Ventspils Piedzīvojumu parkā izbūvētā rodeļu trase ienesusi ne vien jaunus vaibstus slēpošanas kalna Lemberga hūte ainavā, bet arī vairākas izmaiņas Piedzīvojumu parka plānojumā kalna pakājē – uzbūvēta rodeļu trases servisa ēka un jauns sanitārais mezgls, bet vairāki spēļu laukumi un atrakcijas turpmāk atradīsies citā vietā.

Pārceļ slidotavu un petanka laukumu

Jau mazāk kā pēc nedēļas Ventspils Piedzīvojumu parkā pirmos apmeklētājus uzņems Baltijā modernākā rodeļu trase, kuras svinīga atklāšana notiks 10. jūnijā plkst. 11. «Mūsu ilgi lolotais projekts – rodeļu trase – ir nodošanas stadijā. Kad tika projektēts rodeļu trases lejasdaļas labiekārtojums, tas būtiski ietekmēja infrastruktūru tieši kalna piekājē, vietā, kur tagad ir rodeļu trase, un reizē ar to arī pārplānojām gan šo infrastruktūru, gan arī nedaudz tiek mainītas atrakciju atrašanās vietas Piedzīvojumu parkā,» skaidro Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs Jurģis Liepājnieks.

Viena no galvenajām izmaiņām Piedzīvojumu parka plānojumā ir mākslīgā ledus slidotavas pārcelšana no slēpošanas kalna pakājes uz Olimpiskā centra centrālo kompleksu. Pirms desmit gadiem izbūvēto mākslīgā ledus slidotavu pēdējā laikā visaktīvāk izmanto hokejisti tā sauktajiem sausajiem treniņiem. «Jau labu laiku no hokejistiem izskanēja vēlme, ka mākslīgā ledus slidotavu varētu pārcelt tuvāk viņu ikdienas treniņu vietai – Ledus hallei. Pirms tam vairākkārt meklējām atbilstošu vietu, jo to nav tik vienkārši atrast. Varbūt kādam šķiet, ka Olimpiskajā centrā ir pietiekami daudz vietas, bet patiesībā visa teritorija ir diezgan aizņemta. Brīvās vietas ir diska un šķēpa mešanas treniņu sektori, kurus nevar aizņemt,» skaidro Jurģis Liepājnieks. Piemērotu vietu mākslīgā ledus slidotavas pārcelšanai izdevies atrast – turpmāk tā atradīsies Olimpiskā centra Ventspils centrālā kompleksa tālākajā stūrī (skatoties no Basketbola halles puses), blakus rezerves futbola laukumam un skeitparkam, pie 2. vidusskolas. Savukārt Piedzīvojumu parkā atbrīvosies laukums citu atrakciju pārvietošanai.

Īpaši intensīvi hokejisti mākslīgā ledus slidotavu sāka izmantot kovida laikā, kad iekštelpās sporta aktivitātes bija aizliegtas, bet, atverot vaļā mākslīgā ledus slidotavas telts sienas, tā kļuva par ārtelpu laukumu, kur hokejisti aizvadīja sausos treniņus. Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs pieļauj, ka pēc pārcelšanas no Piedzīvojumu parka uz centrālo kompleksu, tuvāk Ledus hallei, interese par slidotavas izmantošanu varētu būt arī treniņnometņu dalībniekiem no citu pilsētu hokeja klubiem, kuriem līdz šim tas nebija aktuāli slidotavas atrašanās vietas dēļ. Olimpiskā centra Ventspils Ledus halli treniņiem savulaik aktīvi izmantoja treniņnometņu dalībnieki – gan daiļslidotāji, gan hokejisti – no Krievijas, taču gan kovida, gan starptautiskās ģeopolitiskās situācijas dēļ jau vairākus gadus šīs treniņnometnes nenotiek un arī netiek plānotas, bet tās veiksmīgi aizvieto Latvijas hokeja klubu, daiļslidošanas un šorttreka sportistu treniņnometnes, kuriem iepriekš, kad notika daudzskaitlīgās Krievijas sportistu nometnes, Ventspils Ledus halle nebija tik brīvi pieejama intensīvā noslogojuma dēļ. «Daiļslidotāji praktiski aizņēma Ledus halli visu dienu, un bija pat reizes, kad viņi trenējās naktīs, notika arī meistarklases, kuras brauca pasniegt daiļslidošanas autoritātes. Ledu arēnas noslogojums bija labs, bet tajā laikā zināmā mērā tika ierobežota vietējo sportistu piekļuve – nevarēja brīvi dabūt laikus Ledus hallē. Tagad gan mūsu hokejistiem būs nodrošinātas treniņu iespējas, gan šorttrekistiem ledus vairāk būs pieejams, un arī treniņnometnēm ir pieteikušās hokeja komandas, kas vasarā plāno uz šejieni braukt. Esam arī sakārtojuši dzesēšanas jautājumu Ledus hallē, kas pēdējos gados bija problēma karsto laikapstākļu dēļ,» skaidro Liepājnieks.

Mākslīgā ledus slidotavas demontāžu Piedzīvojumu parkā un tās pārcelšanu uz Olimpiskā centra Ventspils centrālo kompleksu, kas tika uzsākta maija vidū, veic SIA Ajor. Paralēli šiem darbiem šobrīd notiek arī Ledus halles sagatavošana nākamajai sezonai. Jau pērn, kad tika piedzīvots straujais elektroenerģijas cenas lēciens un tā pieauga vairāk nekā piecas reizes, tika pārplānots Olimpiskā centra Ventspils sporta bāzu noslogojums, meklējot iespējas ekonomēt. «Tad iezīmējās šis periods – maijs un jūnijs, kad ledus sporta veidiem sezona ir jau beigusies un gatavošanās nākamajai sezonai vēl īsti nenotiek. Taisām tehnoloģisko pārtraukumu no maija līdz jūlija sākumam. Ledus šobrīd ir nokausēts, un pēc Jāņiem plānojam iedarbināt saldēšanu, lai līdz jūlija sākumam sagatavotu ledu jaunajai sezonai. Jau ar jūlija pirmajām dienām ir saplānoti treniņu laiki un pieteiktas treniņnometnes,» informē Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs.

Vēl vienas būtiskas izmaiņas Piedzīvojumu parka plānojumā skar petanka spēļu laukumu – tā iepriekšējo atrašanās vietu šķērso pieejas ceļi jaunajai rodeļu trasei, tādēļ petanka laukums tiks pārvietots no kalna pakājes uz blakus esošo futbola laukumu, kur jau bija izmaiņas plānojumā saistībā ar to, ka jaunās rodeļu trases lejasdaļas pēdējā virāža skāra futbola laukumu un to nevarēja saglabāt līdzšinējos izmēros. Petanka spēļu laukums ar 16 celiņiem tiks pārvietots uz futbola laukuma tālāko stūri. Petanka laukumam būs citādāks izkārtojums – ja iepriekšējā atrašanās vietā 16 petanka laukumi bija izvietoti vienā rindā, tad tagad tikpat liels skaits laukumu būs izkārtoti divās rindās, kā to pieļauj laukuma izbūves nosacījumi. Šobrīd ir noslēdzies iepirkums par jaunā petanka laukuma būvdarbiem, ko veiks SIA Pilsbūve. Darbi notiks jūnijā un jūlijā.

Gaida apmeklētāju pieplūdumu

Rodeļu trase Ventspils Piedzīvojumu parkā tiks svinīgi atklāta 10. jūnijā un jau pirmajā dienā uzņems apmeklētājus, kuri vēlēsies izmēģināt jauno atrakciju. Domājot par apmeklētāju ērtībām, Piedzīvojumu parkā veikti infrastruktūras uzlabošanas un labiekārtošanas darbi. «Rodeļu trases noslodze, ko esam provizoriski paredzējuši, ir 60–70 tūkstoši apmeklētāju gadā. Trase darbosies visas sezonas,» stāsta Jurģis Liepājnieks. Rēķinoties ar gaidāmo apmeklētāju skaita pieaugumu, Piedzīvojumu parkā ir izbūvēts jauns papildu sanitārais mezgls ar trim tualetēm. Lai jauno rodeļu trasi un Piedzīvojumu parku nodrošinātu ar kvalitatīvu un stabilu interneta pieslēgumu, no Krustkalna ielas puses izbūvēts optiskais kabelis. Līdz ar to ir gan uzlabota interneta piekļuve Piedzīvojumu parkā kopumā, gan arī labs interneta pieslēgums tiek nodrošināts rodeļu trases tehniskajam nodrošinājumam – Baltijā modernākās rodeļu trases kamanas ir aprīkotas ar automātiskās bremzēšanas sistēmu, un rodeļu ražotājs – Vācijas kompānija Josef Wiegand GmbH & Co – varēs kontrolēt un pieslēgties elektroniskajām sistēmām attālināti.

Jaunā rodeļu trase Ventspilī ir vienīgā vieta Baltijā, kas nobraucienā nodrošinās 360 grādu virāžu 40 metru augstumā virs jūras līmeņa, bet trases sākums novietots uz pāļiem aptuveni 10 metru augstumā virs zemes līmeņa. Trase ir 800 metrus gara, no tiem ap 250 metru ir pacēlāja garums, kas braucēju ar kamanām nogādās starta vietā. Elpu aizraujošais nobrauciens būs 580 metru garš ar maksimālo ātrumu 40 km/h, turklāt izbraucienā varēs doties arī vecāks kopā ar bērnu, jo kamanu kravnesība ir līdz 150 kg. Rodeļu trasē visas kamanas ir aprīkotas ar elektronisko bremzēšanas sistēmu un elektriskajām bremzēm, kas nodrošinās automātisku pašbremzēšanu, lai izslēgtu sadursmi ar priekšā braucošo. Lietus laikā kamanas būs aprīkotas ar aizsegiem, pasargājot pasažieri no nokrišņiem. Atšķirībā no citām Latvijā esošajām trasēm Ventspils rodeļu trasi varēs izmantot visu gadu un jebkādos laikapstākļos. Citas Latvijā esošās rodeļu trases šādu iespēju nevar piedāvāt, jo nokrišņu laikā nespēj nodrošināt atbilstošu bremzēšanu.

«Plānojam, ka maksimālā kapacitāte, ko mēs rodeļu trasē varam nodrošināt, ir aptuveni 140 nobraucieni stundā. Iespējams, sākotnēji, kamēr iestrādāsimies, tas būs nedaudz mazāk. Paredzam ka rodeļu trases apmeklējums būs labs, ņemot vērā arī to, ka tūrisma sezona būs jau sākusies un Ventspilī ieradīsies viesi,» prognozē Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: