Ilgstoši saglabājoties karstam un sausam laikam, ugunsdzēsējiem ik dienas nākas dzēst sausās zāles ugunsgrēkus, kas veido aptuveni vienu trešdaļu no visiem ar ugunsnelaimēm saistītajiem izsaukumiem, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Svētdien VUGD darbinieki dzēsuši 25 ugunsgrēkus, no kuriem desmit gadījumos degusi sausā zāle, meža zemsedze un siena ruļļi. Talsu novadā dedzis lauks ar nopļautajiem rugājiem, Carnikavā uguns liesmas bija apņēmušas siena kaudzi, bet Vaiņodes novadā deguši siena ruļļi.

Aizvadītajā nedēļā Bauskas novada Mežotnes pagastā dedzis šķūnis un salmi 70 kvadrātmetru platībā, savukārt Kuldīgas novada Turlavas pagastā tādā pašā platībā deguši siena ruļļi.

VUGD norāda, ka salīdzinājumā ar kūlas ugunsgrēkiem platības nav tik lielas, tomēr degošās zāles liesmas ir aizdedzinājušas arī elektrības stabus un dārza mājiņas.

Patlaban pļavas un meži ir tik sausi, ka pietiek ar nevērīgi izmestu nenodzēstu izsmēķi, lai no tā jau izceltos ugunsgrēks, informē VUGD. Taču kā norādījusi Vetere, cilvēki bieži vien nevērīgi izmet izsmēķus gan pastaigājoties, gan braucot ar automašīnu.

VUGD norāda, ka maldīgs ir uzskats, ka sausās zāles vai meža zemsedzes ugunsgrēks nav bīstams. Ikviens lauks beidzas vai nu pie kādas mājas, vai meža, un uguns liesmas ātri vien izplatās un var pārmesties tālāk. Meža zemsedzes degšana, atstāta bez ievērības, var pārvērsties par nopietnu meža ugunsgrēku. Turklāt, ja sāk degt kūdra, tad šādus ugunsgrēkus jau dzēš dienām un pat nedēļām ilgi.

Karstajā laikā ugunsgrēki nereti izceļas arī lauksaimniecības objektos, siena šķūņos, kaltēs, novērojis dienests.

Kā norādījis VUGD, par ugunsgrēka iemeslu var kļūt neuzmanīga rīcība ar uguni un smēķēšana, kā arī dzirksteles no lauksaimniecības tehnikas dzinēju izplūdes caurulēm.

Vēl ugunsnelaime var rasties izmantojot bojātas elektriskās ierīces un instalācijas vai pārkāpjot ugunsdrošības noteikumus, ierīkojot un ekspluatējot apkures ierīces. Tāpat par iemeslu var būt ugunsdrošības noteikumu neievērošana, veicot ugunsbīstamus darbus. Savukārt no dabas stihijām ugunsgrēku var radīt zibens.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: