18. maijā tiek atzīmēta Starptautiskā Muzeju diena – tradīcija, ko Starptautiskā Muzeju padome uzsākusi jau 1977. gadā un Latvijas muzejos šos profesionālos svētkus svin kopš 1978. gada – muzeji rīko pasākumus, daudzos muzejos piedāvā bezmaksas apmeklējumu. Šogad Muzeju dienas norises notiks jau 39. reizi.

Arī Ventspils muzejs gaida savus apmeklētājus. Livonijas ordeņa pils izstāžu zālē vēl tikai līdz 20.maijam apskatāma saistošā izstāde Anatoms. Cilvēka ķermeņa fabrika. Pils galerijās greznojas glezniecības plenēra Agrīnais reālisms 2016’darbi, bet mazajā izstāžu zālē skatāma dokumentu izstāde Valstiskās pašapziņas vēsture Ventspils novadā. Īpašs notikums par godu Muzeju dienai ir tikko no tipogrāfijas sagaidītais VIII Ventspils muzeja rakstu Acta Historica Vindaviensia laidiens, kas veltīts Ventspils pilsētas un novada vēsturei un tās izpētei.

Amatu māja arī būs atvērta bez maksas, varēs ieskatīties audēju darbnīcās un apsveicināties ar smuko Annu no jaunās izglītības programmas Leģenda par zelta saktu.

Herberta Dorbes muzejā 18.maijā plkst.10:00 ciklā Manas bērnības grāmatiņa pirmsskolas izglītības iestādes „Eglīte” audzēkņi kopā ar muzeja vadītāju Inesi Aidi iepazīsies ar Kraukšķīša (Margaritas Stārastes pasaku tēls ) raibajiem piedzīvojumiem. “Kad tika izdota Margaritas Stārastes grāmata Ziemas pasaka, man bija trīs gadi. Klausījos kā vecāki lasīja pasaku, skatījos izteiksmīgās ilustrācijas, īpaši patika Kraukšķīša ciemošanās pie sniegavīriem”, stāsta Inese. 2014.gadā pēc Ziemas pasakas motīviem uzņemta animācijas filmiņa Kraukšķītis (rež. Daze Rīdūze), piparkūku vīriņa piedzīvojumi arī vairākkārt iestudēti.

Piejūras brīvdabas muzejā Muzeju dienā – ieeja ir bez maksas, atvērta brīvdabas ekspozīcija, muzeja dīķī lec karūsu bariņš, bet zālienā ganās truši. Skatāma jauna, saistoša izstāde par muzeja krājuma mazākās vienības – adatas vēsturi. Darbosies arī cienījamais simtgadnieks Mazbānītis (kursēšanas grafiku un biļešu cenas sk. http://muzejs.ventspils.lv/piejuras-brivdabas-muzejs/bilesu-cenas/).

Ventspils muzejs 18.maijā atvērts bez maksas!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: