Ogļu putēšana pilsētā ir lielā mērā atkarīga no Valsts Vides dienesta un Ventspils reģionālās vides pārvaldes darba. Iedzīvotāji šo institūciju attieksmi asi kritizē.

Valsts vides dienests (VVD) ir institūcija, kas AS Ventspils tirdzniecības osta (VTP), uzņēmumam, kas vienīgais mūsu pilsētā pārkrauj akmeņogles atklātā veidā, izsniedzis piesārņojošās darbības atļauju un atbild par situācijas uzraudzību, kontroli un pārsniegumu ierobežošanu. Jau rakstījām, ka aizvadītajā piektdienā pēc VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes (RVP) iniciatīvas norisinājās darba sanāksme kopā ar VTO pārstāvjiem, un tajā netika ielaisti ne pilsētas pašvaldības pārstāvji, ne žurnālisti. Pēc šīs darba apspriedes Ventspils RVP telpās pārvaldes Kontroles daļas vadītāja Anna Adamsone informēja par sanāksmē runāto. Ieradās arī sabiedrības pārstāvji, kas mudināja VVD un Ventspils RVP rīkoties izlēmīgāk.

Agnese Jansone, kas uzrakstīja protesta vēstuli par ogļu putēšanu pilsētā, kurā lūdza VVD, kā arī Vides un reģionālās attīstības ministriju atbildēt uz vairākiem jautājumiem, sanāksmē vērsa uzmanību, ka Ventspils iedzīvotāji no akmeņogļu putekļiem cieš vairāku gadu garumā. Taču tikai, jūtot iedzīvotāju neapmierinātību, notiek sarunas. «Ja jūs šo licenci izsniedzāt, jums ir pienākums sekot, vai visi noteikumi, kas šajā licencē ir paredzēti, tiek ievēroti,» uzsvēra Jansone.

Runājot par to, vai pārvalde ir fiksējusi pārkāpumus ogļu pārkraušanas procesā, Adamsone ziņoja, ka šā gada 1. pusgadā pārkraušanas kompleksā nr. 1 atļautā piesārņojuma pārsniegumi konstatēti 10 diennaktis, savukārt pārkraušanas kompleksā nr. 2 – 14 diennaktis. Gada laikā ir pieļaujami 35 atļautā piesārņojuma daudzuma pārsniegumi. Liela nozīme ir monitoringa stacijas novietojumam. Iedzīvotāji un pašvaldība uzskata, ka, novietojot staciju pretim ogļu pārkraušanas kompleksiem, pārsniegumi tiktu konstatēti daudz biežāk.

Jansone runāja arī kā tūrisma uzņēmēja. Viņa sastapusies ar cilvēkiem, kuri ved bērnus astmatiķus atveseļoties pie jūras, bet prom brauc ar asarām acīs, sakot, ka nekad te vairs neatgriezīsies. «Vai jūs apzināties, kāds postījums tiek nodarīts uzņēmējdarbībai Ventspilī?» Adamsonei vaicāja Jansone. «Kā trīs bērnu mamma es jūs piesaucu pie veselā saprāta! Mana vecākā meita to vien dara, kā klepo. Mēs visu laiku braukājam uz Rīgu, uz slimnīcu. Ko man darīt? Jūs teiksiet – braukt projām? No pilsētas, kur dzimusi mana mamma, mana vecmāmiņa, mani radi. Ko man darīt? Un tas viss dēļ viena uzņēmuma, kurš nevar minimāli samazināt savu peļņu un ogles nolikt zem nojumes…» Ventspilnieku vārdā Jansone aicināja nekavējoties apturēt ogļu pārkraušanu līdz brīdim, kad tiks novērta šā brīža situācija.

Arī Kristīne Fogele norādīja VVD pārstāvēm (bez Adamsones sanāksmē bija arī VVD ģenerāldirektores vietniece Aina Stašāne), ka ventspilnieki ogļu putēšanas dēļ šobrīd ir ļoti nokaitināti. «Šis ir pēdējais piliens. Nākamais – mēs visi celsimies kājās un stāvēsim tur, krastmalā,» par piketa iespējamību brīdināja ventspilniece. «Mana sešgadīgā meita saka: braucam prom, es negribu vēzi! Visu laiku mēs klepojam un šķaudam, visu laiku asaro acis. Mūsu mājas logi ir pretī oglēm. Ko man darīt? Pārcelties? Es strādāju pašvaldībā, es mīlu šo pilsētu.»

Adamsone, noklausījusies sabiedrības pārstāvju argumentus, atbildēja ar frāzi: «Paldies par viedokli!» Uz mudinājumu likt nekavējoties apturēt ogļu pārkraušanu, valsts ierēdne atrunājās, ka pārvalde nav konstatējusi, ka atļaujas nosacījumi netiek pildīti. Kā norādīja pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks, licence paredz apturēt ogļu pārkraušanas darbus vai samazināt to apjomus nelabvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos, un arī sausais un karstais laiks ir nelabvēlīgi apstākļi. Vaicāta, vai pārvalde ņems vērā iedzīvotāju un pašvaldības lūgumu apturēt ogļu pārkraušanu, Adamsone atbild: «Ar tukšiem solījumiem es nemēdzu mētāties. Tad, kad dokumenti tiks sagatavoti, tad arī jūs to uzzināsiet.» Jau rakstīts, ka Ventspils (RVP) uzņēmumam uzlikusi papildu uzdevums: veikt akmeņogļu grēdu mērījumus un tos dokumentēt, tieši pretim ogļu uzglabāšanas vietai izvietot vienu monitoringa staciju, kā arī izveidot video novērošanas sistēmu ogļu kraušanas kontrolēšanai. Šie uzdevumi VTO jāizpilda līdz augusta vidum. Savukārt līdz šī mēneša beigām VTO jāorganizē tikšanās ar pilsētas iedzīvotājiem.

Saistībā ar ogļu putēšanu Ventspilī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pirmdien no atvaļinājuma izsaucis VVD ģenerāldirektori Ingu Koļegovu.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -3
    Margrieta. 24.07.2018, 12:41:04

    Brīnums gan-kāpēc savu vienīgi pareizo,nemaldīgo viedokli nav izteicis no domes priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas atstādinātais deputāts Lembergs?

  • -9
    keda 24.07.2018, 12:52:26

    Tiešām būtu dīvaini, ja domes vadītāja un viņa vietnieku viedokļi atšķirtos...

  • -1
    Krišs Daugulis 24.07.2018, 13:20:21

    VB - pēdējā rinkopā, vārdā, kas seko aiz Kaspars Gerhards trūkst vai nu burts "m", vai "s"

  • -1
    Gints Linde 24.07.2018, 13:22:45

    Vai Līga Tīrmane kādreiz vispār arī lasa, ko raksta? (Par to ministra pirdienu).

  • -3
    ^^—^^ 24.07.2018, 13:23:25

    Kurā pilsētā diez dzīvo šīs dāmas, ja neredz netīrās palodzes, mēbeles? Skumīgi noskatīties, kā iestādes, kas ir rīcības spējīgas - nedara savu darbu un ļauj brīvi darboties uzņēmējiem, kas smacē iedzīvotājus un pilsētas viesus. Vienīgās, pieklājīgās frāzes no viņām - paldies par viedokli! - FUI.

  • 0
    krusttēvs vilhelms 24.07.2018, 13:48:46

    varbūt Gerhardam steidzīgi jāizsauc ogļu pārkraušanas direktoru,kas pie šā darba strādā ,kāds sakars Ingai koļegovai, ko viņs saprot no ogļu putekļiem un pārkraušanu Ventspilī, viņa šeit pat nedzīvo.
    Tā kā nekraujiet ogles putekļainās vasarā !!!!
    Lai cilvēki šeit spētu dzīvot veselīgi !!!

  • -2
    Soft 24.07.2018, 15:19:04

    Cinisma kalngals - skatās uz ogļu putekļiem un saka, ka neput, iet pa krastmalu un saka, ka tur nav ogļu putekļu. Kur vēl trakāk var melot? Sajūta tāda, ka šobrīd pilsēta un iedzīvotāji traucē Tirdzniecības ostai. Izrādās - tā ir pilsētas problēma, ka uzcēlusies blakus upei, ziniet :(.

  • -2
    Ivars Jansons 24.07.2018, 23:20:22

    Labs materiāls, lai pārliecinātos, ka šī saruna bija jāsāk 29 gadus atpakaļ!!!
    Šī ir viena no infrastruktūras neveiksmēm !!! Vai Ošenieks zina arī pārējās vismaz 9 apzinātās infrastruktūras NEVEIKSMES??? Vai tad apzināta iedzīvotāju indēšana nav NOZIEGUMS???

  • -2
    Ivars Jansons 24.07.2018, 23:31:00

    Man gaišā atmiņā, kā Vītoliņš ar savu juristu stūma mani ārā no kabineta 2013, gadā, kad biju aiznesis baltu lupatiņu, ar kuru tikko biju notīrījis palodzi. Tad arī pat Ostgalā sniegs bija melns, un mani centās visādi izmuļķot!!! Iedzīvotāju izmuļķošana notika arī sabiedriskās apspriešanas laikā 2013. gadā, varat sameklēt tā laika Ventas Balss eksemplāru, kur mana bilde ir gandrīz pa visu lapaspusi!!!

  • -1
    krusttēvs vilhelms 25.07.2018, 00:20:35

    Tad jau Ivar Janson varētu pats zināt KĀPĒC ATKLĀTĀ VEIDĀ PĀRKRAUJ OGLES ,KĀPĒC NE SLĒGTĀ? ES DOMĀJ,KA SLĒGTĀ CILVĒKI NOBEIGTOS, TAPĒC ATKLĀTĀ ĻAUJ VĒL PAELPOT. UN KO MĒS TUR VARĒTU IESĀKT?

  • 0
    Anita 25.07.2018, 06:06:34

    Vajadzētu atbildīgajām personām uz kādu laiciņu izīrēt dzīvokļus ogļu termināļa tuvumā , lai paelpo to gaisu un paslauka tos melnos putekļus ,kas ir dzīvokļos,kuri ir pat diezgan patālu no ogļu kraušanas vietas.Apbrīnoju to cilvēku izturību ,kuri strādā pie ogļu pārkraušanas , laikam jau milzu algas maksā ,ja ir ar mieru indēties.

  • -1
    norge 25.07.2018, 11:53:55

    godigi sakot butu jasak ar ventspils brivostas valdi un ostas valdi ! manas domas ka viniem butu janes ne tikai morala bet ari finasiala un kriminala atbildiba par bardaku ventspils brivosta bet ari tas teritorija atrodosos uznemumos ! jo vini tacu sanem domaju loti nesliktu atalgojumu un izmanto ostas tranporta lidzeklus savam vajadzibam , vienkarsi sakot sanem naudu un visus labumus par neko nedarisanu

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: