Krāna ūdeni labprāt dzer bērni – gan skolās un bērnudārzos, gan arī mājās.

Ir vispārzināma lieta, ka dienā jāizdzer noteikts daudzums šķidruma un citu dzērienu vidū noteikti jābūt tīram ūdenim. Ja pieaugušie ar šķidruma uzņemšanu bieži vien grēko, tad bērni sevi neapdalīs un padzersies tik, cik tiem nepieciešams. Viņiem garšo arī tīrs krāna ūdens.

 

Kvalitatīva krāna ūdens nozīmi novērtē arī pilsētas izglītības iestādēs. Tostarp atzinīgus vārdus par mūsu pilsētas ūdeni saka pirmsskolas izglītības iestādesRūķītis vadītāja Sarma Beļajeva. Vairāk nekā 200 bērnudārza audzēkņi slāpju veldzēšanai nesmādē ūdeni tieši no krāna. Nevārītu. Šobrīd neesot tādu prasību, ka ūdens dzeršanai būtu jāvāra.

 

Bērnudārza vadītājas skatījumā, bažas par to, ka no krāna varētu tecēt nekvalitatīvs ūdens, ir pilnībā nepamatotas. To apliecina regulāras ūdens kvalitātes pārbaudes. Ja kādreiz, pirms ūdens atdzelzošanas stacijas izbūves, ūdens kvalitāte tiešām bija apšaubāma, tad šobrīd par to vairs nav jāuztraucas – krāna ūdens ir kvalitatīvs un garšīgs, uzsver Beļajeva.

 

Lai būtu droši, ka bērni saņem kvalitatīvu dzeramo ūdeni, to regulāri pārbauda Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR.Bērnudārzā paņemtie ūdens paraugi tiek nogādāti institūta Kurzemes reģionālajā laboratorijā Liepājā. Pēdējās ūdens kvalitātes pārbaudes notika šī gada 3. un 16. maijā. Viena no tām bija detalizētāka pārbaude uz daudz un dažādiem rādījumiem. Pārbaudes veikušas gan Liepājas, gan Ventspils inspekcijas, un atzinumi ir pozitīvi – dzeramais ūdens ir labā kvalitātē.

 

Bērnudārza vadība uzskata, un iestādes medmāsa tam piekrīt, ka krāna ūdens nav jāvāra. Vārīts ūdens zaudē mikroelementus un kļūst smagnējs. Bērniem ir jāpierod dzer tīru ūdeni, kas ir veselībai ļoti svarīgi, jo vecāki bieži vien viņiem dod tādus dzērienus, kas ne vienmēr ir veselībai labvēlīgi. Bērnudārzā ēdienreizes laikā mazulis var padzerties ķīselīti, kompotu vai suliņu. «Bet, ja bērniņš vēlas padzerties starp ēdienreizēm, tad viņam ūdens krūzītē tiek ieliets no krāna un viņš var dzert, cik vēlas. Nav pamata uztraukties. Es vairāk uztrauktos par tā ūdens kvalitāti, kas pudelēs tiek pārdots veikalos, jo mēs tiešām nezinām šī ūdens izcelsmi, no kurienes tas nāk,» saka Beļajeva. Vasaras mēnešos bērni grib dzert vairāk, tādēļ audzinātājas ūdeni, salejot to pudelēs, pat ņem līdzi ārā.

 

«Ūdenim ir ļoti liela nozīme. Viens ir to izmantot ēdiena gatavošanai un slāpju veldzēšanai, bet ir jau arī citas lietas – higiēna un roku mazgāšana, zobu tīrīšana. Tāpat arī veļas mazgāšana,» klāsta bērnudārza vadītāja. Viņa priecājas, ka tagad bērnudārzā izmazgātā veļa ir tīra un balta. Arī veļas mašīnas neaizkaļķojas, filtri vairs nepaliek oranži kā apelsīni, kā tas bija agrāk. Cilvēkiem tiešām vairs nav pamata būt neapmierinātiem ar mūsu pilsētas ūdeni, uzskata Beļajeva.

 

Vairākos pilsētas bērnudārzos pēc inerces no padomju laikiem ūdeni dzeršanai turpina vārīt. Ūdeni vāra arī pirmsskolas izglītības iestādē Zīlīte. Bērnudārza vadītāja Zinta Pāvilsone atzīst, ka tā ir ierasts un bērnudārzs turpina to darīt. «Vispār labs jautājums. Tagad tiešām būs jāpadomā – varbūt tas ūdens tiešām ir tik labs, ka vairs nemaz nav jāvāra?» spriež Pāvilsone.

 

Krāna ūdeni savās skolās labprāt dzer arī skolēni. It īpaši pēc sporta nodarbībām, kad fiziskās aktivitātes radījušas slāpes. 4. vidusskolas sporta skolotāja Anete Riekstiņa stāsta, ka skolēni pēc nodarbībām lieto dažādus šķidrumus – cits pērk minerālūdeni, cits limonādi vai sulu, bet cits padzeras ūdeni no krāna. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: