grupas Šumilov Bor koncerts prezentācija Skaz, savukārt vakarā – atklāšanas koncerts Par galveno laika griežos. Skatītājus uzrunāja Ventspils Krievu biedrības (VKB) valdes priekšsēdētāja vietnieks Vasilijs Giņko un Krievijas Federācijas (KF) Ģenerālkonsulāta konsuls Liepājā Dmitrijs Bogdanovs. Konsuls jau ne pirmo reizi piedalījās Krievu kultūras dienu atklāšanā Ventspilī un norādīja, ka «šī ir svarīga un vajadzīga lieta, un konsulāts ir vienmēr gatavs to atbalstīt». Līdztekus kultūras atbalstam Krievijas Ģenerālkonsulāts regulāri sūta savus pārstāvjus uz Ventspili uz konsula pieņemšanām, kas notiek reizi mēnesī. Konsuls konsultē KF pilsoņus pasu, vīzu un citos jautājumos. Reizēm iznāk uzklausīt arī sūdzības, kuras konsulāts cenšas apmierināt savas kompetences ietvaros.

Krievu kultūras dienu atklāšanas koncertā izskanēja tautas, autordziesmas un romances mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu un solistu izpildījumā – dziedāja Jeļena Vaseva, viņas vadītais koris Cantabile, Tatjana un Juris Saksaganski, Karolīna Švarcberga-Sulbajeva, jaunā un talantīgā soliste Sofija Sedača, kās arī viešņa no Rīgas, brīnumainas balss īpašniece Irina Osipova. Skatītāji bija ļoti atsaucīgi un ar prieku uzņēma izpildītājus, bet pēc koncerta pauda savu pateicību par dzirdēto. «Jo īpaši iepriecina jaunie izpildītāji,» savos iespaidos dalījās VKB valdes loceklis Sergejs Akimovs, norādot vienu no svarīgākajiem biedrības darbības virzieniem – nodrošināt paaudžu pēctecību. Biedrība piedalās visos pilsētas pasākumos, toskait arī nacionālo kultūru dienās. «Ļoti labi, ka mūsu pilsētā pastāv komunikācija starp dažādām nacionālajām biedrībām, un to starpā nav domstarpību,» uzsvēra Akimovs. Ziemassvētku pasākumi, Svjatki, ziemas atvadas Masļeņca, Uzvaras dienas svinēšana – šie un citi VKB organizētie pasākumi vienmēr piesaista ventspilnieku uzmanību, neatkarīgi no tautības.

Krievu kultūras dienu atklāšanā ne reizi vien izskanēja teiktais par krievu noslēpumaino dvēseli un viņu mentalitāti: mīlestību, līdzcietību, jūtu dziļumu un līdzi jušanu, garīgumu. Tam piekrīt arī Sergejs Akimovs: «Ne tikai krievu tautas, bet visu slāvu tautu pārstāvju mentalitāte vienmēr ir balstījusies uz dziļu garīgumu. Un ne velti mūsu kultūru pamatā ir pareizticība, kas apvieno krievus, baltkrievus un ukraiņus.» Apstiprinot šos vārdus, atklāšanas koncerts iesākās ar lūgsnu Mūsu Tēvs debesīs kora Cantabile izpildījumā.

Krievu kultūras dienu atklāšanas koncerta galvenā režisore bija kora Cantabile vadītāja Jeļena Vaseva. Kolektīvs ir septiņus gadus vecs, tā sastāvs visu laiku mainās un papildinās. Koris piedalās starptautiskos garīgās un mūsdienu mūzikas konkursos un festivālos un tam ir jau vairāki diplomi. Krievu kultūras dienu programma Ventspilī turpināsies šosestdien ar muzikāli poētisko vakaru Es braucu pie jums Latvijas Puškina biedrības pārstāvju izpildījumā. Šajā mēnesī ventspilniekus gaida tradicionālās tautas spēles krievu nacionālajos sporta veidos. Kā jaunums šogad būs starptautiskais jauniešu deju festivāls konkurss Matrjoška. Savukārt Krievu kultūras dienu noslēgumā izskanēs koncerts Krievu motīvi ar instrumentālo mūziku, tautas un mūsdienu dziesmām un dejām.

Mediju atbalsta fonda ieguldījumsno Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Vpr 05.04.2022, 16:50:00

    https://jauns.lv/raksts/zinas/496203-latvija-sledz-krievijas-generalkonsulatus-un-izraida-to-darbiniekus

  • -1
    Heinrich 06.04.2022, 15:52:15

    Arī tā ir krievu kultūra:
    https://www.kavkazcenter.com/russ/content/2022/04/06/120617/russko-ukrainskaya-vojna--v-mariupole-russkie-okkupanty-szhigayut-trupy-ubitykh-mirnykh-zhitelej-zametaya-sledy-svoikh-zverstv.shtml

  • -1
    Heinrich 06.04.2022, 17:11:20

    Te vēl:
    https://www.kavkazcenter.com/russ/content/2022/04/05/120616/bez-sroka-davnosti--reznya-v-samashki-.shtml

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: