Ventspils pilsētas dome saņēmusi Valsts vides dienesta Ventspils reģionālās vides pārvaldes (VRVP) pieņemto AS „VENTSPILS TIRDZNIECĪBAS OSTA” (VTO) iesniegumu B kategorijas piesārņojošai darbībai un pauž neizpratni par uzņēmējsabiedrības vēlmi atjaunot akmeņogļu pārkraušanu 2.pārkraušanas kompleksā, kas atrodas vistuvāk Pārventas dzīvojamiem rajoniem, t.sk. Dzintaru un Radio ielai, no kurienes saņemts lielākais sūdzību skaits.

Atbilstoši Ventspils pilsētas domes nepielaidīgajai prasībai VTO piekrita, ka pirms pieciem gadiem izsniegtajā un šobrīd vēl spēkā esošajā atļaujā iekļauta prasība pakāpeniski samazināt pārkrauto akmeņogļu apjomu šajā pārkaušanas kompleksā, pilnībā pārtraucot līdz 2012.gada beigām. Šo prasību operators arī pildījis, izņēmums bija tikai šā gada sākums, kad janvāra beigās 2. pārkraušanas kompleksā vēl joprojām tika krautas akmeņogles, pie tam, par to spēcīgu putēšanu tika saņemta vesela virkne sūdzību no iedzīvotājiem.

 

Tikai pēc tam, kad Ventspils pilsētas dome vērsa VRVP uzmanību uz šo faktu, tā veica pārbaudi un ierosināja administratīvo lietvedību par atļaujas nosacījumu neizpildi. Iesniegumā B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas saņemšanai iekļauta informācija par vēlmi atjaunot akmeņogļu pārkraušanu – 2. pārkraušanas kompleksā pārkraut gan akmeņogles (līdz 1, 5milj. t/gadā) gan arī dzelzsrūdu (līdz 1,5 milj. t/gadā), kura arī ir putoša krava. Savukārt 1. pārkraušanas kompleksā (iepretī pilij) plānots palielināt pārkrauto akmeņogļu apjomu 1,5 reizes.

 

Turklāt šajos plānos pilnīgi neņem vērā, ka jau šobrīd VTO ir piesārņojošās darbības operators, kura ietekme uz dzīvojamo rajonu gaisa kvalitāti ir visizteiktākā. Tāpat iesniegumā nav iekļauta informācija ne par kādiem jauniem tehniskiem risinājumiem, kas samazinātu putēšanu. Ventspils brīvostā uzkrātā pieredze rāda, ka akmeņogles var pārkraut arī segtā veidā, kā to jau piecus gadus dara AS ”Baltic Coal Terminal”.

 

«Nav skaidrs, kāpēc to nevar darīt arī VTO. Plānojot palielināt pārkraujamo akmeņogļu daudzumu,VTO pilnīgi aizmirsusi ventspilniekiem doto solījumu atklātā veidā pārkrauto akmeņogļu apjomu pārvietot uz slēgto terminālu,» teikts šonedēļ izplatītajā Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļas paziņojumā.

 

«Ventspilniekus uztrauc šis jautājums. Par to liecina gan saņemtās sūdzības, gan arī lielais iedzīvotāju skaits (vairāk par 100), kas 26.augustā ieradās uz tikšanos, kas bija rīkota sabiedriskās apspriešanas ietvaros,» uzskata Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece. Jāatgādina, ka šajā sanāksmē VTO pārstāvji informēja par saviem plāniem beramo kravu pārkraušanā, par jau paveikto putēšanas ierobežošanā (mobilās smidzināšanas sistēmas un sniegu veidojoši ģeneratori, ar kuru palīdzību ziemā, kad mitrināšana nav efektīva, bet sasalušās ogles put jo īpaši,ogļu grēdas sola nosegt ar sniegu), par gaisa kvalitāti Ventspilī, taču kaut cik konkrētu paziņojumu par to, kad darboties varētu sākt nākamā kārta segtajā ogļu terminālā vai jauns termināls, nebija.

 

Sabiedriskā apspriešana ilgst līdz 12.septembrim un līdz šim datumam ikviens ventspilnieks savu viedokli, priekšlikumus un ieteikumus var iesniegt Valsts vides dienesta Ventspils reģionālajā vides pārvaldē Dārzu ielā 2.

 

«Ventspils pilsētas dome vienmēr atbalstījusi uzņēmējdarbības attīstību un dažādu kravu piesaistīšanu Ventspils ostā. Tomēr tas nevar notikt uz vides kvalitātes pasliktināšanas un iedzīvotāju labsajūtas rēķina. Tāpēc Ventspils pilsētas dome vērsusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un Valsts vides dienestā ar lūgumu izmantot visus šo iestāžu rīcībā esošos instrumentus, lai nepieļautu ventspilnieku dzīves kvalitātes pasliktināšanos,» uzsver Zīlniece.

 

Saistītās ziņas:

VTO - mēs dodam darbu; ventspilnieki - mums traucē ogļu putekļi (VIDEO/FOTO)

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: