Aptuveni divus gadus mūsu pilsētā darbojas biedrība RC Ventspils, kas vēlas apvienot visus apkārtnes dronu sporta cienītājus, bet nākotnē arī izveidot bāzi ar citiem radiovadāmiem lidaparātiem, kā arī pa ūdeni un zemi braucošu tehniku.

Radio control

Komandas un biedrības nosaukuma pirmie divi burti arī apzīmē tās darbības virzienu, jo tas ir saīsinājums no angļu radio control jeb radio vadīšana. Tiesa, šobrīd visa uzmanība veltīta tieši sporta dronu apgūšanai, un tas nozīmē, ka tiek uzlabotas ne vien to vadīšanas, bet arī konstruēšanas prasmes. Viens no RC Ventspils dibinātājiem – Renārs Boļšēvics, kurs vispirms par droniem sācis interesēties fotografēšanai un filmēšanai, – stāsta, ka par grūdienu kļuva pie mums notikušās Ghetto Games dronu sacensības, pēc kurām 2017. gadā kopā ar citu ventspilnieku – Rimantu Jelinsku – arī tika izveidota komanda: «Lai nebūtu vienkārši kaut kādi čaļi, kas kaut kur lidinās pa krūmiem, nodibinājām biedrību. Tā galvenā domā jau ir apvienot zem jumta visus tos krūmu lidotājus, jo zinām, ka tādu patiesībā ir daudz. Piemēram, Latvijā uz sporta droniem reģistrēti 72 piloti, bet patiesībā to ir daudz vairāk. Mēs šobrīd esam deviņi.»

Lai gan kolektīvs sākumā nedaudz pamainījies un tajā bijušas arī dāmas, kodols izveidojies visai ātri un nu jau kādu laiku ir nemainīgs. Starp citu, arī Ventspilī vēl esot cilvēki, kas regulāri lido ar saviem droniem, bet iesaistīties klubā pagaidām nevēlas. Vienam no jaunākajiem komandas dalībniekiem – Patrikam Jaunbelzējam – ir arī citi radiovadāmie braucamie, taču arī viņš šobrīd vairāk koncentrējas uz dronu apgūšanu, bet, kas zina, varbūt ar laiku tieši no šīs kolekcijas sāks veidoties RC Ventspils paplašinātā tehnikas bāze.

Stāsta arī par likumiem

Ventspilniekiem pagaidām vēl nav iespaidīgu panākumu sacensībās, bet, protams, mūsu piloti uz tiem cer un tāpēc arī krāj pieredzi dažādās sacīkstēs. Vēl jo vairāk, ja jau ir, kam līdzināties – pēdējā Pasaules kausa finālā Latvijas komanda ierindojās trešajā vietā. Ventspils entuziasti spriež, ka pēdējo pāris gadu laikā dronu popularitāte Latvijā ir pamatīgi augusi un tādi lidaparāti nevienu vairs nepārsteidz. Arī dabūjami tie ir teju katrā elektronikas un pat rotaļlietu veikalā, tiesa, visbiežāk nopietnām lietām īsti nav domāti. «Veikalos visbiežāk nopērkami pavisam vienkārši droni, bet, protams, ar kaut ko ir jāsāk. Mums tagad pārsvarā ir tādi droni, kurus esam likuši kopā paši, bet iesācējiem parasti iesakām iegādāties jau gatavu un tad pēc vajadzības to uzlabot. Ja tev uzreiz vienkārši nobērs priekšā kaudzi detaļu, diez vai uzreiz sapratīsi, kas ar tām darāms,» skaidro komandas pārstāvis Kārlis Rūtenbergs. Remontēt lidoņus, kuri, starp citu, ir dažāda izmēra un jaudas, sanākot regulāri, lai gan tas lielā mērā atkarīgs no pilota meistarības un pieredzes. Tāpēc arī nepieciešams regulāri lidot, un to dara arī ventspilnieki, tiesa, RC Ventspils pagaidām vēl nav savas bāzes vietas, tāpēc jāmeklē piemērotas un likumā atļautas.

Pēdējo pāris gadu laikā ne vien strauji augusi dronu popularitāte, bet arī notikušas izmaiņas likumdošanā, kas nu jau visai stingri nosaka, kur un kā ļauts lidot un kur tas ir aizliegts. «Kaut kādi noteikumi un likumi bija arī agrāk, bet tie bija ļoti vispārīgi. Tagad daudzi robi ir aizpildīti un likumi kļuvuši stingrāki, taču daudzi tik un tā par tiem neko nezina. Tāpēc arī viens no mūsu uzdevumiem, stāstot cilvēkiem par iespējām lidot ar droniem, ir informēt par likumdošanu. Piemēram, apmeklējam skolas – pēdējā viesošanās nesen bija Tārgalē –, kurās ir jaunieši, kurus interesē elektronika, kuriem jau ir droni, bet, kad pajautā par likumiem, izrādās, viņi īsti neko nezina. Tā ka, pirms iegādāties dronu, būtu labi to visu noskaidrot, jo sodi ir tiešām iespaidīgi. Var sanākt, ka par 100 eiro iegādājies dronu, bet pēc tam samaksā trīssimt eiro sodu, kas galīgi nav izdevīgi,» skaidro Renārs.

Ventspilī laba vieta lidojumiem ir Reņķa dārzs, kur RC Ventspils piloti arī regulāri lido, taču iekārtot tur trasi un trenēties sacensībām pietuvinātos apstākļos nav iespējams. Standarta trase ir apmēram futbola laukuma lielumā, taču tā var būt arī mazāka, turklāt iekārtota arī telpās. Tieši lidojumi zem jumta ir pēdējās sacensības, kurās piedalījušies ventspilnieki – Aldara muzejā Rīgā tika lidots ar pašiem mazākajiem droniem, kas nav lielāki par plaukstu.

Propelleru mājās kilogramiem

Kārlis atzīst, ka arī lidojumos ar droniem, tieši tāpat kā jebkurā citā sporta veidā, gadās traumas, taču tās visbiežāk saistītas ar pieredzes trūkumu. Piemēram, nekādā gadījumā nevajag mēģināt noķert lidojošu sporta dronu, jo tā propelleri var iepļaut tiešām sāpīgi. Pavisam nesen gadījies arī kāds amizants gadījums. «Drons uzkārās 30–35 metrus augstas priedes pašā galā, bet uzkāpt īsti tajā nevarēja. Sanāca uzkāpt blakus priedē un tad apmētāt dronu ar zariem. Galu galā tas nokrita, turklāt ļoti veiksmīgi. Saplēsu tikai pāris savilcēju un savu zeķi,» atceras Kārlis. Uztraukums par drona veselību pēc kritiena ir gluži pamatots, jo salabot jau visu, protams, var, bet tāda agregāta vērtība ir visai iespaidīga.

«Lai vispār saprastu, kas tam lācītim ir vēderā un sāktu ar to kaut ko darīt, jārēķinās ar kādiem 250 eiro. Taču cilvēki ātri vien saprot, ka labāk ir uzreiz ieguldīt, nevis tērēt pirkumiem laiku pa laikam. Savukārt, pirms ķerties pie lidojumiem ar īstiem droniem, vajadzētu tomēr pamēģināt lidojumus ar simulatoru. Tajā pēc neveiksmes atliek tikai nospiest vienu podziņu un var lidot tālāk, bet dzīvē tādas podziņas nav. Tāpat jau regulāri sanāk kaut ko pielabot, propelleri vispār iet kā maize un mājās ir kilogramiem,» spriež Renārs. Protams, ar vienu dronu pilotam nav gana, kaut vai tāpēc, ka tie ir ļoti dažādi, turklāt, startējot mačos, ir labi, ja tev ir divi vienādi – ja viens ir neglābjami cietis, var likt lietā dvīņubrāli.

Kā izrādās, bez jumta organizācijas Dron Racing Latvia mūsu valstī ir tikai divas komandas – RC Ventspils un Brick racing. Tā kā Latvijā kopumā šis sports sācies salīdzinoši nesen, arī ventspilnieki zināmā mērā ir pionieri. Taču tas nekādā ziņā neesot nekāds slēgtais klubiņš un labprāt uzņems jaunus biedrus. Atrast RC Ventspils iespējams, ne vien ejot uz dronu specifiskās zumēšanas skaņu, bet arī visos populārākajos sociālajos medijos un komandas mājaslapā.

Mazākais drons pavisam ērti ieguļas plaukstā, bet arī ar tādiem tiek rīkoti mači.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Katja 16.06.2019, 13:45:14

    Digitālais centrs ar šiem arī sadarbojas vai šie ir kaut kādi pašdarbnieki? Un vispār Digitālā centrā vēl ir drona skoliņa?

  • 0
    keda 16.06.2019, 19:57:22

    Paskatījos viņu lapā - tie paši ir, kas sadarbojās.

  • -2
    J. Marčenko 16.06.2019, 14:01:34

    RC Ventspils malači

  • -1
    Viesturs 16.06.2019, 17:09:32

    RC Renars malacis ;)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: