To, ka ūdens ir visas dzīvības pamatā un ir viena no vissvarīgākajām lietām, kas mums pieder, parasti māca bērnībā, skolā. Taču ikdienā Latvijas iedzīvotāji nemaz nepievērš tik lielu uzmanību šai it kā tik ļoti pašsaprotamajai vielai, kas mūs uztur pie dzīvības. Kādēļ? Droši vien tādēļ, ka mūsu valsts var lepoties ar bagātīgiem saldūdens resursiem un mums nav jāuztraucas, vai slāpēs būs, ar ko atveldzēties.

Taču citviet pasaulē šī situācija nav tik spīdoša – lielākajā daļā Āfrikas, Āzijas un Latīņamerikas ir lielas problēmas ar kvalitatīva dzeramā ūdens pieejamību. Daudzās valstīs pēc dzeramā ūdens iedzīvotājiem jādodas vairākus kilometrus vai arī tas maksā ļoti dārgi – vairāk nekā degviela.

 

Pasaule sastāv no aptuveni 70% ūdens, bet tikai 1% no visiem ūdeņiem ir saldūdens jeb cilvēkiem izmantojamais. Tādēļ ir būtiski nodrošināt kvalitatīvu ūdens resursu apsaimniekošanu.

 

Sabiedrību visā pasaulē uztrauc ūdens resursu saglabāšanas jautājumi, un uzņēmums par to jo īpaši pārliecinās ikreiz, kad tajā viesojas skolēnu vai studentu grupas no ārzemēm. Pēc objektu apskates un prezentācijas par pilsētas ūdenssaimniecību jaunieši parasti vēlas diskutēt par tīra ūdens pieejamību dažādās pasaules valstīs un to, kā Ventspils iesaistās pasaules ūdens resursu saglabāšanā.

 

Salīdzinot ar citām līdzīgām attīstīto Eiropas valstu pilsētām, Ventspils bieži vien ir soli priekšā nodrošināto ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamības ziņā, taču faktiskos pieslēgumu rādītājus diemžēl nevar salīdzināt, jo Eiropā reālo pieslēgumu skaits ir pietuvināts vai pat vienāds ar nodrošināto pieslēgumu skaitu, kas pie mums tā nebūt nav.

 

«Lai gan paaudžu maiņa un plašā informācijas pieejamība par vides piesārņojuma ierobežošanas nozīmi veicina pieslēgšanos centralizētajai sistēmai, tomēr tas notiek pamazām,» situāciju raksturo pašvaldības SIA ŪDEKA valdes priekšsēdētājs Edgars Daugelis. Protams, visam pamatā ir iedzīvotāju maksātspēja, tomēr liela daļa cilvēku joprojām iesakņojušās pārliecības dēļ paliek pie tradicionālām vērtībām – akām un kanalizācijas nosēdbedrēm. Šiem cilvēkiem ŪDEKA silti iesaka vismaz pārbaudīt savas akas ūdeni, lai pārliecinātos, vai tas nekaitē veselībai. Neatbilstošas kvalitātes ūdeni akās var radīt, piemēram, ar ķīmiskiem līdzekļiem apstrādāts mazdārziņš netālu no akas vai akas tuvumā esoša nosēdbedre. Turklāt arī pašas nosēdbedres bieži vien neatbilst prasībām un no tām notiek neattīrītu notekūdeņu noplūde. «Minētie iemesli ir vieni no galvenajiem, kādēļ mēģinām par šiem jautājumiem runāt ar jauno paaudzi, cenšamies savā ziņā mainīt domāšanu, lai tas ilgtermiņā atmaksātos jauno pieslēgumu veidā,» skaidro Daugelis.

 

Guntis Blumbergs, Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietnieks

– Ar ŪDEKAS, pašvaldības un Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu esam nodrošinājuši iespēju 98,3% pilsētas iedzīvotāju lietot centralizētos ūdenssaimniecības pakalpojumus, tai skaitā kanalizācijas pakalpojumus, kas nozīmē notekūdeņu savākšanu, attīrīšanu un nogādāšanu atpakaļ vidē, to nepiesārņojot. Tāpat ar dažādām atbalsta metodēm pašvaldība kopā ar ŪDEKU iespēju robežās cenšas mudināt un veicināt iedzīvotājus izmantot viņiem nodrošinātos pakalpojumus, izskaužot nosēdbedres un nelegālu kanalizācijas novadīšanu dabā. Tā mēs no savas puses ierobežojam pazemes ūdeņu piesārņošanu, un tā ir mūsu artava pasaules ūdens resursu saglabāšanā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: