Pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' informē, ka Ventspilī tiks atsāktas sadzīves kanalizācijas tīklu inspekcijas, izmantojot dūmu ģeneratoru, lai noteiktu vietas, kur centralizētajā kanalizācijas sistēmā tiek nesaskaņoti novadīti lietus notekūdeņi. Pārbaužu laikā apsekojamās teritorijās var būt sadūmojums, taču inspekcijās izmantotie dūmi nav kaitīgi ne cilvēku veselībai, ne apkārtējai videi.

Lai gan lietus ūdens novadīšanas sistēmām īpašumos ir jābūt nodalītām no saimnieciskās kanalizācijas sistēmas, tomēr intensīvu nokrišņu laikā var novērot būtisku centralizētajā kanalizācijas sistēmā nonākušo notekūdeņu apjoma pieaugumu. Ikdienā Ventspils Notekūdeņu attīrīšanas iekārtās tiek attīrīti ap 7-10 tūkstošiem m3 notekūdeņu, taču nokrišņu laikā to apjoms palielinās pat līdz 12-15 tūkstošiem m3. Radītā papildu slodze ietekmē kanalizācijas sūkņu iekārtu darbību, kā arī palielina uzņēmuma izdevumus sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšanai. Saskaņā Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumu lietus notekūdeņu savākšana lietus kanalizācijas sistēmās nav sabiedriskie ūdenssaimniecības pakalpojumi, tādēļ lietus notekūdeņu novadīšana centralizētajā kanalizācijas sistēmā ir aizliegta. Lai risinātu situāciju un samazinātu pilsētas kanalizācijas tīklos nonākušo lietus ūdens apjomu, pašvaldības SIA “ŪDEKA” jau kopš 2019.gada visā pilsētā kampaņveidīgi veic sadzīves kanalizācijas tīklu pārbaudes.

Neatļauto pieslēgumu vietas nosaka ar dūmu ģeneratora palīdzību

Sadzīves kanalizācijas tīklu pārbaudes tiek veiktas, darba procesā izmantojot dūmu ģeneratoru. Iekārtu pievieno sadzīves kanalizācijas akai un aktivizē dūmu ģenerēšanu. Ja pēc dūmu ievades centralizētajā sistēmā tie tiek konstatēti arī īpašumā, tad atkarībā no dūmu izvades vietas, tas var liecināt par neatļautu lietusūdeņu novadsistēmas pieslēgumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

Nepieciešams sakārtot sistēmas

Gadījumos, kad īpašumā tiek konstatēts neatļauts pieslēgums, tā īpašniekam pašvaldības SIA “ŪDEKA” nosūtīs informatīvu vēstuli par nepieciešamību noteiktā termiņā pieslēgumu likvidēt. Pastāv vairāki risinājumi - īpašumā jāierīko atsevišķa lokāla lietus ūdens novadīšanas sistēma vai jānoslēdz līgums ar pašvaldības SIA “ŪDEKA” par lietus notekūdeņu novadīšanu sadzīves kanalizācijas tīklos un norēķiniem par šo pakalpojumu.

Pašvaldības SIA “ŪDEKA” aicina iedzīvotājus, kuri saņem vēstules par konstatētajiem neatļautajiem pieslēgumiem, savlaicīgi vērsties uzņēmumā un rast piemērotāko risinājumu. Vairāk informācijas varat saņemt zvanot uz pašvaldības SIA “ŪDEKA” Tehnisko daļu pa tālruni 63607286 vai rakstot vēstuli uz e-pasta adresi udeka@ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: