Saksofonistam Aigaram Lasmanim ir sava grupa Express, kurā viņš uzstājas kopā ar Gati Indriksonu. Ventspilnieks muzicē arī senioru bigbendā, bet Ziemassvētkos ar kapteini Daini Briedi iepriecināja pilsētas iedzīvotājus pie divām lielajām eglēm.

Aigars strādā apsardzē, vienu dienu dežurē, trīs ir brīvas, tādēļ ir laiks, ko veltīt gan celtniecības darbiem, gan mūzikai. «Kad mācījos 1. vidusskolā, nodibināja muzikālo klasi. Mūsu skolotāja bija Irēna Irbe. Toreiz no Vācijas tika atvestas blokflautas, un Marija Čerkasova izveidoja orķestri. Man flautas spēle padevās, un skolotāja teica, ka jāņem rokās lielā. Esmu pat braucis uz Rīgu un piedalījies konkursā Ko tu proti, mūs rādīja televīzijā. Kad beidzu 8. klasi, viens draugs piedāvāja mācīties par traktoristu, bet otrs teica, ka jāiet uz mūzikas skolu. Teicu, labs ir, ies ar! Nolēmu turpināt apgūt flautas spēli, bet te pēkšņi garām gāja pasniedzējs Ziedonis Zaikovskis, kurš sacīja, ka man ir gari pirksti, un piedāvāja spēlēt fagotu.»

Tolaik Aigars nezināja, ka ir tāds instruments, bet iepūtis tajā, un skolotājs sacījis – tā lieta ies! Puisis padzirdēja ka Ziedonis Zaikovskis restorānā Kosmoss spēlē saksofonu, tāpēc cerēja, ka arī viņš varēs paņemt to rokās. Tas izdevās otrajā kursā, un Aigars aizrautīgi apguva saksofona spēli. Mūzikas skolu jaunietis nepabeidza, atlika vien nedaudz. Viņu iesauca armijā, un tur jauniesaucamajiem noprasīja, vai ir kāds, kurš prot muzicēt. Ventspilnieks pieteicās un nokļuva armijas ansamblī Zvaigznīte, kurā viņš atskaņoja skaņdarbus kopā ar tagadējo kultūras ministru Nauri Puntuli. Mēģinājumi notika katru vakaru, bet brīvdienās puiši uzstājās koncertos un piedalījās festivālā Liepājas dzintars, iegūstot godalgotu vietu. Aigars neslēpj, ka, atnācis no armijas, domājis nevis kur strādāt, bet kur labāk maksā.

Tā atrasts darbs Ventspils kokā. Uzņēmumā bija ansamblis, un reizēm blice spēlēja arī Kosmosā, kur varēja nopelnīt, publika bija atsaucīga, turklāt Ventspils koka grupu aicināja muzicēt arī ballēs. «Atceraties, kādas rindas kādreiz bija pie restorāniem? Pat darbadienās nevarēja tikt iekšā.» Bet pienāca laiks, kad sākās krīze, muzikanti vairs neuzstājās, Aivars nolika saksofonu pagultē un metās praktiskos darbos, līdz 2013. gadā kāds draugs teicis, ka precas meita un Aigaram jāspēlē kāzās. Viņš attbildējis, ka viens to nevar izdarīt, bet piebildis, ka švāģeris Gatis labi dzied. Vīri nopirka sintezatoru, un uzdevums tika paveikts. Nu ko – amats rokā! Pēc kāda laika grupai Express pievienojās Ando Krūklis.

«Esam spēlējuši dažādos pasākumos, arī korporatīvajās ballēs. Pērn bija pirmie Jāņi un Jaunais gads, kad nebija jāuzstājas. Grupai ir jaudīga aparatūra, ar to problēmu nav. Reizēm uzstājos kopā ar Artūru Bāni – mēs skatāmies, kā vīri var, kurš tajā dienā ir brīvs. Artūrs mani uzaicināja uzspēlēt Kultūras centrā senioru ballēs – viņiem patīk, kā skan saksofons! Kapteinis Dainis savukārt prasīja, vai varu muzicēt uz kuģīša. Kāpēc ne? Man ir kvalitatīva tumba, braucam pa Ventu, un es spēlēju – tas ir forši! Mēs ar Daini labi saprotamies, tāpēc Ziemassvētku laikā, kad viņš vaicāja, vai varu uzspēlēt saksofonu pie eglītes, teicu, ka nav nekādu problēmu. Kapteinis nopirka konfektes, un mēs vispirms aizgājām uz Lielo laukumu, bet pēc tam uz Rātslaukumu – tieši tobrīd beidzās dievkalpojums, un cilvēki nāca ārā no baznīcas. Man pašam patīk, kā skan saksofons, kāpēc lai neiepriecinātu citus! Mājās ir četri instrumenti – alta saksofons, divi tenori un viens baritona. Mani taču uzaicināja spēlēt senioru bigbendā, tas arī sniedz prieku, jo kolektīvā ir satikušies visi vecie muzikanti un mums ir labs vadītājs – Renārs Lācis. Esmu spēlējis saksofonu arī bērēs. Tas vienmēr ir jādara izjusti, nevar automātiski pūst. Jāmuzicē no sirds un dvēseles.»

Kādu brīdi Aigars dziedāja korī Kaiva – tad diriģenti bija Minjona un Andris Rebhūni, bet tagad Kaivā dzied sieva Ilva. Viņu dēls Dāvis, pavisam negaidot, rudenī iestājās Ventspils Mūzikas skolā un mācās par skaņu operatoru, apgūstot arī saksofona spēli. «Man ir ļoti jauka māsa Santa, kura savulaik pabeidza Mūzikas vidusskolu kā kordiriģente. Viņa dzīvo Rīgā, bet, kad atbrauc ciemos, visi muzicējam pie manis mājās. Katru gadu rīkojam dārza ballīti ar grupu Express – tad var izdejoties arī kaimiņi. Mūsu mamma Irēna ir pensionēta skolotāja, kura labprāt dzied un piedalās visos mūsu ģimenes pasākumos. Arī manām meitām Agnesei un Laurai ir laba balss.»

Auguma raženais Aigars ir omulīgs vīrs. Viņš, protams, saredz dažādās nebūšanas, bet skatās uz tām pozitīvi, jo jebkuras nepatikšanas beidzas. Ventspilmieks teic, ka viņam paveicies ar sievu, kura atbalsta viņa aktivitātes, un labiem draugiem. Ilva, noskatījusies, kā vīrs makšķerē jūras krastā, arī gribējusi pamēģināt – nu āķis ir lūpā. Tagad pat grūti pateikt, kurš izvelk vairāk bušu. Lasmaņiem ir iegādāts ekipējums, lai varētu laivot un nakšņot teltīs. Aigaram atmiņā palicis interesantais laivu brauciens ar kora Kaiva dziedātājiem pagājušajos Jāņos. Cerams, arī šovasar varēs labi atpūsties pie dabas!

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    Vadims Kevrelis 08.03.2021, 14:49:28

    Visu cieņu Aigaram un lai labi skan.

  • -1
    666.Ventspils 08.03.2021, 15:07:39

    Novēlējums "Ventas Balss" portālam-lai būtu vairāk šādu rakstu!

  • -1
    i 08.03.2021, 18:29:06

    SUPER! IZLASĪJU ŠO RAKSTU AR BAUDU. VISU LAIKU UZ MANĀM LŪPĀM BIJA SMAIDS. TIEŠĀM, ŠĀDUS RAKSTUS VAJAG ARVIEN VAIRĀK UN BIEŽĀK. POZITĪVS STIMULS PRIECĀTIES PAR DZĪVI, PAR APKĀRTĒJIEM VENTIŅIEM. AIGAR, TU ESI MALACĪTS. LAI LABA VESELĪBA TEV UN TAVIEM MĪĻAJIEM. TĀ TURPINĀT...

  • 0
    Kriska 09.03.2021, 12:32:48

    A vakardienas pasākums vispār supper!! Malači. Izdomāts ļoti labi.

  • 0
    Pipars 10.03.2021, 05:58:29

    "Seksafona skaņas valdzina ikvienu dāmu!"

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: