Lai pārliecinātos par meža dzīvnieku trakumsērgas vakcinācijas efektivitāti, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no 21. oktobra no medniekiem pieņems nomedītās lapsas un jenotsuņus laboratoriskai izmeklēšanai.

Mednieku kolektīvi nomedītos dzīvniekus var vest uz sava reģiona PVD pārvaldi. Par katru nomedīto paraugam derīgo dzīvnieku mednieks saņems 7 latus. Ziemeļkurzemes pārvaldes teritorijā (Mērsraga, Dundagas, Talsu, Rojas un Ventspils novados) nepieciešams izmeklēt 206 dzīvniekus.

PVD aicina medniekus būt aktīviem, jo pagājušajā reizē netika nomedīts nepieciešamais dzīvnieku skaits.

Trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga mājdzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Savvaļas dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu PVD veic kopš 2005. gada. Pateicoties tai, pēdējo gadu laikā konstatēto trakumsērgas gadījumu skaits strauji samazinājies.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: