Figurālajām puķu dobēm ziemas ietērpā jāizskatās tikpat labi kā vasarā, spriež SIA Ziedu dizains valdes priekšsēdētāja Riona Ēce.

Ideja par puķu skulptūras izskatu ir pati mazākā pārtapšanas darba daļa. Grūtāk ir sameklēt materiālu, kas būtu izturīgs jebkuros laika apstākļos – lietū, salā un sniegā – un ko nenorautu pirmā vētra.


Rudens ir salīdzinoši silts, tāpēc puķu skulptūras no saviem ziedu tērpiem atvadījušās samērā nesen. Tāpēc darbs darāms ātri, jo jau jādomā arī par rotājumiem adventei, kas sāksies jau novembra beigās. Pirmie ziemas izskatu ieguvuši Ziedu pulkstenis un Bobslejisti.

Katrai figurālajai dobei rodas pilnīgi atšķirīgas idejas, tāpēc jāmeklē arī atšķirīgi materiāli.

Pulkstenim šogad izmantoti no jūras izskaloti, viļņu nogludināti kociņi, bet ciparu vietās – vertikāli sasprausti jūras oļi. Rionasprāt, pulkstenim prasās mierīgs materiāls.

Jāņem vērā, ka ziemas ietērpa materiāls nedrīkst būt augstāks par rādītājiem, kuru kustībai nekas nedrīkst traucēt. Turklāt pulkstenis prasa darbu uz sekundēm (vārda vistiešākajā nozīmē). Proti, laikrāža gaita darba laikā netiek apturēta, tā ka Ziedu dizaina speciālistēm nākas savu darbu veikt, uzmanoties no rādītājiem.

Savu piegājienu prasa Bobslejistu neregulārā forma. Gadu gaitā mēģinātie skulptūras dekorējuma varianti izkristalizējuši piemērotāko – metāla plāksnītes, kas katru gadu tiek aplīmētas ar citas krāsas līmplēvi, tādējādi panākot mozaīkas efektu. Pērn bija izmantoti zilie toņi, šogad – zilais ar matēta un spoža sudraba mirdzumu.

Arī Mārītēm, Ostas ielā, izmanto metāla plāksnīšu pārklājumu kombinācijā ar sarkano krāsu. Akcentam – melni punktiņi. Vienlaikus Bizbizmārītes tiek aptītas ar elektrisko spuldzīšu virtenēm, kas vakaros rada efektīgu gaismiņu spēli un pasargā skulptūras ziemas tērpu no vēja.

Asaru grupu jūrmalā, salīdzinot ar citām puķu skulptūrām, apģērbt ir visvienkāršāk. To karkasos saglabājas melnzeme, tāpēc, lai tā neizbirtu, zivis vispirms aptin ar plastmasas plēvi. Šogad kā dekorējums kalpos telpisks zvīņu raksts.

Viss kārtīgi jānotin, lai ar stiepļu palīdzību samērā trauslo plēvi pasargātu no vēja

spēka.

Pīļu ģimene, Bērnu pilsētiņā, vienīgā tiek ietērpta zaļā dabiska materiāla mētelītī, kas izlauzts no priežu zariņiem. Cepures un šallītes pasūtītas pie šuvējām – šogad tās būs visiem vienādas, sarkanbalti punktotā rakstā. Sejiņas veido no zaļām sūnām.

Lielākās grūtības skulptūru noformēšanā ir tās, ka darbs veicams jebkuros laika apstākļos. Arī to iedarbība uz pašām figūrām, kam jāiztur skarbā vējā, salā un mitrumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: