Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš Londonas olimpisko spēļu mačā par trešo vietu ceturtdien ar rezultātu 2-1 (19:21, 21:19, 15:11) uzvarēja Ričardu Šuilu un Reineru Numerdoru no Nīderlandes, izcīnot bronzas godalgas.

Šī ir Latvijas pirmā medaļa Londonas Olimpiādē.

Mača ievadā vadībā ar 1:0 izvirzījās Šuils/Numerdors, tomēr drīz vien rezultāts bija jau 3:1 Latvijas sportistu labā. Nākamajās divās izspēlēs pretinieki rezultātu izlīdzināja, tomēr uzreiz pēc tam Pļaviņš/Šmēdiņš pārsvaru atjaunoja - 5:3. Nīderlandes sportistiem atkal izdevās tūdaļ pat rezultātu izlīdzināt, tomēr iniciatīva palika Latvijas dueta pusē, kas pēc 18 izspēlēm atradās vadībā ar 10:8. Divu punktu pārsvaru Pļaviņš/Šmēdiņš saglabāja arī cīņas turpinājumā, pēc 28 izspēlēm esot vadībā ar 15:13. Mazliet vēlāk Šuilam/Numerdoram tomēr izdevās panākt neizšķirtu 17:17.

Neizšķirts rezultāts saglabājās arī pēc nākamajām četrām izspēlēm (19:19), tomēr tad pie setbumbas tika Nīderlandes pāris, kas to uzreiz izmantoja, uzvarot pirmajā setā ar 21:19.

Otrais sets iesākās līdzīgā cīņā, tomēr tad trīs punktus pēc kārtas guva Šuils/Numerdors, izvirzoties vadībā ar 5:2. Mazliet vēlāk sāncenšu pārsvars sasniedza jau piecus punktus (8:3), tomēr tad piecus punktus pēc kārtas guva Pļaviņš/Šmēdiņš, izlīdzinot rezultātu. Nākamos divus punktus pēc kārtas guva Šuils/Numerdors, tomēr Latvijas duets atbildēja ar to pašu (10:10). Izvirzīties vadībā latviešiem gan neizdevās, tā vietā Nīderlandes pārim atjaunojot divu punktu pārsvaru (13:11). Jau kārtējo reizi ar diviem punktiem pēc kārtas atbildēja arī Pļaviņš/Šmēdiņš, bet nākamajā izspēlē viņi beidzot pārņēma vadību - 14:13.

Nākamajā izspēlē Latvijas duets savu pārsvaru dubultoja, turpinājumā to veiksmīgi aizstāvot - 16:14 un 17:15. Neizšķirtu Nīderlandes sportisti panāca 34.izspēlē (17:17), bet brīdi vēlāk atkal pārņēma vadību. Ar līdzīgu veiksmes sēriju atbildēja arī Pļaviņš/Šmēdiņš, izvirzoties vadībā ar 19:18, tomēr brīdi vēlāk rezultāts kārtējo reizi kļuva neizšķirts (19:19). Nākamajā izspēlē Pļaviņš/Šmēdiņš tika pie setbumbas, bet Šmēdiņa veiksmīgā spēle blokā mazliet vēlāk atnesa latviešiem uzvaru otrajā setā ar 21:19.

Izšķirošajā setā pēc sešām pirmajām izspēlēm rezultāts bija neizšķirts 3:3, kāds tas saglabājās arī pēc nākamajām sešām izspēlēm - 6:6. Pamazām iniciatīva laukumā pārgāja Latvijas dueta pusē, kam pēc 18 izspēlēm beidzot izdevās izvirzīties vadībā ar diviem punktiem - 10:8. Brīdi vēlāk, pateicoties pašaizliedzīgām sniegumam, Pļaviņš/Šmēdiņš panāca 11:8 savā labā, trīs punktu pārsvaru saglabājot arī turpinājumā (12:9 un 13:10). Nākamajā izspēlē Pļaviņš/Šmēdiņš tika pie četrām mačbumbām, no kurām izmantoja otro, svinot uzvaru visā spēlē.

Pļaviņš/Šmēdiņš pusfināla spēlē otrdien ar 0-2 (15:21, 20:22) zaudēja turnīra galvenajiem favorītiem, brazīliešiem Alisonam Čeruti un Emanuelam Regu, bet Nīderlandes duets ar rezultātu 0-2 (14:21, 16:21) zaudēja šī gada Eiropas čempioniem Jūliusam Brinkam/Jonasam Rekermanam no Vācijas, kuri izlikti ar trešo numuru.

Abi dueti iepriekš tikās apakšgrupas sacensībās, kad E grupas trešās kārtas cīņā pārāki ar 2-0 (21:14, 21:18) bija latvieši.

Iepriekš Pļaviņš/Šmēdiņš ceturtdaļfinālā pirmdien ar rezultātu 2-1 (19:21, 21:18, 15:11) uzvarēja spēcīgos amerikāņus Džeikobu Gibu/Šonu Rozentālu, kuriem Londonas Olimpiādes turnīrā ticis ceturtais numurs, bet pirms tam astotdaļfinālā aizvadītajā piektdienā ar rezultātu 2-0 (21:18, 21:16) pārspēja norvēģus Tarjeiju Skārlunnu un Martinu Spinnangru, kuri bija izlikti ar 18.numuru.

Savukārt turnīra sākumā apakšgrupas sacensībās Latvijas sportisti izcīnīja trīs uzvaras trīs mačos.

Kā ziņots, otrs Latvijas duets Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins astotdaļfināla mačā ar 0-2 (12:21, 17:21) zaudēja Brinkam/Rekermanam. Latvijas duets dalību Londonas Olimpiādē līdz ar to noslēdza dalītā devītajā vietā.

Pirms četriem gadiem Pekinā Pļaviņa un Samoilova duets ieņēma devīto pozīciju.

Arī visās iepriekšējās vasaras olimpiādēs, kurās pēc neatkarības atjaunošanas startējusi Latvijas delegācija, tā spējusi izcīnīt medaļas - 1992.gadā Barselonā Latvijas sportisti izcīnīja divus sudrabus un vienu bronzu, Atlantā Ivans Klementjevs izcīnīja sudraba medaļu, Sidnejā Latvijas kontā pa vienai zelta, sudraba un bronzas medaļai, Atēnās - četri sudrabi, bet Pekinā atkal tika savākts pilns medaļu komplekts.

LETA

Foto: sportacentrs.com

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: