Izcila ūdens kvalitāte pagājušajā gadā bijusi kopumā 28 Latvijas peldvietās - lielākā daļa no tām atrodas pie jūras, liecina Eiropas Vides aģentūras publiskotie dati.

Kurzemē izcila ūdens kvalitāte bijusi astoņās peldvietās. Saldus pusē Saldus ezerā un Cieceres ezerā, Kuldīgā, Ventas peldvietā "Mārtiņsala". Liepājā izcila ūdens kvalitāte bijusi grants karjerā "Beberliņi". Ventspilī par izcilu atzīta ūdens kvalitāte trīs peldvietās - pilsētas pludmalē, Staldzenes pludmalē un Būšnieku ezerā. Vēl viena peldvieta ar izcilu ūdens kvalitāti bijusi Tukuma rajona Ķesterciema pludmalē.

No 11 Jūrmalas peldvietām izcila ūdens kvalitāte bijusi deviņās peldvietās, bet divās tā novērtēta kā laba. Jūrmalā izcila kvalitāte ūdenim bijusi Ķemeros, Vaivaros, Asaros, Pumpuros, Dubultos, Majoros, Dzintaros, Bulduros un Lielupē. Kā izcila novērtēta ūdens kvalitāte arī divās peldvietās pie jūras Bolderājā un Bābelītī, Juglā.

Vidzemē par peldvietām ar izcilu ūdens kvalitāti atzīta peldvieta Saulkrastu centrā, Skultes pagastā, peldvietā "Lauču akmens" un Tūjā, peldvietā "Jūrasdzeņi". Latgalē izcila ūdens kvalitāte konstatēta trīs peldvietās - Daugavpilī peldvietās "Stropu vilnis" un Lielajā Stropu ezerā, bet Krāslavā - Zirga ezerā.

Zemgalē izcila ūdens kvalitāte pagājušajā gadā bija peldvietai Mežaparka ūdenskrātuvē Jēkabpilī, pie parka centrālās ieejas un Gauratas ezerā Dobeles pusē. Laba ūdens kvalitāte bijusi 12 peldvietās visā Latvijā - Kolkā, Rojā, Mērsragā, Abragciemā, Kauguros, Mellužos, Vecāķos, Saulkrastu peldvietā "Rūķīši", Gaujā pie Siguldas, Daugavpils Šūņezerā, kā arī Liepājas pludmalē pie stadiona un dienvidrietumu pludmalē.

Piecās peldvietās ūdens kvalitāte novērtēta kā pietiekama. Tāda pagājušajā gadā bija Talsu rajona Upesgrīvā, Tukuma rajona Klapkalnciemā un Ragaciemā, Rīgas līcī Salacgrīvā un Ainažos. Vairākās peldvietās nepietiekamo datu dēļ nav bijis iespējams noteikt ūdens kvalitāti. Šāda situācija bijusi Lubānas ezera un Rāznas ezera Lipušku peldvietās, Lucavsalas peldvietā Rīgā, Jelgavas pilsētas peldvietā Lielupē un Pāvilostas pludmalē.

Vairumā Eiropas peldvietu ūdens kvalitāte ir izcila, tomēr sešās valstīs, tostarp Igaunijā, ūdens kvalitāte visbiežāk atzīta par sliktu, liecina Eiropas Komisijas paziņojums.

Situācija Latvijas peldvietās lielākoties atzīta kā "izcila", "laba" un "pietiekama", tomēr atsevišķās peldvietās paraugi nav ņemti, jo tās ir tikai nesen atvērtas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: