Pavasarī un vasarā cilvēki aktīvāk nekā citās sezonās veic remontdarbus, kuru rezultātā neizbēgami rodas celtniecības atkritumi un būvgruži. P/i Komunālā pārvalde atgādina, ka būvgružus nedrīkst izmest sadzīves atkritumiem paredzētajos konteineros. Taču ir citas iespējas, kā no tiem atbrīvoties.

Dalīto atkritumu pieņemšana

Ventspils esošajos normatīvajos aktos noteikts, ka par jebkuru ēku ir jābūt noslēgtam līgumam par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, daudzdzīvokļu mājās līguma noslēgšanu un tā izpildes kontroli parasti organizē mājas apsaimniekotājs, bet privātmājā – tās īpašnieks. Savukārt bīstamo, lielgabarīta, būvniecības un citu specifisku atkritumu izvešana katram atkritumu radītājam jānodrošina pašam, saskaņā ar konkrētam atkritumu veidam atbilstošiem utilizācijas noteikumiem.

Lielgabarīta, bīstamos un būvniecības atkritumus Ventspilī iespējams nogādāt kādā no dalīto atkritumu pieņemšanas laukumiem – Jēkaba ielā 47 vai Siguldas ielā 8a.

Tomēr dalīto atkritumu laukumos bez maksas nepieņem pilnīgi visus ne-sadzīves atkritumus. Bez maksas iespējams nodot papīru, koksni, stiklu, plastmasu, metālu, zaļos atkritumus, riepas, baterijas, akumulatorus, dienasgaismas lampas un elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumus un lielos atkritumus (mēbeles), bet būvniecības un būvju nojaukšanas atkritumus šķiroto atkritumu savākšanas laukumos pieņem par samaksu 0,04 EUR + PVN par vienu kilogramu.

Būvē kalnu

Nevajadzīgos būvmateriālus līdz 1 m3 apmērā par samaksu 4,27 EUR + PVN iespējams nodot Saules ielā 141 (iebraukšana no Ganību ielas puses) Ventspils slēpošanas kalna Lemberga hūte attīstībai – profila veidošanai. Šiem būvgružiem jābūt bez piemaisījumiem, tie var būt ķieģeļi, smilts, māls, asfaltbetons, apmetums un citi līdzīgi būvdarbu rezultātā radušies liekie materiāli. Jāvērš uzmanība uz to, ka to sastāvā nedrīkst būt autoriepas, šķidrie, medicīnas, bīstamie, sadzīves un zaļās masas atkritumi, kā arī ar naftas produktiem piesārņota grunts un bīstamie celtniecības atkritumi – šīferis un azbests.

Ventspilnieki pamatoti var lepoties, ka unikālā, mākslīgi veidotā slēpošanas kalna pamatā ir ielu būvniecības laikā izraktais nederīgais grunts materiāls, kas iegūts Ventspilī, sākot no 2003. gada, kā arī būvgruži, ko kalnā ieved uzņēmumi un privātpersonas, – kopā 1,6 miljoni kubikmetru. Šogad jau ievests 3275 kubikmetru grunts.

Samaksā un neraizējies

Ja paredzēti plašāka apjoma remontdarbi un zināms, ka atkritumu būs daudz, ir vērts padomāt par būvgružiem speciāli paredzēta konteinera pasūtīšanu vai tā saucamā big bag maisa pasūtīšanu. Tas ir maksas pakalpojums, taču, izmantojot šo pakalpojumu, par atkritumu izvešanu nebūs jāraizējas. Ventspils pilsētā speciālo konteineru piegādes un to izvešanas pakalpojumus nodrošina pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts, piedāvājot trīs tilpumu konteinerus: 4,5 m3, 7 m3 un 10 m3. Informācija par konteineru, kā arī big bag maisu izcenojumu atrodama t:http://vlk.lv/sanitaras-tirisanas-iecirknis/lielgabarita-atkritumi/

Nodod tuvāk mājām

Ventspilī iedzīvotāju ērtībām tiek organizētas dažādas atkritumu savākšanas akcijas, kurās atkritumus var nodot bez maksas vairākās vietās pilsētā.

Lielgabarīta atkritumu savākšanas akcijas tiek rīkotas divas reizes gadā, bet bīstamo atkritumu savākšanas akcija un elektronisko un elektrisko iekārtu atkritumu savākšanas akcija – reizi gadā. Aprīlī notikušajā pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts sadarbībā ar Ventspils pilsētas domi organizētajā lielgabarīta atkritumu savākšanas akcijā Nodod tuvāk mājām kopā nodots 224 m3 lielgabarīta atkritumu.

P/i Komunālā pārvalde aicina ievērot atkritumu apsaimniekošanas noteikumus, kā arī cienīt līdzcilvēkus un apkārtējo vidi!

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Sarkanais 17.05.2016, 08:01:47

    Ir sakārtots un par visu padomāts, bet par vienu sezonālu problēmu nav nekas minēts. Man jākopj pie mana īpašuma pieguļošā pašvaldības teritorijā. Kur likt nopļauto zāli?

  • -1
    Ventspils labiekārtošanas kombināts 17.05.2016, 11:29:43

    PSIA Ventspils labiekārtošanas kombināts informē, ka zaļos atkritumus - dārzeņus, augļus, nopļauto zāli, sasmalcinātus zarus un lapas laika periodā no maija līdz oktobrim ieskaitot bez maksas var nodot abos šķiroto atkritumu savākšanas laukumos - Siguldas ielā 8a un Jēkaba ielā 47 katru dienu no plkst. 10.00 līdz 19.00, izņemot pirmdienas.
    Sīkāku informācija par atkritumu apsaimniekošanu pilsētā varat iegūt pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" Sanitārās tīrīšanas iecirknī Pils ielā 12, pa tālruni 63626920 vai mājas lapā: www.vlk.lv .

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: