Valsts vides dienesta (VVD) jaunās ģenerāldirektores Elitas Baklānes-Ansbergas prioritāšu vidū ir kontroles sistēmas uzlabošana, īpaši gaisa piesārņošanas un atkritumu apsaimniekošanas jomā, intervijā Latvijas Radio pastāstīja pati dienesta vadītāja.

Viņa atzina, ka VVD patlaban ir gan cilvēkresursu, gan finansējuma trūkums, tomēr vienlaikus vairāku jomu kontrolē netiek izmantotas tehnoloģiju sniegtās iespējas. Tas attiecoties gan uz vidi piesārņojošo uzņēmumu, gan arī uz pašu VVD inspektoru kontroli.

"Vājā vieta VVD šobrīd ir analītisko darbību trūkums. Sistēmiski analizējot mūsu rīcībā esošos datus, mēs varētu saprast darbības gan iekšēji, proti, kā strādā mūsu inspektori, kādi ir viņu darba rezultāti, gan arī ārēji - kā strādā kontrolējamie uzņēmumi," skaidroja Baklāne-Ansberga.

Viņa arī piebilda, ka vēlas mainīt veidu, kā VVD komunicē ar sabiedrību. Tā vietā, lai stāstītu par padarīto, būtu vairāk jāstāsta par to, kā tieši padarītais ietekmē vidi, savu vīziju par to, kā dienestam vajadzētu komunicēt ar sabiedrību, intervijā Latvijas Radio ieskicēja tā ģenerāldirektore.

Vēl jaunā VVD ģenerāldirektore iecerējusi prasīt nākamā gada budžetā papildu finansējumu VVD darbinieku atalgojuma palielināšanai.

Viņa skaidroja, ka VVD inspektoru atalgojums patlaban ir relatīvi zems pret viņiem uzticēto atbildību, un tas ir viens no riskiem, kas var veicināt korupciju. "No vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces kunga es esmu saņēmusi solījumu arī uz nākamo gadu virzīt papildu pieprasījumu atalgojumam," informēja dienesta vadītāja.

Viņa pauda nepieciešamību un apņemšanos VVD iekšienē izstrādāt motivējošu atalgojuma sistēmu, "lai ar minimāliem līdzekļiem sasniegtu maksimālu rezultātu".

Kā ziņots, valdība Baklāni-Ansbergu VVD ģenerāldirektores amatā apstiprināja 30. aprīlī, bet reāli darbu viņa sāka tikai šonedēļ.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -2
    qwerty 21.05.2019, 09:44:12

    Ja jāpiemin Ventspils sāpe, ogļu putekļi, tad viss sen jau ir skaidrs. Kamēr viens krauj slēgtā ciklā ,tikmēr pārējie atklātā veidā , tīru gaisu un tīras palodzes mums neredzēt. Tur pat nav jāveic kontroles uzlabošana, tāpat viss ir saprotams.

  • -3
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 21.05.2019, 15:23:53

    Atbild Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļa:
    Gaisa kvalitāti pilsētā – putekļu koncentrācijas ietekmē autotransporta, sevišķi dīzeļdzinēju radītās emisijas un kustība, ielu remontdarbi, apkures iekārtu emisijas, rūpniecības avotu, t.sk. beramkravu pārkraušanas operāciju emisijas, meteoroloģiskie apstākļi u.c. Atļaujas piesārņojošo darbību veikšanai, kuru rezultātā rodas piesārņojošo vielu emisijas, izsniedz Valsts vides dienests (VVD), vispusīgi izvērtējot tādas darbības iespējamo ietekmi uz apkārtējo vidi. Atļaujās izvirzīti nosacījumi ietekmes mazināšanai, un šo nosacījumu ievērošanas kontroli veic VVD inspektori. Lai nepārtraukti kontrolētu gaisa kvalitāti pilsētā, Jāņa ielā 17 ir uzstādīta monitoringa stacija, kas mēra putekļu – daļiņu ar diametru līdz 10 mikroniem un 2.5 mikroniem koncentrāciju gaisā, kā tas ir noteikts normatīvajos aktos. Ar mērījumu rezultātiem ir iespējams iepazīties VVD mājas lapā: http://www.vvd.gov.lv/kontrole/puteklu-monitorings/ventspils/

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 21.05.2019, 15:24:35

    Pašvaldība kopā ar brīvostas pārvaldi strādā, lai rosinātu izmaņas likumdošanā, kas paredzētu stingrāku regulējumu gaisa kontrolē. Bez tam brīvostas pārvalde plāno uzstādīt papildus monitoringa stacijas Ventmalas promenādē, lai sadarbībā ar Valsts vides dienestu varētu veikt preventīvas darbības gaisa piesārņojuma novēršanai.

  • 0
    gg65 21.05.2019, 10:19:44

    Viņa pauda nepieciešamību un apņemšanos VVD iekšienē izstrādāt motivējošu atalgojuma sistēmu, "lai ar minimāliem līdzekļiem sasniegtu maksimālu rezultātu".
    --
    Tas ir kā? Pārfrāzējot - "lai ar minimālu atalgojumu sasniegtu maksimālu rezultātu" ???

  • -1
    Krišs Daugulis 21.05.2019, 13:35:34

    Vēl jaunā VVD ģenerāldirektore iecerējusi prasīt nākamā gada budžetā papildu finansējumu VVD darbinieku atalgojuma palielināšanai
    !!!!!!!!!!!!!!!!!
    Pa šitād darb a sūdain miet pa mugur, nevis atalgojum

  • 0
    Jānis ... 21.05.2019, 19:12:43

    "Pašvaldība kopā ar brīvostas pārvaldi strādā, lai rosinātu izmaņas likumdošanā, kas paredzētu stingrāku regulējumu gaisa kontrolē." -pieci pašvaldības deputāti atrodas Brīvostas valdē.... Kurš, kurā vietā saņem atalgojumu par slikti veiktu darbu??? Vai kā deputāti , vai kā Brīvostas valdes locekļi... Bezdarbības rezultātā- piesārņota pilsētvide.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: