Pašvaldības uzņēmumam SIA ŪDEKA aizvadītais gads bijis notikumiem bagāts – ir turpināts darbs pie ūdenssaimniecības attīstības projekta īstenošanas, ventspilniekiem rīkoti ielu atklāšanas svētki, aktivizēts darbs ar nemaksātājiem un veikti citi darbi, lai ventspilniekiem nodrošinātu kvalitatīvus pakalpojumus, bet uzņēmums turpinātu stabilu darbību.

Ielu svētki Žāžciemā

Noslēdzoties ES Kohēzijas fonda līdzfinansētajai ūdenssaimniecības attīstībai pilsētas privātmāju rajonos – Gāliņciemā, Žāžciemā un Krēķciemā –, Pulkveža un Virves ielu krustojumā septembrī tika rīkotas svinības. Un atzīmēt bija ko – projekta Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, III kārta ietvaros divos gados ūdensvada un kanalizācijas tīkli izbūvēti 25 ielu posmos.

 

Tādējādi vēl 336 mājsaimniecībām ir iespēja pieslēgties pilsētas kopējam tīklam un saņemt mūsdienu prasībām atbilstošus ūdenssaimniecības pakalpojumus. Kā svētkos akcentēja pilsētas mērs Aivars Lembergs, veicot komplekso ielu izbūvi, pašvaldības mērķis ir panākt, lai cilvēks, dzīvojot jebkurā pilsētas vietā, nejustos kā nomalē. Krīze reiz beigsies, un ventspilnieki gribēs būvēt privātmājas.

 

Tādēļ ir svarīgi, lai pie zemes gabala būtu klāt jau gatava iela ar ūdensvadu, kanalizāciju, gājēju celiņiem, apgaismojumu un citām komunikācijām – kā jau pilsētā pieklājas.

 

Svētki arī Pārventā

Nedēļu vēlāk ar koncertu un dažādām aktivitātēm ielu svētki norisinājās Ugāles ielā. Arī Pārventā, pateicoties investīciju projektam Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, III kārta, divos gados paveikts daudz. Ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu Pārventas privātmāju rajonos Jāņciemā, Čikstiņciemā un Zaķciemā jauns pilsētas maģistrālais ūdensvada un kanalizācijas tīkls izbūvēts 16 ielu posmos.

 

Par iespēju pieslēgties kopējam ūdensvada tīklam var priecāties 178 mājsaimniecības. Turpmākos 40 gadus bez raizēm varēs dzīvot arī Lidotāju ielas nr. 18 iekškvartāla un Ugāles ielas posma iedzīvotāji, jo viņiem atjaunoti vecie, savu laiku jau nokalpojušie ūdensvada un kanalizācijas tīkli.

 

Strādāts nākotnei

Turpinot vērienīgus ūdensvada un kanalizācijas tīkla paplašināšanas un rekonstrukcijas darbus, ŪDEKA nemaz nedomā apstāties. Ir aizsākts nopietns darbs, lai nākamajos divos gados paplašinātu un rekonstruētu tīklus vēl 17 ielu posmos: 2012. gadā desmit ielās Zaķciemā un Žāžciemā, bet 2013. gadā septiņās ielās dažādos pilsētas rajonos. 2013. gadā, kad noslēgsies šīs projekta kārtas realizācija, ar pieslēguma iespējām kopējam pilsētas sadzīves kanalizācijas un ūdensapgādes tīklam tiks nodrošināti vairāk nekā 93% ventspilnieku.

 

 

Cīnās ar nemaksātājiem

Lai uzņēmuma darbība būtu stabila, ir svarīgi, lai par pakalpojumiem norēķinātos visi iedzīvotāji. Diemžēl pēdējo pāris gadu laikā strauji audzis parādnieku skaits, tādēļ uzņēmumam nākas ķerties pie radikālām metodēm. Katra parādnieka gadījums vienmēr tiek izvērtēts individuāli. Ja klients vēlas risināt problēmu, ŪDEKA nāk pretim, slēdzot vienošanos par pakāpenisku parāda nomaksu, sastādot parāda nomaksas grafiku, kā arī informē par sociālo palīdzību, ko var sniegt pašvaldība.

 

Bet, ja parādnieks nelieks ne zinis, nereaģē uz ŪDEKAS aicinājumiem un ir ļaunprātīgs nemaksātājs, viņam pēc tiesas sprieduma saņemšanas tiek pārtraukta ūdens padeve.

 

 

Kontrolē attālināti

Pašvaldības SIA ŪDEKA, modernizējot patērētā ūdens uzskaites sistēmu, turpina ieviest attālināto skaitītāju rādījumu nolasīšanu. Tādējādi jau šobrīd daudzu pilsētas privātmāju iedzīvotāji par patērēto ūdeni vairs nenorēķinās pēc ēkas iekštelpās uzstādītajiem skaitītājiem, bet gan pēc skaitītājiem, kuri atrodas uz ielas speciāli izbūvētās ūdens patēriņa skaitītāju akās.

 

Visi akās uzstādītie ŪPS ir nodrošināti ar impulsa izejām, kuras dod iespēju skaitītāju rādījumus nolasīt attālināti. Līdz ar to, lai nolasītu katras šādas akas ŪPS rādījumus, nav jāatver akas vāks. Pietiek vien ar speciālu datoru, kas spēj rādījumus nolasīt. Šie klienti rēķinus saņem pa pastu.

 

Izpaužas mākslā

Šogad ŪDEKA pirmo reizi iesaistījās Starptautisko ūdens dienu pasākumā. Šogad to moto bija Ūdens pilsētām: atbildot urbanizācijas izaicinājumam. Sadarbībā ar pilsētas bibliotēkām ŪDEKA rīkoja zīmēšanas konkursu mazāko klašu audzēkņiem par tēmu Ūdens pasaule. Mazie mākslinieki iesniedza vairāk nekā 60 zīmējumus, kuros bija attēlota gan jūra un zemūdens pasaule, gan Venta un ledus iešana pavasarī, gan ūdens pielietojums sadzīvē, gan vēl citas interesantas lietas. Šāda pasākuma mērķis bija jau no mazotnes likt aizdomāties par to, cik svarīgi ir ar pieejamajiem ūdens resursiem rīkoties saudzīgi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: