Ventspils ūdenssaimniecības attīstības projekta trešās kārtas ietvaros lielākā daļa ieplānoto darbu padarīti, atlikušos plānots pabeigt līdz pirmajam sniegam.

Šobrīd ekspluatācijā nodoti jau astoņi no 14 objektiem, kuros šogad paredzēts veikt ūdenssaimniecības sakārtošanu: Pļavas iela (Putnu–Inženieru), Inženieru iela (Vasarnīcu–Dzeņu), Pionieru iela, sadzīves kanalizācijas tīkla rekonstrukcija Saldus ielas 3–Lidotāju ielas 20 raj., Mazirbes iela, Sanatorijas iela (P. Stradiņa–Sanatorijas nr. 2), Zvejnieku iela un sadzīves kanalizācijas kolektora renovācija Jūras ielā (Kuldīgas–Brīvības). Arī lielākajā daļā Ostgala rajona ielu un Kuldīgas ielā būvdarbi praktiski jau pabeigti, un šobrīd tiek gatavota dokumentācija, lai ielas nodotu ekspluatācijā. Savukārt būvdarbus Sporta ielā plānots pabeigt līdz novembra beigām.

 

Ostgalā granīta apmales

Vasaras sezonā uz laiku tika pārtraukti būvdarbi Ostgala rajona ielās saistībā ar granīta apmaļu piegādi. Šādas apmales tika izvēlētas, lai saglabātu Ostgala rajona senatnīgo auru, kā arī gūtu vislielāko ilgtermiņa ieguvumu. To vizuālais veidols iederas pilsētas vēsturiskajā daļā, kā arī ilgs ir to ekspluatācijas laiks.

 

Būvdarbi veikti 79 ielās

Pēc visu 14 objektu nodošanas ekspluatācijā būs noslēgusies Ventspils ūdenssaimniecības attīstības projekta III kārta, kas tika uzsākta 2010. gadā. Šīs kārtas ietvaros būvdarbi veikti 79 ielu posmos, kuros kopumā no jauna izbūvēti vai rekonstruēti aptuveni 19 km ūdensvada un tikpat daudz kanalizācijas tīklu, izbūvēta jauna kanalizācijas sūkņu stacija, veikti sūkņu remonti piecās lielākajās kanalizācijas sūkņu stacijās, īstenota 33 ūdensapgādes mezglu rekonstrukcija. Šā gada beigās ar iespēju izmantot centralizētus ūdenssaimniecības pakalpojumus būs nodrošināti jau 97,6% ventspilnieku.

 

Sakārtos arī Krievlauku daļu

Turpinot rūpēties par iedzīvotāju labklājību un virzoties uz mērķi sasniegt līdz pat 100% ūdensvada un kanalizācijas tīklu pārklājumu pilsētā, ŪDEKA strādā pie ūdenssaimniecības projekta IV kārtas, kas paredz ūdenssaimniecības sakārtošanu daļā Krievlauku rajona un pilsētas dienvidrietumu daļā. Īstenojot plānoto, būtībā visu blīvi apdzīvoto pilsētas rajonu iedzīvotāji būs nodrošināti ar iespēju izmantot centralizētus ūdenssaimniecības pakalpojumus.

Šobrīd projekta IV kārtas iesniegums ir iesniegts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kur notiek tā vērtēšana. Tā kā paredzams, ka projekta iesniegums tiks akceptēts decembra sākumā, paralēli tiek izstrādāta būvdarbu iepirkuma izsludināšanai nepieciešamā dokumentācija. Plānots, ka IV kārtas būvdarbi tiks uzsākti jau nākamā gada pavasarī, jo šī Eiropas Savienības (ES) projekta īstenošana jāpabeidz ne vēlāk kā līdz 2015. gada 1. jūnijam.

 

Būs, ko darīt arī turpmāk

Ventspilī jauno un rekonstruēto ūdensvada un kanalizācijas tīklu īpatsvars pašlaik pārsniedz 50% no kopējā tīklu garuma, un šāds rādītājs ir viens no visaugstākajiem valstī, tomēr ŪDEKA nedomā apstāties un ir apņēmusies šo rādītāju uzlabot. Nākamajā ES fondu plānošanas periodā – no 2014. līdz 2020. gadam – ŪDEKAS prioritāte būs atlikušo veco tīklu pakāpeniska atjaunošana.

 

Ieguvēji ir visi

No projekta īstenošanas iegūst gan uzņēmums, gan iedzīvotāji. Uzņēmumam tas palīdz samazināt ūdens zudumus tīklos, novērst gruntsūdeņu ieplūdi kanalizācijas sistēmā, kā arī notekūdeņu noplūdi gruntsūdeņos pa bojātiem cauruļvadiem. Bet nozīmīgākais iedzīvotāju ieguvums, realizējot šo projektu, ir kvalitatīvs dzeramais ūdens no krāna un iespēja sadzīves kanalizāciju novadīt kopējā kanalizācijas tīklā, tādējādi veicinot arī vides saudzēšanu.

 

FOTO: Šogad ūdenssaimniecības projekta ietvaros tika sakārtots Kuldīgas ielas posms gar autoostu, ģimnāziju un bijušo policijas ēku, tas nupat atvērts satiksmei.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: