Latvijas basketbola izlases jaunais galvenais treneris Luka Banki uz pirmo treniņnometni, gatavojoties Pasaules kausa izcīņas priekškvalifikācijas turnīram, uzaicinājis 15 spēlētājus, no kuriem pieci ir ventspilnieki.

Pirmā treniņnometne Rīgā notiks līdz 22. jūnijam, un uz to uzaicināti septiņi debitanti un astoņi spēlētāji ar pieredzi valstsvienībā, tiesa, tikai vienam no viņiem to var saukt par ievērojamu – Dairim Bertānam aiz muguras jau 109 mači. Nākamais pieredzējušākais ar 14 spēlēm ir Anžejs Pasečņiks, bet šos spēlētājus vieno ne tikai spēles izlasē, bet arī fakts, ka sezonas noslēgumā abi bija bez darbavietas. Kopumā treniņnometnes mērķis, protams, ir pārbaudīt tuvākās rezerves, jo kandidātu skaitā nav ļoti daudz spēlētāju, kurus pierasts redzēt nacionālajā izlasē vai vismaz tās tuvumā. To atzīst arī Banki: «Pirmā treniņnometne būs lieliska iespēja pārbaudīt jaunos talantus un pieredzējušos basketbolistus, kas būs ļoti svarīgi mūsu komandas veidošanas procesā. Esmu priecīgs iesaistīt tik daudz spēlētāju, kuri lieliski atbilst mūsu kritērijiem.» Treneru plānos ir arī aizvadīt kādu pārbaudes spēli, bet par to tiks ziņots atsevišķi.

Starp septiņiem debitantiem ir četri ventspilnieki, bet kopumā Banki vēlējies novērtēt piecu Ventspils basketbola audzēkņu varēšanu, kas ir kaut kas agrāk nebijis. Ja Klāvs Čavars ne vien bijis starp kandidātiem, bet arī piedalījies četrās spēlēs (10 punkti), Toms Leimanis arī nonācis treniņnometnēs, taču nav spēlējis, tad Rodrigo Būmeisteram, Robertam Blumbergam un Verneram Koham līdz šim izdevies atzīmēties vien jauniešu izlasēs. Visiem trim bijusi kopumā laba sezona, kas gan noslēdzās ar atšķirīgām emocijām. Kohs ne tikai tika pie minūtēm Čempionu līgā, bet arī spēlēja Latvijas–Igaunijas līgas finālā, tomēr arī ar otro piegājienu nespēja tikt pie kausa, vēlreiz piekāpjoties Roberta Štelmahera un Akseļa Vairoga trenētajai komandai (šoreiz Kalev/Cramo). Toties pāris mēnešus vēlāk izdevās bez zaudējumiem iziet Latvijas čempionāta izslēgšanas spēles un tikt pie kārtējā čempiona titula (vidēji 12 minūtes, 4,3 punkti, 1,7 atlēkušās bumbas). Blumbergam un Būmeisteram sezona bija jānoslēdz ar savstarpēju cīņu Latvijas bronzas finālā, taču Covid-19 saslimšanas dēļ šī sērija tika atcelta jau pēc pirmā mača. Rodrigo izpelnījās visai lielu Ogres galvenā trenera Nikolaja Mazura uzticību (14 minūtes vidēji apvienotajā līgā, 22 minūtes vidēji Latvijas čempionātā), ko galvenokārt attaisnoja ar centīgu spēli aizsardzībā. Savukārt Roberts bija stabils rotācijas spēlētājs Liepājas rindās, produktīvi spēlējot gan uzbrukumā (9,7 un 11,8 punkti vidēji), gan aizsardzībā (5,5 atlēkušās bumbas vidēji abos turnīros). Leimanis un Čavars sezonu noslēdza ar Baltkrievijas čempionāta zelta medaļām, taču tās gaita spēlētājiem bija ļoti dažāda. Izkarojis stabilu vietu sastāvā, Klāvs iedzīvojās nopietnā savainojumā, kura ārstēšanai bija nepieciešami vairāki mēneši. Savukārt Toms pēc komandas līdera Roba Lauerija došanās prom tika pie lielākām spēles minūtēm, bet Baltkrievijas čempionāta finālsērijā jau bija viens no galvenajiem vilcējiem. Arvien labāk laukumā jutās arī Čavars, kas tagad būs jāapliecina arī izlases jaunajam galvenajam trenerim.

Latvijas izlase Pasaules kausa izcīņas priekškvalifikācijas turnīra D apakšgrupā tiksies ar Rumānijas un Baltkrievijas komandām, turklāt šīs spēles no 7. līdz 13. augustam notiks Rīgā. Divas labākās izlases iegūs tiesības spēlēt kvalifikācijas turnīrā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: