Pirmdien pēc vasaras pārtraukuma sezonu atklās Ūdens piedzīvojumu parks, līdz augusta beigām ar atlaidēm varēs apmeklēt lielo baseinu, un pamazām var sākt domāt par regulāriem treniņiem.

Vislabāk, ja cilvēks iemācās peldēt jau bērnība, uzskata peldēšanas treneris Sergejs Iļjins, un piebilst, ka dzīves pirmajos gados to izdarīt ir daudz vienkāršāk, jo bērni ūdenī jūtas ļoti labai un nebaidās no tā. «Uzskatu, ka Ventspilī, kur ir gan jūra, gan Venta, zēniem un meitenēm noteikti jāprot peldēt! Un tas nav manu iedomu vai principu, bet drošības jautājums. Saprotams, ka visi nebūs sportisti, tomēr elementāra peldētprasme noderēs katram, varbūt pat izglābs dzīvību.»

Baseinu kopā ar vecākiem apmeklē pavisam mazi bērneļi, un tas ir dubults ieguvums, jo ūdens norūda gan bērnus, gan pieaugušos. Patstāvīgi mācīties peldēt baseinā ieteicams, sākot no trīs gadu vecuma, jo tad bērniņš ir gana drosmīgs, lai dotos ūdenī viens.

Reizēm ir tā, ka bērns, kā jau tas mūsdienās bieži ir, atnāk uz baseinu uzvilkts un hiperaktīvs, bet pēc kāda laika, kad bērns regulāri apmeklē treniņus, viņš kļūst nosvērtāks un mierīgāka, arī pacietīgāks. «Treniņos, divu stundu laikā jānopeld seši kilometri, un tā ir diezgan monotona lieta, bet prieks, ka mani audzēkņi to dara bez liekas kurnēšanas, jo zina, ka tā tiek trenēta izturība. Regulāri treniņi ļoti disciplinē un iemāca plānot laiku, turklāt daudzi jaunie peldētāji pagūst apmeklēt arī citus treniņus, piemēram, basketbola un šotreka, vai pulciņus. Kas notiek, ja bērnam pēc skolas ir daudz brīva laika? Viņš vai nu sēž pie datora, vai klīst ar draugiem pa sētu, bet, ja cilvēks nolemj sportot, viņam ir mērķis, ko sasniegt, viņš spēj atbildēt par savu rīcību.»

Peldēšana, atgādina Sergejs, ikvienam cilvēkam palīdz norūdīties, daudziem, kas vasarā regulāri peld jūrā, upēs vai ezeros, bet pa ziemu apmeklē baseinu, izdevies tikt vaļā no astmas. Ūdens ir lielisks palīgs arī tad, ja cilvēkam bijušas traumas, ūdenī mēs nejūtam savu svaru, tāpēc darboties ir daudz vieglāk, līdz ar to mazāk tiek noslogotas, piemēram, kājas un mugura, atslābinās savilktie muskuļi.

Lai peldēšana būtu ne tikai patīkams laika pavadīšanas veids, baseinu ieteicams apmeklēt divas reizes nedēļā, atgādina Sergejs, kurš, trenējot bērnus vairākās sporta skolas Spars grupās, lepojas ar daudziem saviem audzēkņiem, tostarp Beslanu Kokovu, Katrīnu Pavlovsku un Robertu Jurčenko. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: