Krīzes vadības padome otrdien nolēma, ka saistībā ar sausumu lauksaimniecībā nav izsludināma ārkārtas situācija, tā vietā to noteiks kā valsts mēroga dabas katastrofu.

Kā skaidroja Ministru prezidents Māris Kučinskis, Krīzes vadības padome neatbalsta ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecībā, jo tas nav nepieciešams, ņemot vērā, ka ilgstošā sausuma izraisīto seku dēļ nav jāpiemēro atbalsta instrumenti ārpus spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Tā vietā, iepazīstoties ar aktuālo situāciju nozarē, nolemts virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā priekšlikumu izsludināt valsts mēroga dabas katastrofu lauksaimniecībā. Šāds statuss ļauj rīkoties un palīdzēt lauksaimniekiem atbilstoši konkrētajai situācijai.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs atzina, ka izsludināt valsts mēroga dabas katastrofu lauksaimniecībā visā Latvijā nepieciešams, lai šīs nozares uzņēmumi atsevišķu līgumsaistību neizpildes rezultātā netiktu sodīti, piemēram, sausuma dēļ laikā nepabeidzot Eiropas Savienības finansētus projektus vai arī nespējot nokārtot finansiālās saistības ar kredītiestādēm. Padomes šīs dienas lēmums varot tikt izmantots kā arguments gadījumos, ja, piemēram, Lauku atbalsta dienests vai kredītiestādes ar sankcijām vēršas pret sausumā cietuša lauksaimnieka, ja tas nav laikā izpildījis līgumsaistības. Šādos gadījumos sausumu varēs uzskatīt kā force majeure apstākli.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka valsts mēroga dabas katastrofas situācija izsludināšana valstī nenozīmē sausuma dēļ radušo zaudējumu kompensāciju.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks atzina, ka viņam grūti vērtēt, vai valsts mēroga dabas katastrofas noteikšana prasītās ārkārtas situācijas vietā ir zemniekiem pieņemams risinājums - tas būtu jāprasa pašiem lauksaimniekiem. Ja tiktu izsludināta ārkārtas situācija, zemnieki varētu prasīt kompensācijas. Līdz šim gan Ventspils novada zemnieki īpaši neesot runājuši par vēlmi saņemt kompensācijas - viņiem aktuālāki ir jautājumi par atbalstu līgumsaistību neizpildes gadījumā, un valsts mēroga dabas katastrofas noteikšana būs arguments, lai zemniekiem šādos apstākļos nepiemērotu sankcijas.  "Jebkurā gadījumā tas ir solis pretī zemniekiem," atzina Mucenieks.

Zemkopības ministrija iesniedza Krīzes vadības padomei apkopojumu par saņemto informāciju no vairākām pašvaldībām, lauksaimnieku organizācijām un Latvijas Pašvaldības savienības par nepieciešamību izsludināt ārkārtējo situāciju saistībā ar ilgstošā sausuma ietekmi uz lauksaimniecību.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    snaiperis999 27.06.2018, 11:11:03

    Kā ta tā,nav neviens kas uzraksta kādu labu vārdu to,uz bildes redzamo komunistu.Gandrīz vai jāšņukst un jānobirdina kāda asara.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: