Sestdien sākot no plkst. 11.00 Ventspils pilsētas pludmales sērfotāju zonā ar Ventspils pilsētas domes atbalstu notiks Latvijas un Baltijas čempionāta ūdensmotocikliem otrā posma sacensības.

Sacensības Ventspilī ir ar senām tradīcijām un pulcē pie sevis dažādu valstu sportistus. Šogad dalību ir pieteikuši sportisti no Krievijas, Baltkrievijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Sacensības notiks divās lielās grupās – sēdus braucamie un stāvus braucamie ūdensmotocikli, kur tālāk sportisti iedalīsies pēc vecuma grupām un sagatavotības līmeņa. Sacensības notiks arī junioru klasēs, kurās startēs jaunieši sākot no 8 gadu vecuma.

 

Sacensību trase ir atzīmēta ar bojām, kur sarkanā nozīmē pagrieziens pa kreisi, bet dzeltenā boja – pagrieziens pa labi. Ja brauciena laikā kāda boja tiek izlaista, tad ir jāapbrauc speciāli šim mērķim paredzēta papildus soda boja, kura ir novietota ārpus trases. Trase sastāv no diviem ceļiem, viens ir garāks, bet slaidākiem pagriezieniem, otrs īsāks, bet asākiem pagriezieniem. Abu ceļu garumi tiek izveidoti pirms sacensībām un izbraukšanai nepieciešamais laiks abām ir vienāds, tādējādi sportistiem tiek dota papildus izvēle atbilstoši sagatavotībai un meistarībai apdzīt sāncenšus.

 

Ūdensmotociklu sacensības ir arī interesantas ar to, ka izliktā trase nekad nav vienāda, kā tas ir, piemēram, šosejā vai motokrosā, tāpēc vienmēr jābūt gatavam paredzēt situāciju pirms pagrieziena.

 

Papildus tam, braukšana notiek bez bremzēm un amortizācijas, izmantojot tikai gāzi, kas papildus prasa meistarību un izturību. Atbilstoši sportistu izvēlētajai klasei ir arī noteikts brauciena ilgums, kurš svārstās no 6 – 12 minūtēm.

 

Uzvarētāji tiek noskaidroti trīs braucienu summā. Ventspils sacensības jau tradicionāli notiek Baltijas jūrā, un tieši šis apstāklis vienmēr mazina tehnikas pārākumu pār braucēju meistarību. Šogad tieši sacensības Ventspilī ir zīmīgas ar to, ka tās ir labs kopējais treniņš, pirms nākošās nedēļas, kad Latvijas izlases sportisti startēs Eiropas čempionāta 2. posmā kurš notiks Portugālē – Mirandelā.

 

Latvijas izlase šogad plāno startēt visos Eiropas čempionāta posmos stāvus vadāmo motociklu klasēs. Startējot pirmajā posmā Beļģijā vairāki mūsu sportisti kāpa uz goda pjedestāla (Vairāk informācijas un arī bildes no šī pasākuma var atrast Latvijas ūdensmotociklu sporta asociācijas mājas lapā www.udensmocis.lv).

 

Ventspilī startēs:

  • Krista Uzare – SKI Ladies Limited klasē,

  • Jānis Uzars – SKI Veteran GP un SKI Expert GP klasēs,

  • Pēteris Līkums SKI Veteran GP un SKI STOCK,

  • Kaspars Žūriņš – SKI Veteran GP,

  • Kārlis Žūriņš – SKI Juniors STOCK,

  • Dāniels Pozņaks SKI Juniors Lite

  • Rolands Fukss SKI Lite

Latvijas čempionāts ūdensmotocikliem notiek četros posmos un pēc Ventspils posma sportisti vēl sacentīsies 27. jūlijā Balvos un 10. augustā Saulkrastos. Sēdošo motociklu klasē Ventspilī startēs tādi grandi, kā Uldis Dzalbs un Jānis Burka. Tieši Jānis Burka nereti sagādā skatītājiem pārsteigumus, kad ar savu gandrīz divas reizes vājāko motociklu apsteidz visu savus konkurentus, nereti pa apli. Kā obligāts nosacījums sportistiem nepieciešams noteikts drošības ekipējums, gan aizsargi, gan glābšanas veste gan obligāti ķivere, kas mazina traumu risku kritiena gadījumā. Par drošību uz ūdens rūpējas īpaši apmācītu tiesnešu brigāde.

 

Par sacensību rīkošanu un ūdensmotociklu sporta attīstību Latvijā atbildīgā persona ir LUMSA („Latvijas Ūdensmotociklu sporta asociācija”) valdes priekšsēdētājs Andris Pozņaks, ja vēlaties pieteikties un piedalīties sacensībās, tad zvaniet 29275073, vai rakstiet e-pastu andris.poznaks@umaracing.lv).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: