Sestdien Piedzīvojumu parkā jau tradicionāli ar krāšņu velobraucienu tiks atklāta Ventspils velosezona un tūrisma sezona. Šogad velobrauciena dalībnieki aicināti sava tērpa un braucamā noformējumu pieskaņot moto Braucam ar ziedu un vēju buru, padarot pasākumu interesantāku gan sev, gan tā vērotājiem.

Ar īpašu pasākumu tūrisma sezona un velosezona tiks atklāta jau piekto reizi, un to, ka tāds notikums ventspilniekiem ir vajadzīgs, apliecina skaitļi. Pirmajā braucienā devās vien aptuveni 300 velobraucēju, bet pagājušajā gadā bija jau trīs tūkstoši raibi noformētu pedāļminēju. «Prieks par šādu izaugsmi, kas kopumā parāda velobraukšanas popularitāti mūsu pilsētā. Protams, to veicinājuši pilsētā lieliski izveidotie veloceliņi, jo ventspilnieki tagad ne tikai piedalās pasākumos, bet arī ikdienā arvien vairāk un vairāk pārvietojas ar velosipēdiem,» stāsta Sporta pārvaldes vadītāja Daina Paipala. Tieši velobrauciens pa pilsētas ielām būs pasākuma galvenais notikums, bet tā dalībnieki var padarīt to vēl neaizmirstamāku, krāsaini saģērbjoties paši un izrotājot arī savu velosipēdu. Kā jau ierasts, interesantākā noformējuma īpašnieki saņems pārsteiguma balvas, turklāt tādas tiks pasniegtas pat deviņās nominācijās. Paipala atklāj, ka ar katru gadu brauciens tiešām kļūst krāšņāks: «Var tiešām sajūsmināties par dalībnieku izdomu un ieguldīto darbu. Atliek vien cerēt, ka šāds raibs brauciens pamudinās cilvēkus, kas līdz šim ir atturējušies, arī kāpt uz velosipēda un pievienoties velobraucēju ģimenei.» Balvas tiks arī lielākajām darba kolektīvu komandām, bet viens laimīgais no Piedzīvojumu parka mājās varēs doties ar jaunu velosipēdu – tas tiks loterijas veiksminiekam.

Kā katru gadu, tūrisma sezonas un velosezonas atklāšanas pasākuma dalībnieki varēs tikt pie vērtīgas informācijas un iemaņām veselības alejā, kurā šogad būs pārstāvēta arī Baskāju taka. Jaunums būs arī drošas velobraukšanas skola un teorētiskās apmācības, ko piedāvās Jaunrades nama velobraukšanas pulciņš. Protams, skanēs arī mūzika, par kuru šoreiz rūpēsies spāņu un latino grupa Los Daugavas Nens, popgrupa Jūras akmentiņi, kā arī orķestrapēds-ceremonijorķestris Miers un Bērziņš.

Šāda veida pasākumi vienmēr saistīti arī ar satiksmes ierobežojumiem, un ar tādiem no plkst. 10.45 līdz 13 jārēķinās arī ventspilniekiem, jo brauciena maršrutā uz laiku tiks slēgtas ielas. Tāpat arī tiks ierobežota sabiedriskā transporta kustība pilsētā, tāpēc iespējama autobusu kavēšanās. Organizatori atvainojas par sagādātajām neērtībām un cer uz ventspilnieku sapratni, jo aizķeršanās ar pārvietošanos pa pilsētas ielām būs tiešām īslaicīga. Galu galā, vislabākais veids, kā tikt galā ar šādām neērtībām, ir pašiem piedalīties braucienā un kopā ar citiem atklāt tūrisma un velosezonu.

Tāpat kā iepriekšējā gadā, velobrauciens notiks divās trasēs: 2,1 km garajā bērnu trasē un 8,6 km garajā trasē. Pulcēšanās vieta būs pie Piedzīvojumu parka ieejas vārtiem, bet, lai velobrauciena starts visiem būtu drošs un ērts, dalībnieki pēc brīvprātības principa tiks sadalīti četros koridoros. Katrs koridors būs norobežots, un atbildīgie organizatori tajos koordinēs dalībnieku stāšanos startam. Pirmie pulksten 11.15 savā trasē dosies bērni un cilvēki ar īpašām vajadzībām, bet tieši pusdienlaikā krāšņi tiks dots starts lielā apļa braucējiem. «Kā jau ierasts, velosezonas atklāšanas dalībnieki tiks cienāti ar spēka putru un tēju, saņems īpašus sertifikātus un uzlīmes, bet bērni tiks pie iespējas bez maksas apmeklēt vienu atrakciju. Protams, uz pasākumu aicinām ne tikai velobraucējus, bet arī viņu līdzjutējus, jo Piedzīvojumu parkā visiem būs, ko darīt. Ja nu līdz parkam atnākt neizdodas, brauciena dalībniekus var sveikt arī ielas malā,» aicina Sporta pārvaldes vadītāja.

Jāpiebilst, ka šogad finansējums Ventspils vasaras tūrisma un velosezonas atklāšanas pasākumam piesaistīts no grantu programmas Par aktīvu dzīvesveidu, kuru finansē Starptautiskās Olimpiskās komitejas ilggadējais sadarbības partneris Coca-Cola Foundation.

Brauciena maršruti

Bērnu distance (2,1 km) – starts Piedzīvojumu parkā–Saules iela–Pionieru iela–Ganību iela–Krustkalna iela–finišs Piedzīvojumu parkā.

Garā trase (8,6 km) – starts Piedzīvojumu parkā–Saules iela–Lielais prospekts–Kroņa iela–Loču iela–K. Valdemāra iela–Ostas iela–Prāmju iela–Kuldīgas iela–Ganību iela–Krustkalna iela–finišs Piedzīvojumu parkā.

Velosipēds ir pareiza izvēle

Egils Uldis Dzērve, sporta ārsts

- Ja esat izlēmis kaut ko mainīt savā dzīvē un sākt vairāk braukt ar velosipēdu, atliek vien to iegādāties un sākt darīt. Nekādas īpašas veselības pārbaudes un ieteikumi nav nepieciešami, ja vien jums nav kādas veselības problēmas. Divas trīs reizes nedēļā izbraukt lielākus vai mazākus gabalus var pavisam droši. Braukšana ar riteni vispār ir viens no saudzīgākajiem veidiem, kā likt mūsu ķermenim strādāt. Netiek pārāk noslogots mūsu kustību un balsta aparāts, bet tajā pašā laikā tiek nodarbināti muskuļi, saites, cīpslas, elpošana, kā arī sirds un asinsvadu sistēma. Ja vēlaties skriet, protams, to var darīt, bet tad var parādīties dažādas problēmas, kas visbiežāk saistītas ar locītavām un muguru. Tā ka izvēle par labu velosipēdam ir pilnīgi pareiza. Turklāt ar riteni vai velotrenažieri var braukt arī mājas apstākļos, ja ir pretenzijas pret laika apstākļiem ārā. Protams, ir jāieklausās savā ķermenī un, ja ir kādas problēmas, jāveic izmeklējumi. Vienalga, vai tas būtu elpas trūkums, spiešana pakrūtē vai kādas sāpes, tas ir jāpārbauda, un nevis tāpēc, lai zinātu, cik daudz varētu atļauties braukt, bet gan savu veselības stāvokli. Ja esi izlēmis sākt trenēties nopietnāk un startēt sacensībās, tad gan nebūtu slikti veikt kādas nopietnākas izmeklēšanas, lai būtu iespējams sastādīt treniņu programmu un dozēt slodzes. Skaidrs, ka, braucot ar velosipēdu, pastāv risks iedzīvoties traumās, kaut vai piedzīvojot kādu kritienu, tāpēc noteikti vajadzētu parūpēties par savu drošību un sagādāt nepieciešamo ekipējumu. Ir pilnīgi skaidrs, ka, lai arī cik tas izmaksās, ārstēšanās nopietnu traumu gadījumā vienmēr būs dārgāka. Uzmanīties gan derētu cilvēkiem, kam ir noslieces uz trombozēm, vēnu slimībām, jo iegurnis ir tā vieta, kur, braucot ar velosipēdu un ilgstoši sēžot, ir apgrūtināta asinsrite. Domāju, nav kaut kāds attālums, ko nebūtu ieteicams pārsniegt ierindas braucējiem, lai nesaskartos ar kādām problēmām. Galvenais kritērijs ir pašsajūta. Tā ka, ja jūsu aicinājums ir velosipēds, tā noteikti ir pareizā izvēle. Var jau būt, ka uzreiz nejutīsiet efektu, bet sirds un asinsrites, un elpošanas trenēšanai, kā arī vienkārši aktīvai atpūtai tas ir ļoti labs veids.

Kāpēc esat izvēlējies braukt ar velosipēdu un cik bieži to darāt?

Jurijs:

– Tas taču ir lieliski! Es braucu katru dienu un dažādos mar­š­rutos. Vis­biežāk iz­mantoju veloceliņus, braucu līdz Piedzīvojumu parkam vai riņķoju pa pilsētu. To daru tikai veselības un paša prieka pēc. Pat nevaru iedomāties, ja tev ir velosipēds, bet tu nebrauc. Jāatrod laiks un jābrauc! Noteikti piedalīšos arī sezonas atklāšanas braucienā, kā to esmu darījis katru gadu. Padomāšu arī par kādu noformējumu un interesantu apģērbu – lai jautrāk!

Māris:

– Ar riteni braucu regulāri, jo tas ir mans vienīgais pārvietošanās veids. Esmu invalīds un citādāk uz priekšu netieku. Tagad jau var ērti braukt pa pilsētu, lai gan gribētos, lai veloceliņus vēl papildinātu. Es velosezonu neesmu noslēdzis, un man arī nav vajadzības to atklāt, tāpēc nezinu, vai piedalīšos braucienā. Man vairāk patīk braukt vienam, nevis lielā kompānijā.

Ingrīda:

– Braukšana ar velosipēdu rada prieku, ārstē un ļauj izbaudīt burvīgo Latvijas dabu. Braucu katru dienu. Līdz 46 gadiem braucu tikai pa pilsētu, bet tad beidzot nolēmu uzdrīkstēties un nobraucu 100 kilometru. Labprāt piedalītos arī sezonas atklāšanas pasākumā, taču šoreiz nesanāks, jo jādodas uz Angliju. Zinu, ka tas ir foršs pasākums. Man patīk braukt gan vienai, gan kompānijā, kas tevi nes uz priekšu.

Deniss:

– Braucu katru dienu – uz skolu, uz treniņiem. Paretam sanāk pabraukāt arī tāpat vien, tomēr biežāk tie ir kādi konkrēti galamērķi. Braucu arī ziemā, jo ir velosipēds, ar ko to varu atļauties. Noteikti piedalīšos arī sezonas atklāšanas braucienā, kā to daru regulāri. Mani vecāki arī parasti padomā par kādu interesantu noformējumu. Ir ļoti labas izjūtas, kad visa pilsēta vienojas braucienam.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Jūlijs 13.05.2016, 15:01:07

    Rīt sola lietu visu dienu.

  • 0
    Eu 14.05.2016, 12:51:37

    Man nav pretenziju pret homoseksuāļiem, bet nafig jāiet parādēs?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: