Sestdien, 20. augustā, plkst. 12 Piedzīvojumu parkā tiks dots starts nu jau septītajam Latvijas Nūjošanas festivālam, kura aktivitātes šoreiz sāksies jau dienu iepriekš.

Nūjošanas festivāla organizatori lēš, ka varētu piedalīties ap 400 nūjošanas entuziastu. Cita tik liela nūjotāju saieta Baltijā nav. Nūjotāji varēs izvēlēties 5,3 km un 10,6 km distanci, kas virzīsies pa pilsētas ielām, un dalībniekiem būs gan atbalsts trasē, gan dzirdināšanas punkts, gan augļu punkts, gan atspirdzinoša duša, gan uzmundrinoša mūzika visas trases garumā. Protams, šāda pasākuma norise saistīta arī ar satiksmes ierobežojumiem visā trases garumā, tāpēc pareizākais būtu šajā sestdienā nevis ieplānot tuvākus un tālākus braucienus, bet gan piedalīties vai atbalstīt festivāla dalībniekus. Arī šogad Piedzīvojumu parkā tiks izveidota Veselības aleja, kurā varēs uzzināt daudz noderīga par veselības uzlabošanu un saglabāšanu, degustējot, izmēģinot un iztaujājot.

Sākotnēji festivāls bija tikai izklaide un domubiedru kopā sanākšana (tāds tas, protams, ir vēl joprojām!), bet pēdējos gados tiek vērtēts arī dalībnieku ātrums un tehnika. Sešas ātrākās nūjotājas un sešus ātrākos nūjotājus abās distancēs apbalvos ar īpašiem kausiem, ko izgatavojis stikla virtuozs Andrejs Virbulis. Festivāla laikā tiks noteikts titula Kalna sprinta karalis ieguvējs un arī tehniskākais nūjotājs. Tikpat tradicionāla būs tērpu demonstrēšana uz sarkanā paklāja, bet šogad modes skate būs pieskaņota olimpiskajām spēlēm, jo festivāls taču notiek Riodežaneiro olimpiādes laikā. Tāpēc skatē tiek gaidīti gan olimpiskie tērpi, gan šarmantais Brazīlijas motīvs, bet varbūt kādam ir pa spēkam sarīkot pat īstu sambas festivālu? Protams, tērpi tiks novērtēti ne tikai ar skatītāju ovācijām, bet arī žūrijas balsīm. Par iespaidīgu noslēguma akordu atkal rūpēsies meistarīgais Piltenes konditors Oskars, šoreiz piedāvājot olimpisko apļu kūku.

Festivālā vienmēr bijusi iespēja tikt gan pie nūjām, gan pieredzējušu instruktoru un nūjotāju padomiem, bet šoreiz organizatori ies vēl tālāk. Jau no piektdienas pulksten 18 Piedzīvojumu parkā būs iespējams iznomāt nūjas par izdevīgu cenu un divām dienām, ko varēs likt lietā festivāla laikā, bet no pulksten 19 būs arī iespējams piedalīties nodarbībās, ko vadīs pieredzējusī instruktore Linda Andruse no Rīgas un mūsu pašu Ieva Raikstiņa. Protams, iesildīšanās un derīgi padomi būs arī sacensību dienā, tomēr šī būs iespēja sagatavoties pasākumam jau laicīgi un, iespējams, arī tikt skaidrībā par to, kura no distancēm jums varētu būt pa spēkam. Laiks, kas tiks pavadīts nūjošanas festivālā, būs vēl patīkamāks, un, kas zina, varbūt nūjošana piepeši kļūst par visīstāko mūža aizraušanos. Tāpēc nav ko daudz domāt – šogad festivāls jāsāk jau piektdien!

Sacensību trase

Starts Piedzīvojumu parkā–Saules iela–Pētera iela–Ganību iela–Jūras iela–Kuldīgas iela–Lielais prospekts–Ganību iela–Pāvila iela–Kuldīgas iela–Bērzu iela–Ganību iela–Krustkalna iela–finišs Piedzīvojumu parkā.

Nūjot ir feini!

Ventspilniece Ieva Raikstiņa pie savām pirmajām nūjām tika pirms 7 gadiem, bet nu jau ir sertificēta instruktore un rūpējas, lai nūjošana būtu kas vairāk par pastaigu.

Ievas stāsts ir pavisam klasisks. Arī viņa sākotnēji uzskatīja, ka nūjošana domāta tiem, kas savādāk izkustēties nevar, taču Latvijas Tautas sporta asociācijas pārstāvju vizīte Ventspilī viņas domas krietni mainīja: «Ieraudzīju, kādus spēka vingrinājumus ar nūjām var paveikt un ka to dara jauni, sportiski puiši. Šī gada sākumā izlēmu doties uz instruktoru apmācībām, apmeklēju arī kvalifikācijas celšanas semināru un sapratu, cik tas ir nozīmīgi, lai cilvēks no nūjošanas saņemtu tieši to, ko tā var sniegt.» Pamazām arī veidojas neliela nodarbību grupiņa, tiesa, vēl bez stingra grafika, par katru nākamo reizi vienojoties atsevišķi. Protams, Ieva nūjo ne tikai šajās nodarbībās un, piemēram, pagājušajā mēnesī nogājusi 117 kilometru, tajā skaitā apmetot loku pa Ventspils kreisā krasta veloceliņiem: «Tas bija interesants gājiens, taču sapratu, ka lielākus attālumus vajag veikt kompānijā. Ne velti mediķi smejas, ka, nūjojot vienatnē, darbojas 90% muskuļu, bet kopā ar kādu – visi 100%, jo ir, ar ko parunāt.»

Nūjošana noteikti piedzīvojusi lielāko popularitātes bumu, bet mazumā interese par to noteikti neiet, tikai joprojām netrūkst cilvēku, kas ar nūjām vienkārši pastaigājas. «Dažkārt pieeju klāt un kaut ko iesaku, un cilvēki visbiežāk šos padomus arī labprāt uzklausa. Tas tikai parāda, ka, pirms kaut ko uzsākt, ir svarīgi pakonsultēties pie speciālista. Pats svarīgākais: lūdzu, nenūjojiet saliektām rokām! Ejot šādi, varam tikai nodarīt sev skādi. Nevajag nūjas 90 grādos durt zemē, tām jāatrodas 45 grādu leņķī, bet rokām jābūt taisnām, tad nūjošana ir efektīva,» instruktore skaidro izplatītāko kļūdu. Nodarbības ilgumam vajadzētu būt no vienas līdz pusotrai stundai, bet nedēļā būtu ideāli atrast laiku trim treniņiem. Ieva uzsver, ka ļoti svarīgi ir iesildīties un atsildīties: «Tikpat svarīgi ir sekot līdzi tam, kā tavs organisms jūtas nūjošanas laikā. Līdzi noteikti jābūt ūdenim, bet apģērbam jābūt kā sīpoliņam – vairākās kārtās, bet arī ērtam.» Cilvēki dažkārt mēdz sajaukt un iegādāties nevis nūjošanas, bet kāpšanas nūjas, kas ir smagākas un tāpēc padara nūjošanu pavisam netīkamu. Ekonomēt uz nūjām nevajag, bet pavisam normālu ekipējamu var nopirkt par apmēram 30 eiro, turklāt tas kalpo ilgu laiku. Nav ne vainas arī pirkt lietotas nūjas, tikai jāpievērš uzmanība tam, vai cimdiņš nav pārāk novalkājies.

Ieva cer, ka festivāls liks sakustēties arī tiem, kas līdz šim to tikai vērojuši pa logu: «Cilvēkam jāsaprot, ka viņš ir atbildīgs par savu veselību, bet nūjošana ir viens no veidiem, kā par to rūpēties. Un nūjot ir vienkārši feini!»

Kādas fiziskās aktivitātes būtu jāizvēlas, pievēršoties aktīvam dzīvesveidam?

Tatjana:

– Pats svarīgākais ir vienkārši sākt kustēties, iziet svaigā gaisā. Kaut vai tikai pastaigāties. Man ir mazs bērniņš, tā ka pastaigas ar ratiņiem man ir ikdiena, un arī tas ir ļoti labs sportošanas veids. Protams, der arī skriešana, citiem patīk nūjot. Tas arī ir labs veids, kā sākt kustēties.

Sandra:

– Man pašai vairāk sanākt braukt ar velosipēdu, bet ir arī nūjas, ko arī brīvajā laikā lieku lietā. Sestdienās, svētdienās dodos uz dārzu un tur arī nūjoju. Tas ir ļoti labs veids, kā izkustēties. Katrā ziņā brīvajā laikā vajag kaut vai pastaigāties, jo kustības ir nepieciešamas visiem.

Marina:

– Vispirms laikam jau jāsāk ar pastaigām un jāpierod pie slodzēm. Skriešana vai braukšana ar riteni uzreiz varētu būt pārāk smaga. Arī nūjošana varētu būt veids, kā sākt aktīvāk kustēties, tāpat peldēšana. Esmu pāris reižu nūjojusi, tomēr paliku pie skriešanas. Pats galvenais jau ir izlemt, ka vajag, un sākt kustēties.

Ivars:

  • Vispirms ir jābūt vēlmei vispār kaut ko darīt, tad var sākt ātrākā solī pastaigāties un pamazām pāriet uz skriešanu. Var arī nūjot, ja ir tāda interese. Tas noteikti ir veids, kā labi izkustināt ķermeni, un tā nav nekāda vienkārša pastaiga, ja dara pareizi, bet personīgi man vairāk patīk skriešana.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Brīvā Latvija 18.08.2016, 07:19:28

    Lūgums tiesnešiem pievērst uzmanību nūjošanas tehnikai. Redzēts, ka atsevišķi dalībnieki daļu no trases veic skrienot. Šeit būtu piemērojama diskvalifikācija.

  • -1
    keda 18.08.2016, 10:41:22

    Vai tad ir kādi trases tiesneši? Manuprāt, te būtu piemērojama nopēršana un viss :) Vēl labāk, ja grēkotājs nopērtu sevi pats ;)

  • 0
    Guntars Shenfelds 19.08.2016, 08:41:59

    Nevajag nūjošanu pārvērst par sacensībām un apbalvot vienādi pirmās un pēdējās vietas ieguvēju,tad skrējēju noteikti būtu mazāk.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: