Kāpēc ikdienā vajadzētu šķirot atkritumus skaidro Pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts Sanitārās tīrīšanas iecirkņa vadītāja vietniece Inese Mičule.

– Normatīvo aktu izvirzītās prasības uzliek mums kā uzņēmumam par pienākumu nodrošināt atkritumu šķirošanas iespējas un veicināt šķirošanu, bet, manuprāt, ir citi, būtiskāki iemesli, kāpēc atkritumi ir jāšķiro, galvenais – dabas resursi pasaulē nav bezgalīgi un daba nespēj kompensēt mūsu patēriņu. Vēl nesen dzīvojām pēc principa paņem→izgatavo→patērē→izmet, bet nu jau ir pienācis laiks mums visiem kopā un katram atsevišķi mainīt domāšanas veidu un sākt dzīvot pēc principa paņem→izgatavo→patērē→atgriez, šajā brīdī atkritumus izmantojot jau kā vērtīgu resursu jaunu produktu ražošanai, un atkritumu šķirošanai šajā apritē ir būtiska loma.

Piemēram, virkne plastmasas izstrādājumu tiek iegūti no naftas produktiem, bet tos varētu ražot no pārstrādātas plastmasas. Savukārt, pārstrādājot stiklu, samazinās gaisa un ūdens piesārņojums, kā arī enerģijas patēriņš ir mazāks, salīdzinot ar jauna stikla saražošanu.

Otrs būtisks iemesls par labu šķirošanai: šķirojot mēs radām jaunas darba vietas – gan atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumos, gan pārstrādes rūpnīcās. Tātad šķirošana palīdz gan dabai, gan cilvēkiem pašiem.

Ja gribam dabas resursus baudīt paši un nodot tos mantojumā saviem mazbērniem, ir svarīgi par vidi rūpēties jau tagad, un atkritumu šķirošana ir veids, kā uzņemties atbildību par šo mantojumu.

Bieži tiek jautāts: kāds tieši būs mans personīgais ieguvums no atkritumu šķirošanas, kāpēc man nemaksā par sašķirotajiem atkritumiem? Jāsaprot, ka šķiroto atkritumu apsaimniekošana nav vērtējama kā atsevišķa sistēma – tā iet roku rokā ar nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, tostarp ietekmējot maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kas ir būtiski ikvienam. Maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu sastāv no dažādām pozīcijām, bet būtiski ir tas, ka iekļautie izdevumi tiek samazināti par ieņēmumu daļu no tālākai pārstrādei derīgu atkritumu realizācijas – tātad, jo vairāk atšķirojam un nododam, jo lielākas iespējas ietekmēt maksu, to saglabājot nemainīgu.

Projekts: Dzīves vides nospiedumi vakar, šodien, rīt.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    gg65 13.09.2019, 18:14:13

    Šķirot vajag un tas ir ļoti apsveicami. Tikai nav saprotams kāpēc VLK tai pašā laikā ieciklējas uz plastmasas/stikla šķirošanas nodrošināšanu daudzdzīvokļu namu pagalmos, bet turas pretī papīra/kartona/metāla šķirošanai? Un nē, tas nav nopietni piedāvāt pensionāriem ar kājām nest papīra kilogramus un kartonu uz Jēkaba ielu. Kāda ir alternatīva? Dzīvoklī iekārtot atkritumu šķirošanas stūri, kur gadu krāt papīru/konservu bundžas, lai būtu vismaz reāli taustāma jēga maksāt kādam par to atkritumu vešanu uz Jēkaba ielu?
    Retorisks jautājums - cik daudz mūsu pastkastēs iemestais papīrs (reklāmas,avīzes) ir jāsakrāj, lai tā vešana uz Jēkaba ielu dotu lielāku labumu nekā piesārņojums ko radīja automašīna ar kuru tas papīrs tika vests? Cik daudz iedzīvotāju vēlas savā dzīvoklī krāt gadiem papīru, lai vestu vai nestu tos daudzos kilogramus uz Jēkaba ielu?

  • -2
    gg65 13.09.2019, 18:14:18

    Tāpēc ierosinājums VLK - Sadarbībā ar VNĪ Jūs varētu uzstādīt daudzdzīvokļu namu kāpņu telpās pie pastkastēm kartona kastes. Nav viņām jābūt no zelta. Elementāri nolieciet pie pastkastēm kartona kastes, kurās iedzīvotāji var mest visas reklāmas un avīzes. Sētnieks tīra kāpņu telpu 2x mēnesī un var pievaktēt, kad kaste ir pilna. Tad sētnieks var paziņot VLK un VLK var ieplānot izvest šo papīru. Izmaksas kartona kastēm ir praktiski nekādas. Tik cik VLK varētu atrast veidu kā organizēt šo papīra atkritumu izvešanu.

  • -2
    krustmateflorence. 13.09.2019, 18:38:48

    Vai tiešām nevienai firmai nav intereses Ventspilī uzsākt makulatūras iepirkšanu no iedzīvotājiem?
    Vismaz kādu kapeiciņu varētu nopelnīt gan bezdarbnieki,gan bērni...
    Jeb varbūt interese ir,tikai netiek "ielaisti",jo tas neizdevīgi priekš VLK?

  • -3
    Māris 15.09.2019, 14:43:13

    Daudzdzīvokļu un privātmāju pastkastītēm var uzlīmēt uzlīmīti, Nemest neadresētus sūtījumus, vai reklāmas izdevumus, un tad tāda problēma mājokļos nebūs.Pašām tāda ir un pastkastē 2 gadus nevienu reklāmu neesmu redzējis.Tas tači ir izvēles pasākums, saņemt vai nesaņemt reklāmas pastkastē.Tagad sētnieki un iedzīvotāji cīnās ar sekām, tas ir ntajiem reklāmu kilogramiem.Uz atkritumu konteineriem vajadzētu uzlipināt atgādinājumus, padomājiet par dabu pirms jūs izmetat atkritumus, kas ir paredzēti šķirošanai, jo izglītība un izpratne šajā jomā ir kritiska Latvijā.

  • 0
    gg65 15.09.2019, 15:19:18

    Ko darīt, ja pensionāram interesē izšķirstīt akciju avīzes, bet pēc tam tās kļūst nevajadzīgas? Joprojām no viņām ir kaut kā jāatbrīvojas. Prasīt, lai sakrāj 10 kilogramus avīžu un tad nest 2-3km uz Jēkaba ielu?

  • 0
    Māris 15.09.2019, 17:59:07

    Pensionāru iespējams ir 25%, bet reklāmas izvēlas saņemt 95% iedzīvotāju, un 50% no visiem nešķirsta neko bet pa taisno mizenē, vai koridora kastē iemet.

  • -3
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 16.09.2019, 15:03:05

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” skaidro, ka ņemot vērā iedzīvotāju iepriekš izteiktos ierosinājumus, šogad tika izvērtēta jau izveidotā infrastruktūra un tehniskās iespējas paplašināt atkritumu dalītās savākšanas punktos pieņemamo atkritumu veidus un tika pieņemts lēmums veikt izmaiņas (papildināt ar makulatūru, metāla iepakojumu), kuras plānojam ieviest tuvākā pusgada laikā. Par izmaiņām noteikti informēsim atsevišķi.

    Atgādinām, ka pašlaik metālu un metāla iepakojumu un makulatūru var nodot 2 šķiroto atkritumu savākšanas laukumos Jēkaba ielā 47 un Siguldas ielā 8a, katru dienu no plkst. 10:00 līdz 19:00, izņemot pirmdienas. Makulatūru var nodot arī makulatūras savākšanas akcijas laikā.

    Sīkāka informācija par atkritumu apsaimniekošanu:

    • mājaslapā – www.vlk.lv ,
    • pa tālr. – 63626920,
    • e-pastā – vlk@ventspils.lv ,
    • personīgi – Pils ielā 12, Ventspilī.

  • 0
    Margrieta345 16.09.2019, 18:27:07

    http://www.kipa.lv/?page=stat&id=20

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: