Hokeja klubs Ventspils piepildījis vienu no saviem solījumiem audzēkņiem un viņu vecākiem un nodibinājis hokeja skolu, kas ar divām apmācību programmām jau reģistrēta Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Jau pirmajā tikšanās reizē ar toreiz vēl potenciālo audzēkņu vecākiem HK Ventspils pārstāvji skaidroja, ka darbs pie hokeja skolas dibināšanas ir viens no mērķiem, kas būt jāmēģina sasniegt pēc iespējas ātrāk. Šī gada sākumā tas tiešām ir paveikts. «Esam dibinājuši profesionālās izglītības iestādi Ventspils hokeja sporta skola, kuru Izglītības kvalitātes valsts dienests reģistrējis izglītības iestāžu reģistrā un licencējis 20V un 30V programmās. Lasījām noteikumus, nolikumus un likumus, likām visu uz papīra un iesniedzām, bet pēc tam labojām un iesniedzām no jauna. Neatlaidīgs un sistemātisks darbs, līdz viss bija kārtībā un viss tika pieņemts,» gandarījumu neslēpj HK Ventspils valdes loceklis Edgars Kurpics.

Tagad gaidāms nopietns darbs ar juristiem un grāmatvežiem, lai saprastu, kā šī sistēma strādā, un lai nenonāktu nepatīkamā situācijā, kaut ko nepareizi noformējot vai izdarot ne tā. Taču tas ir normāls darba process, jo galvenais jau ir paveikts – Ventspilī tagad ir hokeja skola un komandām nav nekādu šķēršļu, lai startētu Latvijas Hokeja federācijas rīkotās sacensībās. Kurpics skaidro, ka pēc noteikumiem šādiem mačiem tiešām būtu jāpielaiž vienīgi tie klubi, kuriem ir šādas hokeja skolas, taču realitātē tādu ir maz, tāpēc uz šo prasību ievērošanu šobrīd skatās caur pirkstiem: «Mēs tagad varam startēt pavisam legāli, bet domāju, ka agri vai vēlu nonāksim situācijā, kad šī prasība būs jāievēro visiem. Tagad arī gatavojam jaunu iesniegumu uzņemšanai federācijas biedru skaitā, turklāt ne tikai no kluba, bet arī hokeja skolas.»

Divu apmācību programmu licencēšana nozīmē, ka Ventspils hokeja sporta skolā būs iespējams trenēties visu vecumu grupu bērniem. «20V programma ir domāta audzēkņiem līdz devītajai klasei, bet 30V – vidusskolēniem un vecākiem. Tagad priekšā grupu komplektēšanas darbs, kurā ar konsultācijām palīdzēs arī spora skola Spars. Hokeja specifika ir tāda, ka audzēkņi uz nākamo vecuma grupu faktiski pāriet pēc diviem gadiem, tāpēc ir jāatrod līdzsvars, kā izveidot grupas, kas atbilst Latvijas čempionāta vecuma grupām un arī Ministru kabineta noteikumos noteiktajam audzēkņu skaitam,» stāsta treneris un hokeja skolas direktors Miks Golubovičs, kurš uzsver, ka tieši iespēja izveidot šādu skolu bija viens no iemesliem, kāpēc viņš piekrita atgriezties Ventspilī. Darbs hokeja federācijā un arī līdzīgā skolā Jelgavā ļāva pārliecināties, ka tieši šis ir pareizais ceļš, kā attīstīt hokeju: «Šī pieredze ļāva saprast, kādi ir šādas sistēma ieguvumi un arī radīja lielu vēlmi pašam iziet cauri šim procesam, kas šeit, Ventspilī, bija iespējams. Dažādas programmas bija pieejamas internetā, federācijā bija pieejama programma, ko izstrādājis Ivo Ķirsis no LSPA, un to visu liku kopā un pielāgoju mūsu realitātei.»

Kurpics gan atklāj, ka nonākšana izglītības iestāžu reģistrā uzreiz negarantē arī valsts finansējuma saņemšanu, jo tas tiek piešķirts pakāpeniski, sākot no pirmās grupas. Kad tā būs aizvadījusi pirmo mācību gadu, skolai būs iespējams pretendēt uz finansējumu, kas paredzēts tieši tai. «Tā kā uz pilnu finansējumu varēsim pretendēt pēc gadiem sešiem, taču tas nav iemesls, kura dēļ vajadzētu pārdomāt. Protams, uz skolas dibināšanu bija jāiet un varam būt priecīgi, ka tas ir paveikts,» pārliecināts Kurpics.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -6
    Aivis Landmanis 10.03.2021, 13:42:10

    Ārēji itkā viss kārtībā, tikai ir viens liels BET.
    Pašvaldībai nav pienākums finansēt privātu skolu, tāpēc jau virzījāmies uz pašvaldībai piederošas hokeja skolas izveidi. Ja mēs būtu sadzirdēti, šodien varētu teikt, ka pašvaldība ir nodibinājus hokeja sporta skolu. Diemzēl tā nenotika - tāpēc ar valsts, esošo pašvaldības finansējumu būs stipri nepietiekami. Labākais ko varētu iesākt ir reģistrēto skolu pārņem pašvaldībai un pašvaldībai licencēt visas programmas u.tt., tad arī būs rezultāts. Jelgavā, Liepājā, Daugavpilī, Valmierā ir pašvaldības sporta skolas. Arī Ventspilī pašvaldībai sakaņā ar likums par pašvaldībām ir jāuzņemas pilna atbildība, tātad bērnu un jauniešu sports jāattīsta pašvaldības sporta skolās.

  • -6
    Jeska 11.03.2021, 06:39:39

    Smieklīgi gan kā Landmaņa kungs uzreiz pēc sava komentarija pats sev 15 "+" pievienoja )) pajoliņš tāds....hahaha ))

  • -4
    Viktors Torpēda 11.03.2021, 15:52:54

    Landmani, pašvaldībai nav pienākums darīt ļoti daudz no tā, ko tā dara, lai atbalstītu savus iedzīvotājus. Bet jums bija pienākums iesniegt atskaites par hokejam piešķirto naudu! Kur tās ir? Kāpēc neiesniedzāt? Jums tiešām šķiet, ka esat kaut nedaudz kompetents spriedelēt, kas kuram būtu pienākums? Un par to, kur pašvaldībai būtu jāizlieto nauda? Labāk samaksājiet izkrāpto kā to lēma tiesa!!!

  • -19
    SportaFans 10.03.2021, 13:49:40

    Pietiek šito liet visu laiku! Tu kā privāts klubs vis laik saņēm naudu no domes un nespēj pat tik izdarīt! Dome dod naudu privātam, slikti, dome dod naudu bāzēm, slikti, dome nedos naudu, atkal būs slikti. Ir tāda jušana, ka slikti ir tāpēc,ka pašam nesanāk par to naudu parakāties.
    Malači HK Ventspils! Iet uz priekšu kaut kas

  • -3
    Aivis Landmanis 10.03.2021, 13:58:18

    Laiks saliks visu savās vietās. Savu pārliecību guvu vairāk kā desmit gadus strādājot, izveidojot sistēmu, gūstot panākums un vērtējot perspektīvākās bērnu un jauniešu sistēmas pasaulā. LATVIJĀ tādās pilsētās kā Ventspils - bērniem perspektīvāk būtu pašvaldības sporta skola, bez tam sporta spēļu skola kā tas ir Liepājā. Tāda ir mana uz pieredzi balstīta atziņa.

  • -5
    некто 11.03.2021, 05:52:02

    Ei tu ......

  • -4
    Viktors Torpēda 11.03.2021, 15:58:35

    Zini, kas būtu perspektīva - ja tu atmaksātu izkrāpto naudu, to varētu atkārtoti ieguldīt hokejā, un iedomājaties kāds ieguvums hokejam!?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: