Šovakar FIBA Eiropas kausa astotdaļfināla pirmo maču aizvadīs BK Ventspils basketbolisti, kas savā laukumā uzņems turku Pinar Karsiyaka komandu.

Gluži tāpat kā pagājušajā sezonā, arī šajā Ventspils neiekļuva 16 spēcīgāko komandu skaitā Čempionu līgā, bet nopelnīja iespēju startēt Eiropas kausa izslēgšanas spēlēs un to arī izmantoja. Astotdaļfināla izloze mūsējos saveda kopā ar labi zināmajiem paziņām no Turcijas Pinar Karsiyaka, ar kuriem agrāk saspēlēts jau vairākkārt. Šajā komandā vienu sezonu kā spēlētājs aizvadījis Ventspils galvenais treneris Roberts Štelmahers, un iepriekšējā tikšanās abiem klubiem bija 2014.–2015. gada sezonā ULEB Eirokausā. Toreiz abos mačos uzvarēja Pinar Karsiyaka (81:72; 71:67), turklāt ventspilnieki spēlēja jau ar Štelmaheru priekšgalā. Jāpiebilst, ka pavasarī iespaidīgi nokomplektētais Izmiras klubs kļuva par savas valsts čempionu, bet nākamajā sezonā debitēja Eirolīgā.

Pēdējās sezonās Pinar Karsiyaka komplektācija vairs nav tik iespaidīga un nacionālajā čempionātā komanda vairāk cīnās par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, nevis par kādu no godalgām. Pērn tā palika vien desmitajā vietā, tāpēc šosezon netika aicināta uz Čempionu līgu, tomēr bez starptautiskas pieredzes nepalika, spēlējot FIBA Eiropas kausā. Tajā pamatturnīra pirmajā kārtā turki ar četrām uzvarām sešos mačos ieņēma otro vietu savā apakšgrupā un līdzīgu sniegumu nodemonstrēja arī otrajā posmā, tiesa, izcīnot par vienu uzvaru mazāk.

Septiņiem panākumiem uz Eiropas skatuves klāt pieplusotas arī astoņas uzvaras 18 nacionālā čempionāta spēlēs, kas tajā ļauj nostāties tieši aiz labāko astotnieka. Karsiyaka Turcijas čempionāta ceturtdaļfinālā nav izdevies iekļūt jau divas sezonas pēc kārtas, bet ar vēl vienu šādu neveiksmi kluba vadība acīmredzami nevēlas samierināties, tāpēc nesen veica treneru maiņu – 39 gadus vecā vietējā trenera Ezhvana Čivgina vietā nolīgstot pieredzējušo vācieti Dirku Bauermanu. Debija 61 gadu vecajam speciālistam padevās teicama – ar 78:75 savā laukumā izdevās apspēlēt vienu no konkurentēm uz astotnieku – Galatasaray.

Karsiyaka galvenais vilcējs abos turnīros ir ēģiptiešu centrs Asems Marejs, kurš Eiropas kausā vidēji mačā līdz šim izcēlies ar 13,3 punktiem un 9,2 bumbām pie groziem, bet Turcijā pat ar double-double – 18,7 punkti, 10,9 bumbas. Eiropā produktīvi spēlē jamaikietis Seks Henrijs (17,4 punkti) un komandas jaunpienācējs Kristofers Evans (14,3), kurš sezonas gaitā pievienojies komandai no spāņu Gran Canaria. Vēl jāpiebilst, ka pirmajā oficiālajā Bauermana spēlē ar 17 punktiem atzīmējās Turcijas izlases aizsargs Birkans Batuks, kuru Izmiras klubs īrē no Anadolu Efes. Karsiyaka noteikti jāsauc par sava laukuma komandu, ko lieliski pierāda arī šī sezona, jo Eiropas kausā viesos izdevies uzvarēt trijos no sešiem mačiem, bet Turcijā – tikai vienā no astoņiem. Tas, neapšaubāmi, jāņem vērā arī ventspilniekiem un savā laukumā jācenšas tikt pie iespējami lielākiem plusiem. Jāpiebilst, ka to izdarīt vairs nepalīdzēs amerikānis Entonijs Bīns, ar kuru komanda pārtraukusi sadarbību un kurš jau pievienojies Spirou Beļģijā (pirmajā mačā četri punkti).

«Šovakar mums pretī nāks ļoti spēcīga komanda, bet es domāju, ka esam tai gatavi. Turcijas vienības spēcīgākās puses ir centra spēlētājs, bet ārējiem spēlētāji guvuši pieredzi Eirolīgas spēlēs. Tas arī būs mūsu galvenais uzdevums jeb spēles plāns – apturēt šos spēlētājus. Noteikti mums jāaptur viņu ātrā spēle un jāmēģina likt viņiem spēlēt 5 pret 5. Tā kā būs ātri jāatgriežas aizsardzībā un jāspēlē bez kļūdām. Turklāt nedrīkstam aizmirst, ka ir vēl arī otrā spēle, kā aru mums notika pagājušajā gadā. Ceru, ka šovakar visi to turēsim prātā, bet, protams, savā laukumā jānospēlē pēc iespējas labāk,» spriež ventspilnieku aizsargs Rihards Lomažs.

Starp citu, FIBA Eiropas kausa organizatori Ventspili ielikuši 11. vietā komandu rangā, bet Karsiyaka – septītajā. Nākamajā kārtā iekļūs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā, bet pāra uzvarētāju gaida cīņa ar itāļu Dinamo Sassari (reitingā 2. vieta) un holandiešu ZZ Laiden (15) dueļa veiksminieku.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    keda 06.03.2019, 13:13:42

    Vajag stabilu vinni! Tā ap +/- 10 punktiem, tad uz Izmiras ellīti var braukt. Cerams, kritīs un dumju klūdu nebūs! Par BKV!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: