Katru gadu pirms apkures sezonas uzsākšanas apkures sistēmas daudzdzīvokļu mājās tiek pārbaudītas un, sākoties apkurei, arī atgaisotas. Kvalitatīvu atgaisošanas procesu ēkā iespējams veikt tikai apkures laikā, jo tad ir saprotams, kur radiatori silst un kur – nesilst.

Tāpēc oktobri var saukt arī par siltuma ieregulēšanas mēnesi.

 

Oktobrī visbiežāk dzirdētās sūdzības skan: «Man dzīvoklī ir auksts radiators – par ko es maksāju?»

 

Ja radiatori nesilst vai silst tikai daļa no tiem – par to jāinformē mājas pārvaldnieks. Pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) ir līgums ar SIA Omikron (tālrunis 63620330) par apkures sistēmu apkalpošanu. Šīs firmas darbinieku pienākumos ietilpst gan apkures sistēmu atgaisošana, gan nepieciešamības gadījumā arī remontdarbi VNĪ pārvaldītajās mājās. Zvanīt var arī VNĪ meistariem pa tālruni 63629553. Nav jāuztraucas, ja meistars neierodas tieši dzīvoklī, no kura ziņots par radiatoru nesilšanu, – sistēmas atgaisošanu parasti veic augšējo stāvu dzīvokļos un citās vietās, kurās uzstādīti atgaisošanas ventiļi.

 

Sistēmas atgaisošanu kvalitatīvi īstenot bieži vien neizdodas uzreiz, tādēļ tā tiek veikta atkārtoti, līdz gaiss pilnībā ir izvadīts no sistēmas. Viens no iemesliem šādai situācijai ir vēl samērā siltais laiks, jo, kamēr nav iestājies lielāks aukstums – stabili zema temperatūra –, ūdens spiediens sistēmā nav pietiekami augsts un gaiss netiek pilnībā izspiests ārā no sistēmas kabatām; dažkārt šim nolūkam ir nepieciešams paaugstināt temperatūru sistēmā uz laiku, kamēr izdodas problēmu atrisināt.

 

Gaiss sistēmā iekļūst dažādu apstākļu ietekmē:

1) sistēma nav pietiekami hermētiska, un vasaras sezonā gaiss tajā ir iekļuvis ūdens atdzišanas rezultātā – gaiss pa savienojumu vietām caur blīvējumiem tiek iesūkts sistēmā;

2) iedzīvotāji vasarā mainījuši radiatorus – ja pārbūve ir veikta nekvalitatīvi, atgaisošana var būt visai sarežģīta;

3) veicot apkures maģistrālo trašu remontu, mājās ar atkarīgo pieslēguma shēmu ieplūdis gaiss no trases caurulēm.

 

Šeit jāpaskaidro, ka ēkās ar centralizēto siltumapgādi iespējamas divas apkures pieslēguma shēmas – atkarīgā un neatkarīgā. Neatkarīgā – siltuma nesējs (karstais ūdens) neiekļūst ēkas iekšējā sistēmā (iekšējā kontūrā), bet īpašā siltummainī uzsilda iekšējā kontūra siltumnesēju. Atkarīgā pieslēguma shēmā karstais ūdens no trases caur regulēšanas vārstiem iekļūst ēkas iekšējā kontūrā, sajaucoties ar iekšējā kontūra siltumnesēju.

 

Sistēmas atgaisošanu būtiski ietekmē fakts, ka ventiļi visbiežāk atrodas ēku augšējo stāvu dzīvokļos – sistēmas stāvvadu galos. Gadās, ka iedzīvotāji no tiem uz laiku ir izbraukuši un nav sastopami un šī iemesla dēļ sistēmu nav iespējams atgaisot savlaicīgi. Ja paredzēts izbraukt un neatgriezties mājās līdz oktobra vidum, lūgums informēt VNĪ, pie kā vērsties, lai varētu iekļūt dzīvoklī – pie atgaisošanas ventiļiem.

 

Radiatoru nomaiņa

Vasaru daudzi izmanto ne tikai atpūtai, sportiskām aktivitātēm, tūrisma braucieniem, tā ir arī tradicionālais dzīvokļu remontu laiks. Saprotams, ka, veicot remontu, cilvēki izvēlas mainīt arī radiatorus. Tas nav aizliegts, jo jaunā tipa radiatoriem ir labāka siltumatdeve, arī vizuāli tie ir patīkamāki. Taču nedrīkst aizmirst, ka mājas apkures sistēma ir vienota un sabalansēta, kurā patvaļīgi neko nevajadzētu mainīt. Tāpēc, pirms uzsākt radiatoru nomaiņu, lūdzam iedzīvotājus uzrakstīt iesniegumu. Tādējādi ēkas pārvaldnieks ne tikai ir informēts par iecerētajiem darbiem, bet arī konkrēti norāda, kas jāveic pirms darbu uzsākšanas, proti, jāvēršas pie apkures sistēmu projektētājiem (Ventspilī tādi ir vairāki), lai izstrādātu pieslēguma shēmu un noteiktu vajadzīgo radiatoru izmēru. Radiatoru jaudas ir dažādas, izjaucot ēkas apkures sistēmas hidraulisko līdzsvaru: kādam ziemā būs karsti, taču kādam, iespējams, siltuma nepietiks. Ja pieslēgums ir pareizi izprojektēts un izbūvēts, tad problēmām nevajadzētu būt.

 

Apkures sistēmu regulēšana

Laikā, kad vairākums padomju laika daudzdzīvokļu māju tika būvētas, apkures sistēmas vairāk nekā 90% ēku tika iebūvētas kā viencaurules sistēmas (virknes slēgumā), iespējams, metāla taupīšanas nolūkā. Šādās sistēmās siltuma balansēšana tika veikta, iebūvējot caurules ar dažādiem diametriem un radiatorus ar dažādiem izmēriem, atkarībā no tā, kurš dzīvoklis sistēmā siltumu saņem pirmais, kurš – pēdējais. Pirmajam radiatori ir mazāki, pēdējam – lielāki.

 

Patvaļīga iejaukšanās apkures sistēmas darbībā, nomainot radiatorus pret neatbilstoša izmēra vai izveidojot neatbilstošu pieslēgumu, noved pie visas apkures sistēmas hidrauliskā līdzsvara izjaukšanas. Līdz ar to kādā dzīvoklī gaisa temperatūra būs normāla, kādam būs par karstu, citam – par aukstu. VNĪ speciālisti, analizējot saņemto informāciju no iedzīvotājiem par temperatūras režīmu atsevišķos dzīvokļos, mēģina atrast neatbilstošo temperatūru cēloņus un iespēju robežās tos novērst, taču ne vienmēr ir iespējams tūlītējs risinājums. Piemēram, iztīrīt vai mainīt radiatorus, blīvēt logus vai veikt citus darbus. Parasti pilnībā atjaunot hidraulisko līdzsvaru, nepārbūvējot sistēmu, vairs nav iespējams.

 

Vienīgā regulēšanas iespēja šobrīd, kad sistēmas nav atbilstoši pārbūvētas, ir siltummezglā, ieregulējot lielāku vai mazāku siltuma padevi visai mājai, bet ne atsevišķiem dzīvokļiem. Vairākumam VNĪ pārvaldīto ēku siltummezglos regulēšana notiek automātiski. Siltummezgli ir aprīkoti ar atomātiskajiem regulatoriem – siltummezgla elektroniskajām smadzenēm. Pie ēkas ārsienas, visbiežāk ziemeļu pusē, piestiprināts temperatūras signāla devējs, kurš dod ziņu regulatoram aizvērt vai atvērt vārstus. Savukārt regulators ir ieprogrammēts tā, lai pie noteiktas āra gaisa temperatūras mājas kontūrā tiktu padots pietiekoši karsts ūdens, lai nodrošinātu nepieciešamo temperatūru telpās. Tāpat regulatoros ir iespējams ieprogrammēt dažādus siltuma padeves režīmus atsevišķās dienās vai diennakts stundās gan apkures, gan karstā ūdens kontūriem. Lielākām mājām var būt vairāki siltummezgli, mazākām – viens siltummezgls.

 

Individuālā siltumuzskaite

Iedzīvotāji bieži vien interesējas par iespēju tāpat kā ūdens patēriņu individuāli uzskaitīt arī saņemto siltuma daudzumu. Tas ir iespējams, radiatoriem pievienojot individuālus siltuma maksas sadalītājus – alokatorus –, taču tad viencaurules apkures sistēmai visai jābūt pārbūvētai – aprīkotai ar apvedcaurulēm un termoregulatoriem. Atsevišķa siltuma uzskaite katrā dzīvoklī disciplinē iedzīvotājus. Tomēr jāiegaumē, ka siltuma individuālā regulēšana un uzskaite ar alokatoriem tiek nodrošināta tikai pašiem radiatoriem, kas parasti tiek pieņemts kā 70% no kopējā siltumenerģijas patēriņa apkurei, zudumi cauruļvados šajā gadījumā netiek uzskaitīti – tie ir koplietošanas zudumi un tiek pieņemts, ka tie veido atlikušos 30% no kopējā siltumpatēriņa. Tas jebkurā gadījumā būs jāmaksā kopīgi.

 

Par šādas sistēmas ieviešanu jālemj pašiem mājas iedzīvotājiem. Vispirms jāveic apkures sistēmas pārbūve, kas pati par sevi nav lēta, tā var izmaksāt ap 100 eiro, rēķinot uz vienu radiatoru. Lai realizētu individuālās siltumenerģijas uzskaites sociālo taisnīgumu, jāveic precīzi aprēķini – vidējie dzīvokļi vienmēr būs siltāki, jo mājas iekšējās starpsienas un starpstāvu pārsegumi netiek būvēti ar augstu siltumnoturību un caur šīm konstrukcijām, īpaši vidējos dzīvokļos, siltums tiek saņemts arī no kaimiņiem dabīgās siltuma plūsmas (konvekcijas) rezultātā. Ja māja nav siltināta, labāk šo sistēmu neieviest.

 

Māju siltināšana

VNĪ kopš 2009. gada veic savā pārvaldījumā esošo dzīvojamo māju siltināšanu, iesaistoties ERAF līdzfinansētajā aktivitātē Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi. Vairāku ēku siltināšana joprojām atrodas procesā – darbi ir jāpabeidz līdz nākamā gada jūlijam. Piedaloties šī projekta realizācijā, VNĪ pamatprincips bija: piedāvājot iedzīvotājiem siltināt ēkas, nepalielināt viņu mājokļa uzturēšanas izmaksas pēc renovācijas. Tas nozīmē, ka iegūtajai ekonomijai ir jākompensē līdzekļi, kas tiek ieguldīti ēkas renovācijā.

 

Apkopotie siltināšanas rezultāti uzskatāmi redzami VNĪ interneta mājaslapā www.vni.ventspils.lv, sadaļā ERAF projekti. Kādu ekonomiju ir devusi konkrētas ēkas siltināšana, var novērtēt tikai pēc vismaz vienas pilnas apkures sezonas. Kopš siltināšanas darbu beigām vienu vai vairākas sezonas ir aizvadījušas 34 mājas. Uzņēmuma mājaslapā redzamie aprēķini siltumenerģijas patēriņa samazinājumam svārstās 40–79% robežās, vidēji ekonomijas rādītāji ir 51%.

 

Attālināta ūdens skaitītāja nolasīšana

Šogad pašvaldības SIA Ventspils siltums un pašvaldības SIA Ūdeka daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās ar centralizētu ūdensapgādi un centrālo apkuri ierīko attālinātās patēriņa uzskaites datu nolasīšanas sistēmas. Tas nozīmē, ka turpmāk katra mēneša beigās Ventspils siltums un Ūdeka nolasīs māju kopējos siltuma un ūdens skaitītāju rādījumus centralizēti un vienlaicīgi, tādējādi nodrošinot precīzu un salīdzināmu datu ieguvi par māju faktisko siltumenerģijas un ūdens patēriņu.

 

Lielākā daļa Ventspils daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju par ūdens patēriņu, kā arī karstā ūdens uzsildīšanu norēķinās tieši ar pakalpojumu sniedzējiem. Taču, saņemot patēriņa datus tikai tad, kad tiek veikti individuālie maksājumi, pakalpojumu sniedzēji nevar veikt precīzu patēriņa datu uzskaiti, kas noved pie dažādiem pārpratumiem un iedzīvotāju neapmierinātības. Īpaši tas attiecināms uz karstā ūdens uzsildīšanas pakalpojumu.

 

Pie pašvaldības jau minēto uzņēmumu uzstādītajiem datu nolasītājiem ir iespējams pieslēgt arī individuālos skaitītājus un to rādījumus nolasīt tajā pašā reizē, kad tiek reģistrēti centrālo skaitītāju rādījumi. Rezultātā tiek nodrošināta precīza individuālā patēriņa datu uzskaite, tādējādi atrisinot vienlaicīgi daudzus jautājumus. Uzskaite būtu pietiekami savlaicīga un precīza. Pakalpojumu sniedzējs var piesūtīt rēķinu, bet saņēmējam nebūtu jāuztraucas par pakalpojuma apmaksāšanu kāda nemaksātāja vietā.

 

Regulāri sekojot līdzi patēriņa datiem, savlaicīgi iespējams konstatēt bojājumus mājas iekšējās sistēmās, novēršot avārijas situāciju rašanos. Lai ierīkotu šādu sistēmu, lēmums jāpieņem pašiem mājas iedzīvotājiem. Dzīvoklī uzstādāmi speciāli attālināti nolasāmi skaitītāji un papildu aprīkojums kāpņu telpā radiosignāla pārraidīšanai (retranslēšanai) uz centrālo datu nolasītāju. Tā kā ar skaitītājiem jāaprīko gan aukstā, gan karstā ūdens vadi, tad dzīvoklī ir uzstādāmi vismaz divi skaitītāji vai viens skaitītāju pāris – uzstādīšana izmaksā aptuveni 90 eiro par vienu šādu skaitītāju pāri.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: