Aprīlī vidējā gaisa temperatūra bija plus 7,2 grādi, un tas bijis piektais siltākais ilggadīgo novērojumu reģistrā, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Vidējā gaisa temperatūra aprīlī bijusi 2,3 grādus virs normas, turklāt 21. gadsimtā šī gada aprīlis bijis siltākais pavasara vidējais mēnesis. Vissiltākais aprīlis meteoroloģisko novērojumu vēsturē bija 2000. gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija plus 9,4 grādi, bet aukstākais – 1929. gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija mīnus 0,4 grādi.

Aprīlī pārsvarā visu mēnesi diennakts vidējā gaisa temperatūra bija virs normas. Vissiltākais laiks bija no 19. līdz 22. aprīlim, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra bija 6 līdz 9 grādus virs normas. Šajās dienās maksimālā gaisa temperatūra pirmo reizi pakāpās virs plus 20 grādiem, bet vissiltākā bija 22. aprīļa diena, kad gaiss iesila līdz plus 25,4 grādiem. Viszemākās gaisa temperatūras bija mēneša sākumā, kad termometra stabiņš noslīdēja līdz mīnus 7, mīnus 9 grādiem.

Nokrišņu daudzums aprīlī bija 79% no nokrišņu normas, kas šo mēnesi ierindojis ilggadīgās datu rindas vidusdaļā, vairāk uz sauso pusi. Arī 21. gadsimta aprīļu nokrišņu datu rindā šī gada aprīlis ir vidusdaļā. Ilggadīgajā datu rindā vismazāk nokrišņu ir bijis 1974. gada aprīlī - vidēji Latvijā tikai 4,5 milimetri. Nokrišņiem bagātākais aprīlis bija 1977. gadā - 91 milimetrs.

Šogad aprīlī nokrišņi lielākoties bija lietus veidā, tomēr mēneša sākumā vietām arī novērots sniegs un ledus graudi.

Mēneša vidējais vēja ātrums bija zem normas - 2,6 metri sekundē, kas ir 0,9 metrus sekundē zem normas. Tas bija otrs lēnākais pēdējos 38 gados aprīlī novērotais. Mēneša laikā bija tikai viena diena, kad vēja ātrums brāzmās sasniedza vētraina vēja spēku.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: