Kā to nosaka pagājušā gada vasarā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi, decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašniekiem līdz 2021. gada 31. decembrim jānodrošina tās atbilstība jauno noteikumu prasībām. Pašvaldības SIA ŪDEKA tuvākajā laikā plāno veikt iedzīvotāju aptauju, lai novērtētu esošo situāciju. 

LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātie un Ministru kabineta apstiprinātie noteikumi Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu paredz, ka decentralizēto sistēmu reģistrācija jāuzsāk no 2019. gada 1. janvāra un decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašniekiem līdz 2021. gada 31. decembrim jānodrošina tās atbilstība šo noteikumu prasībām.

Noteikumi paredz gan decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrāciju, gan decentralizēto pakalpojumu sniedzēju jeb asenizatoru uzskaiti, gan notekūdeņu regulāru izvešanu, gan sistēmu atbilstības normatīvo aktu prasībām kontroli. Pašvaldībām atbilstoši valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem ir jāizdod saistošie noteikumi, un šobrīd arī Ventspils pašvaldība strādā pie šiem noteikumiem, izstrādes gaitā vērtējot, kādas konkrētas prasības tiks izvirzītas attiecībā uz pieslēgumiem ūdensvada un kanalizācijas tīkliem, kā arī decentralizētajām kanalizācijas sistēmām atbilstoši normatīvajam deleģējumam.

Ņemot vērā Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumu un uz likuma pamata izdoto Ministru kabineta noteikumu prasības, sākot no 2022. gada 1. janvāra, nekustamā īpašuma saimnieks ir atbildīgs par to, lai tā īpašumā esošā decentralizētā kanalizācijas sistēma darbotos atbilstoši vides aizsardzības prasībām, jo decentralizētās kanalizācijas sistēmas, kas rada piesārņojumu apkārtējai videi, pastāvēt vairs nevarēs, tāpēc ka atbilstoši normatīvajiem aktiem decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašniekam jānodrošina, ka neattīrīti notekūdeņi vidē netiek novadīti.

Jaunie noteikumi ietekmē tikai tos iedzīvotājus un uzņēmumus, kuri neizmanto centralizētās kanalizācijas sistēmas un kuru nekustamais īpašums atrodas apdzīvotās vietās – pilsētās un ciemos. Lai arī jau līdz šī gada beigām pēc projekta Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, VI kārta realizācijas pilsētā būs nodrošināta iespēja pieslēgties centralizētajiem kanalizācijas tīkliem nu jau 98,5% iedzīvotāju, ne visi šo iespēju ir izmantojuši un aptuveni 440 māju Ventspilī vēl šobrīd turpina izmantot decentralizēto kanalizācijas sistēmu risinājumus. Lai novērtētu konkrēto situāciju un noskaidrotu, kāpēc šie iedzīvotāji atturas no pieslēgšanās centralizētajai kanalizācijas sistēmai un kā šobrīd tiek galā ar mājsaimniecībā uzkrātajiem notekūdeņiem, pašvaldības SIA ŪDEKA plāno tuvākajā laikā veikt iedzīvotāju aptauju. Aptauja būs īsa un anonīma, līdz ar to neprasīs būtisku laika ieguldījumu.

Būtiski ir saprast, ka jaunie noteikumi ir izstrādāti tādēļ, lai nodrošinātu tīru un sakoptu vidi mums apkārt, nosakot stingrākas prasības decentralizētajiem kanalizācijas pakalpojumiem un decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanai.

Aicinām iedzīvotājus būt atsaucīgiem un aktīvi iesaistīties atbilžu sniegšanā, kas palīdzēs pilsētas pašvaldībai kopā ar ūdenssaimniecības uzņēmumu pieņemt esošajai situācijai atbilstošus lēmumus attiecībā uz saistošo noteikumu izstrādi, nosakot prasības ūdensvada un kanalizācijas tīklu pieslēgumu izveidošanai, kā arī decentralizēto kanalizācijas sistēmu kontrolei. Šo jautājumu sakārtošana ir nozīmīga Ventspils pilsētas apkārtējās vides tīrības uzlabošanai, kas dos būtisku ieguvumu mums visiem!

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    ilona kaķis 11.06.2018, 09:00:57

    Sakiet, lūdzu, kā tad nu mēs nodrošināsim apkārtējās vides tīrību, ja visi tie, kam ir mazdārziņi, īsākā vai ilgākā laika posmā pērk kūtsmēslus? Par naudu pērk, ved klāt, liek dārzā un rok zemē!
    Zemē!!! Šausmas!!!! Mēslus!!!!! Un pēc tam ēd to, kas dobītēs izaudzis!!!Kā stāsta, senči arī tā darījuši!
    Man šķiet, te valstij būtu plašs darbalauks. Jāuzliek par obligātu pienākumu kūtsmēslu pārdevējiem iesniegt VIDā sarakstu ar adresēm, kur viņi to cūcību ir veduši, un tad šiem reālajiem noziedzniekiem valsts ar VIDa palīdzību varētu uzlikt sodus, nodokļus un vēl kā nebūt viņus sapresēt un represēt.

  • -1
    Valdis Valdis 11.06.2018, 09:36:01

    jā, te ož pēc jauna bezkanalizācijas nodokļa, ūdekai vēl būs jāpierauga asinizātori ,lai nehaltūrē.

  • -2
    Barons 11.06.2018, 13:40:04

    Atej mēsl ar var brūķet priekš zemit mēslojum.Tig vaidzet sajaukt kop ar Kūdr iekš atsevišķ Bedrit un diu vai trīs gad noturet.

  • -1
    asd. 11.06.2018, 16:26:06

    Tikai papriekšu vajag nodibināt atejbedru ministriju.Un ierēdņu simtus/tūkstošus,kuri tos ķemertiņus apsekos.
    Un,pats galvenais-ar kādām tiesībām tie gribēs ienākt privātīpašumā,lai apsekotu tās bedres?Tad vispirms jāgroza likumi.

  • 0
    karlito 11.06.2018, 17:43:32

    Ha..atejbedru ministrija...tas būtu labs!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: