Ar vidējo gaisa temperatūru Latvijā plus 17,6 grādiem, kas ir 2,9 grādus virs ilggadīgās vidējās normas, šā gada jūnijs ir kļuvis par otro siltāko jūniju Latvijas gaisa temperatūras novērojumu vēsturē un vissiltāko 21. gadsimtā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Vēl 0,5 grādus siltāks ir bijis 1999. gada jūnijs, bet pēc tajā laikā darbojošos novērojumu staciju datiem visaukstākais kalendārās vasaras pirmais mēnesis ir bijis 1928. gadā - tā vidējā gaisa temperatūra bija plus 9,8 grādi.

Ar vidējo gaisa temperatūru plus 13,3 grādi 21. gadsimtā visaukstākais jūnijs ir bijis 2004. gadā.

Tāpat kā maijā, arī šā gada jūnijā siltāks par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem bija gandrīz visu mēnesi. Visaugstāk gaisa temperatūra pakāpās jūnija sākumā un tā trešajā dekādē. 21. jūnijā Ventspilī tika sasniegta visaugstākā visā mēnesī gaisa temperatūra plus 32,3 grādi.

Virs plus 30 grādiem gaiss sakarsa arī 26. jūnijā. Astoņās mēneša dienās tika sasniegti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālās gaisa temperatūras rekordi, visplašākā teritorijā tas notika 21. jūnijā un 26. jūnijā.

Savukārt visvēsākais laiks bija jūnija pirmās dekādes beigās un otrās sākumā. Tad naktī temperatūras stabiņš noslīdēja līdz mēnesī viszemākajai atzīmei - plus 3, plus 5 grādiem. Zāles virskārtā otrajā dekādē trīs naktis bija ar salnu līdz mīnus 1, mīnus 2 grādiem.

Nokrišņu daudzums šā gada jūnijā Latvijas lielākajā daļā bija mazāks par normu. Ar mēneša vidējo nokrišņu daudzumu kopumā Latvijā 47 milimetriem, kas ir 71% no ilggadīgās normas, šā gada jūnijs ierindojās sausāko jūnija mēnešu trešā desmita vidū, bet 21 gadsimtā tas bija ceturtais sausākais.

Aizvadītajos 21. gadsimtā jūnijos vismazāk nokrišņu ir bijis 2006. gadā - 36 milimetri, bet visvairāk – 2009. gadā ar 105 milimetriem.

Šā gada jūnijā vismazāk nokrišņu bija mēneša otrajā dekādē - kopumā Latvijā 39% no normas. It sevišķi sauss šis periods bija Daugavpils un Krāslavas novados - tur visā dekādes laikā tika reģistrēti tikai 0,1 līdz 0,8 milimetri nokrišņu. Arī pirmās un trešās dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija zem normas, tomēr tajās vairāk varēja just intensīvas lietusgāzes.

Vislielākais diennakts nokrišņu daudzums - 40 milimetri, kas ir 53% no visa mēneša nokrišņu normas - nolija 6. jūnijā pār Daugavpili.

Pirmajā un trešajā mēneša dekādē gandrīz katru dienu kaut kur Latvijā bija pērkona negaiss. Latvijas lielākajā daļā tas bija biežāk par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem, tomēr ilggadīgais absolūti maksimālais dienu skaits ar pērkona negaisu nekur netika pārsniegts.

Mēneša vidējais vēja ātrums bija 2,2 metri sekundē (m/s), kas ir vismazākais pēdējos 36 gados jūnijā novērotais. No atsevišķām mēneša dienām visstiprākais vēja ātrums bija 14. jūnijā, brāzmās jūras un līča piekrastē sasniedzot 16 līdz 18 m/s.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: