4. augustā partiju apvienības „Zaļo un Zemnieku savienība” (ZZS) valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis ar partijas „Latvijai un Ventspilij” valdes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu parakstīja abu politisko organizāciju vienošanos par turpmāko sadarbību 12. Saeimas pilnvaru laikā.

Vienošanās nosaka ZZS un partijas „Latvijai un Ventspilij” kopīgos mērķus valsts attīstības veicināšanai, kā arī sadarbības organizatoriskos principus un pasākumus.

 

Visas valsts iedzīvotāju labklājības pamats ir ilgtspējīga attīstība. Uzņēmējdarbību veicinošas vides pilnveidošana, radot priekšnoteikumus jaunu darbavietu izveidošanai, bezdarba, nabadzības un ekonomiskās migrācijas mazināšana ir neatliekams uzdevums, uzskata abas politiskās organizācijas.

 

Vienošanās akcentēta nepieciešamība īstenot prognozējamu un stabilu nodokļu politiku, jaunu uzņēmumu veidošanās sekmēšana, uz zinātnes atklājumiem balstītas ražošanas veicināšana, nepieciešamība veikt ieguldījumus izglītībā un zinātnē, tai skaitā nodrošinot kvalitatīvas un adekvāti finansētas augstākās izglītības pieejamību reģionos.

 

Abas politiskās organizācijas uzskata, ka arvien lielāka nozīme lēmumu pieņemšanā jāpiešķir pašvaldībām un jāveicina valsts un pašvaldību sadarbība. Pilnveidojot nodokļu politiku valstī, ir jārūpējas, lai palielinātos pašvaldību kompetence un budžetu ieņēmumi. Lai pašvaldības turpmāk spētu pozitīvi ietekmēt valsts ekonomisko un sociālo attīstību, darbaspēka nodokļu sloga samazināšana nevar notikt uz pašvaldību budžeta ieņēmumu samazināšanas rēķina, teikts pirmdien parakstītajā dokumentā.

 

Kā vēl viens svarīgs aspekts ir atzīmēts valsts enerģētiskā neatkarība, dažādojot energoresursu piegāžu un ražošanas veidus.

 

Vienošanās dokumentā teikts, ka veselības aprūpes sistēmā jāīsteno reģionālas pieejas attīstības modelis, uzlabojot neatliekamās medicīniskās palīdzības pieejamību un infrastruktūru; veicinot ārstniecības iestāžu attīstību reģionos, tai skaitā nodrošinot vienmērīgu ģimenes ārstu un speciālistu pieejamību valsts iedzīvotājiem. Reģionālajās slimnīcās iedzīvotājiem jānodrošina iespēja saņemt kvalificēti ārstu palīdzību visās specialitātēs. Jāmazina iedzīvotāju līdzdalības maksājumi par veselības aprūpes pakalpojumiem.

 

Ne mazāk būtiska vienošanās ir par augstas kvalitātes profesionālās kultūras pieejamības nodrošināšanu reģionos. Partijas atbalsta avārijas stāvoklī nonākušās valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunas ēkas celtniecību.

 

Līdzīga vienošanās tika slēgta pirms 11. Saeimas vēlēšanām. Patlaban Saeimā partiju „Latvijai un Ventspilij” pārstāv divi deputāti – Saeimas sekretāra biedrs Jānis Vucāns un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola.

 

Partija „Latvijai un Ventspilij” lēmumu par sadarbību ar ZZS pieņēma 2006. gadā, pirms 9. Saeimas vēlēšanām.

 

ZZS sadarbības partneri ir arī Liepājas partija un politiskā novada attīstības biedrība „Līvāni”. Vienošanās ar šīm organizācijām tiks noslēgta augustā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: