Pašvaldības SIA “ŪDEKA” Notekūdeņu attīrīšanas kompleksa teritorijā uzsākti saules paneļu konstrukciju izbūves darbi. Energoefektivitātes projekta ietvaros līdz gada beigām pašpatēriņa vajadzībām tiks izbūvētas divas saules paneļu elektrostacijas, kas atradīsies gan pie dzeramā ūdens atdzelžošanas stacijas Talsu ielā 65, gan Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu kompleksā Dzintaru ielā 52A.

Pagājušā nedēļā tika piegādātas saules paneļu konstrukcijas, bet šajā nedēļā Notekūdeņu attīrīšanas kompleksa teritorijā veiktas atzīmes, uzsākti pamatu un konstrukciju izbūves darbi. Savukārt augusta mēnesī plānots uzsākt arī pašu saules paneļu uzstādīšanu. Kopumā Dzintaru ielā 52A tiks uzstādīti 446 saules paneļi, bet Talsu ielā 65  - 196 paneļi. Plānots, ka gada laikā elektrostaciju kopējā saražotā elektroenerģija sasniegs 0,237 MW gadā. Saules paneļu saražotā elektroenerģija aizstās 15% no 2021.gadā pērkamās elektrības apjoma, kas nepieciešams abu kompleksu darbībai. Projekta īstenošanas rezultātā tiks uzlabota ne tikai ūdenssaimniecības infrastruktūras energoefektivitāte, bet arī ūdenssaimniecības sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas kvalitāte, kā arī samazinātas uzturēšanas izmaksas un uzņēmuma darbības ietekme uz vidi.

Jāatzīmē, ka vēl projekta ietvaros tiks nomainītas esošās iekārtas, kas nodrošina notekūdeņu pārvadi un attīrīšanu - tiks nomainīti divi gaisa pūtēji Notekūdeņu attīrīšanas ietaisēs un divi kanalizācijas sūkņi kanalizācijas sūkņu stacijā Muitas ielā 4. Rezultātā tiks iegūtas jaunākās paaudzes, viedas un energoefektīvas iekārtas, kas ieekonomēs gada laikā līdz 14% no 2021.gadā patērētās elektroenerģijas daudzuma ražošanas procesos, kas ir 15 tūkst. EUR gadā. Ņemot vērā ERAF finansējumu 85%, ieguldījums atmaksāsies 2,1 gados.

Kopējās projekta izmaksas veido 531 058,94 EUR, t.sk. Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 85% jeb 373 057,94 EUR no attiecināmām izmaksām un PSIA “ŪDEKA” līdzfinansējums ir 15% jeb 65 833,75 EUR no attiecināmām izmaksām. Neattiecināmās izmaksas PVN 21% arī sedz PSIA “ŪDEKA” 92 167,25 EUR apmērā.

*Saules paneļu elektrostaciju izbūve notiek projekta “Atjaunojamo energoresursu ieviešana un notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģisko procesu energoefektivitātes uzlabošana Ventspilī” (id.Nr 4.2.2.0/21/A/009) ietvaros.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Heinrich 21.07.2022, 13:09:34

    Atliek vien pie Meža kapiem uzbūvēt krematoriju,kur miroņu sadedzināšanai izmantotu Saules enerģiju.

  • 0
    mernigors 23.07.2022, 17:49:49

    Ja saules baterijas sāks strādāt septembrī, saražotās enerģijas apjoms būs niecīgs. Vēl, protams, nodokļu maksātājus interesēs 1 kWh izmaksas - plānotās un reālās. Pieejamas ši projekta vietnē vai uzņēmuma mājas lapā. Varēsim spriest un saprast saules enerģijas izmaksas.

  • 0
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 25.07.2022, 15:05:53

    Labdien,
    Saules paneļu elektrostaciju izbūve notiek projekta “Atjaunojamo energoresursu ieviešana un notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģisko procesu energoefektivitātes uzlabošana Ventspilī” ietvaros. Līdz ar to visi darbi notiek saskaņā ar projekta īstenošanas plānu. Elektrostacijas plānots nodot ekspluatācijā līdz 2022.gada beigām, un tad arī sniegsim plašāku informāciju par projekta ieguvumiem, tajā skaitā uzņēmuma mājaslapā www.udeka.lv.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: