''Strīda rezultāts starp SIA ''Jahonts'' un kādu pircēju diemžēl beidzies ne tikai ar uzņēmuma iekļaušanu Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) izveidotā ''melnajā sarakstā'', bet arī publisku kaunināšanu un telefoniskiem draudiem ''skandālu'' izvērst starptautiskā mērogā'', norāda SIA ''Jahonts'' valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Karjukovs.

SIA ''Jahonts'' valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Karjukovs vērsies Ekonomikas ministrijā, rosinot diskusiju par PTAC un to pārstāvošās Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas rīcības ētiskumu un uzņēmuma iekļaušanas ''melnajā sarakstā'' pamatotību.

Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija, kura, rīkojoties PTAC uzdevumā, ir izplatījusi informāciju par SIA ''Jahonts'' nonākšanu PTAC ''melnajā sarakstā'' par to, ka uzņēmums nav izpildījis ieteikuma rakstura lēmumu atmaksāt klientei naudas summu iegādātās preces vērtībā.

Vjačeslavs Karjukovs: ''Atzīstu, ka mums ir bijusi strīda situācija ar klienti par iegādāta gredzena bojājumu. Esam piedāvājuši klientei gan dāvanu karti produkta vērtībā (400 EUR), gan arī veikt gredzena labošanu. Diemžēl kliente no mūsu piedāvājumiem atteicās, pieprasot atgriezt naudu. Piekritām tam ar nosacījumu, ka vispirms jāveic neatkarīga ekspertīze gredzenam, lai pārliecinātos, ka šis nav mehānisks bojājums, kas radies klientei gredzenu neuzmanīgi lietojot. Diemžēl pircēja no šīs ekspertīzes ir atteikusies, kā rezultātā strīda risināšanā nonācām strupceļā.''

Neskatoties uz to, ka strīda objektam ar klienti nav veikta neatkarīga ekspertīze, kas noteiktu patieso bojājuma rašanās iemeslu un ļautu PTAC izdarīt objektīvu slēdzienu, pirms vairākiem mēnešiem SIA ''Jahonts'' ir iekļauts PTAC ''melnajā sarakstā''.

Kliente ar sūdzību bija vērsusies PTAC un tā neatkarīga komisija pieņēma ieteikuma rakstura lēmumu uzņēmumam atgriezt klientei naudu preces vērtībā. Ņemot vērā, ka šim lēmumam ir ieteikuma raksturs un uzņēmums tam nepiekrīt, - nauda klientei netika atgriezta, atkārtoti lūdzot veikt neatkarīgu ekspertīzi.

Karjukovs: ''Mani patiesi pārsteidz šāda saraksta izveide valsts institūcijas mājas lapā, iekļaujot un par negodprātīgiem definējot uzņēmumus bez tiesas lēmuma, pamatojoties tikai uz ieteikuma rakstura lēmumu. Turklāt uzņēmumu var dzēst no šī saraksta tikai saskaņā ar tiesas lēmumu. Tiesiskā valstī vajadzētu būt pretēji. Taču vēl nepatīkamāku nospiedumu ir atstājusi Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas rīcība, kuras pārstāvis, rīkojoties PTAC uzdevumā, mums ir zvanījis un draudējis uzņēmumu ''kārt pie publiska kaunu staba'' ne tikai Latvijas, bet starptautiskā līmenī, ja mēs šo lēmumu neizpildīsim.''

Diemžēl arī PTAC pārstāve telefonsarunā uzņēmumam atzina, ka vienīgais veids kā panākt, lai uzņēmumi labprātīgi izpildītu komisijas ieteikuma rakstura lēmumu, esot izdarīt publisku spiedienu. Atzīstot, ka šī gan neesot pirmā reize, kad asociācija esot rīkojusies pārāk agresīvi.

Karjukovs atzīmē, ka katram uzņēmumam, īpaši tiem, kas strādā tirdzniecības un/vai ražošanas nozarēs, regulāri ir jārisina dažādas problēmsituācijas ar saviem klientiem. ''Ik mēnesi mūsu uzņēmuma veikalos tiek iegādāti tūkstošiem juvelierizstrādājumu vienību, taču šī viena gadījuma dēļ PTAC burtiski grauj uzņēmuma reputāciju. Diemžēl šobrīd valsts institūcija tērē spēkus, lai kaitētu uzņēmuma reputācijai, kas godprātīgi Latvijā strādā jau vairāk kā 28 gadus, nodarbina 150 Latvijas iedzīvotāju un katru gadu nodokļos valsts budžetā iemaksā simtiem tūkstošiem eiro.''

Karjukovs uzskata, ka PTAC kā Ekonomikas ministrijas pārraudzībā esošai valsts institūcijai nav pieļaujams izveidot, uzturēt un iekļaut uzņēmumus ''melnajā sarakstā'', pamatojoties faktiski uz prettiesiskiem lēmumiem. Rezultātā šādā sarakstā var iekļūt ikviens Latvijas uzņēmējs, tā būtiski graujot godprātīgu uzņēmumu reputāciju un apdraudot to nākotnes darbību. Uzņēmējs atzīst, ka PTAC ir nozīmīga loma patērētāju tiesību aizsardzībā, taču jāapzinās, ka jebkura strīda izskatīšana ir arī milzīga atbildība pret uzņēmējdarbības vidē strādājošajiem.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -9
    Latvija pāri visām! 21.12.2020, 12:21:10

    Kad man bija pretenzija pret kādu pakalpojuma sniedzēju par negodīgu rīcību,
    tad gan PTAC pavisam jokaini nostājās uzņēmuma pusē.
    Bet tas bija valsts uzņēmums,
    šis privātais..

  • -9
    Latvija pāri visām! 21.12.2020, 12:26:14

    Šeit gan vajadzēja naudu uzreiz atgriezt, nevis pašiem sev taisīt sdus, gaunerējoties par až četriem simtiem.

    Uzņēmums melnā sarakstā - tas ir savdabīgi.
    Man arī draudēja ar "melno sarakstu", bet nezinu, vai ielika, jo man pilnīgs pofigs, tur jau tāpat esot kādas 800000 privātpersonas.

  • -3
    .Barons.. 21.12.2020, 16:44:32

    To ir vien štruntig Kriev kantor,le zinat.

  • -9
    Latvija pāri visām! 21.12.2020, 16:52:09

    a doma ka tem krievem jāatceļ nodokļ maksašan, nodokl var maksat tik vēnu gruntig latvēt, kas ir pozitīv testet uz latvietib.

  • -7
    Onva 21.12.2020, 18:52:33

    Atkāl komentaros antikrievijas partija! Hallo, redakcija!

  • 0
    JānisJānis 22.12.2020, 11:16:37

    Interesanti, kāpēc VB šobrīd pasniedzot vienpusēju informāciju cenšās nomelnot PTAC? Nav tas Jahonts nekādi svētie, pilns internets ar sūdzībām par šo uzņēmumu

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: