Bijušajās Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkās, kas pašlaik ir kritiskā stāvoklī, pēc rekonstrukcijas plānots ierīkot kopmītnes mūzikas skolas un Ventspils tehnikuma audzēkņiem, preses konferencē informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Kritiskā stāvoklī esošās ēkas Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2 Ventspils Mūzikas vidusskola atbrīvoja 2014. gada sākumā, pārceļoties uz pagaidu telpām un gaidot jauno skolas ēku, kas vēl tiek būvēta. Abas ēkas pieder Finanšu ministrijas pakļautībā esošajam uzņēmumam "Valsts nekustamie īpašumi".

"Šīs ēkas diemžēl degradē vidi, un mēs virzīsim jautājumu par to iekļaušanu oficiālajā vidi degradējošo būvju sarakstā. Līdz ar to līdz 3% pieaugs nekustamā īpašuma nodoklis. Mūsu pašmērķis nav kādu sodīt - mums ir svarīgi, lai ēkas saved kārtībā," skaidroja Lembergs.

Pašlaik arī notiekot sadarbība ar "Valsts nekustamajiem īpašumiem", Kultūras ministriju (KM), Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Ekonomikas ministriju (EM), lai abās ēkās varētu veikt rekonstrukciju un iekārtot tajās kopmītnes mūzikas skolai un tehnikumam. Pirms dažiem gadiem rekonstruētajā tehnikumā pieauga audzēkņu skaits, un daļa tehnikuma audzēkņu nepietiekamo kopmītņu skaita dēļ mitinās arī Ventspils Augstskolas dienesta viesnīcā. Pašlaik tehnikumā mācās ap 840 audzēkņiem, bet attīstības plānos ir ap 1000 audzēkņu. Līdz ar to arī radusies iecere kopmītņu vajadzībām izmantot bijušās mūzikas skolas ēkas.

Kā atzina Lembergs, iesaistītajām ministrijām esot kopēja izpratne šajā jautājumā. "Visi lēmumi vēl nav pieņemti, bet mēs pie tā strādājam," norādīja Ventspils mērs. Ieceres īstenošanai plānots piesaistīt arī Eiropas Savienības fondu līdzekļus no valsts īpašumā esošu ēku siltināšanas programmas tādiem darbiem, kā jumta konstrukciju, sienu, pamatu un daļēji arī komunikāciju pārbūve. "Svarīgi, lai būtu Eiropas Savienības nauda. Pašlaik izskatās, ka veidojas kaut kāda daļa neapgūtu līdzekļu tiem objektiem, kas bija paredzēti. Tad tur varētu samainīt vietām, un tam ir konceptuāla valdības piekrišana," sacīja Lembergs. Pārējos darbus savukārt varētu finansēt ēku īpašnieks - "Valsts nekustamie īpašumi". "Protams, pēc tam šīs skolas maksās viņiem īres maksu," piebilda Ventspils mērs.

Viens no būtiskākajiem veicamajiem darbiem abās ēkās ir pamatu stiprināšana. Kad padomju laikā Ventas labajā krastā tika uzbūvēts kālija sāls terminālis, būtiski tika padziļināta Ventas gultne. "Kreisajā krastā kā bija cara laika koka pāļi, tā palika, un nekāds krasta nostiprinājums netika veikts. Ņemot vērā, ka Venta kļuva būtiski dziļāka, loģiski, ka spiediens pieauga, un krasts lēnām sāka slīdēt. Līdz ar to [mūzikas skolas] ēkās parādījās plaisas," pastāstīja Lembergs. Mūsdienās Ventas kreisais krasts ir nostiprināts, taču arī bijušajām mūzikas skolas ēkām jāstiprina pamati, lai tās atkal būtu drošas.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -1
    Amilda 06.04.2018, 14:33:12

    Vai tad arodskolas skolnekiem nav jau uzceltas kopmitnes jaunaja tehnikuma? Vai ka vienmer pasaka vienu, bet doma un dara kko pilnigi citu?

  • -8
    Kristīne Vāgnere 06.04.2018, 17:20:03

    Ventspils Tehnikuma rīcībā ir dienesta viesnīca "Venta". Jau vairākus gadus mūsu skolu kā savu izvēlas liels skaits audzēkņu no citām apdzīvotām vietām, kā rezultātā ik gadus papildus īrējam vidēji 130 vietas Ventspils Augstskolas viesnīcā mūsu skolas audzēkņu vajadzībām. Lai jauniešiem būtu pastāvīga mītnes vieta visu mācību laiku un nodrošinātu pieaugošo pieprasījumu pēc vietām dienesta viesnīcā, šis jautājums tiek risināts sadarbībā ar Ventspils pilsētas domi, nozares ministriju un citiem sadarbības partneriem. Ja Jums ir papildus jautājumi par dienesta viesnīcas noslodzi, audzēkņu skaitu, vai kādi citi, būšu priecīga uz tiem atbildēt klātienē Ventspils Tehnikumā (Saules iela 15, Ventspils) 1.stāvā, 128.kabinetā.

  • -1
    Pornieks 13.04.2018, 20:12:34

    Forš!
    Un ar ko turpat līdzās atšķiras pienotavas debesskrāpis?

  • 0
    Pornieks 13.04.2018, 20:14:37

    Kaileni jūs tur iztaisījāt itkā stāvlaukuma blakus nebijis.

  • -5
    prof.Preobraženskis. 06.04.2018, 15:43:46

    Tikai nevajag muldēt!
    Pils ielas ēkas sāka plaisāt pēc ielas rekonstrukcijas,kad drebināja no rīta līdz vakaram smagā technika,lika visas komunikācijas,iela bija izrakta,māju pamati sāka sēsties.Gandrīz vai apzināti aizlaida postā vecpilsētu.

  • -2
    aga 06.04.2018, 21:34:17

    ahah ! Mācīties tur bija bīstami, bet dzīvot būs droši. Gaidiet maximas variantu.

  • -1
    Pornieks 13.04.2018, 20:09:19

    Maximas variants, tas ar jaunbūvēm?

  • 0
    Johny Bannis 07.04.2018, 23:53:28

    nu tas beidzot varees viesu namu ïpashniekus izkonkurēt! Pareiz jau ir, lai ir veselīga konkurence! ;p

  • 0
    Māris 09.04.2018, 09:14:34

    Tas ir jauki, vismaz ielies dzīvību pamestajā pilsētas daļā.Vēsturiskais centrs parasti pilsētu plānojumā izskatās un funkcionē, un attīstās, savukārt Ventspilī tas tika pakāpeniski pamests.

  • 0
    Pornieks 09.04.2018, 12:39:55

    Varētu sacīt, visanotaļ veiksmīgs risinājums - ja augstskolas monstrā patiēšām vietu nav.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: