Ventspils slimnīcā medicīnas atkritumu apsaimniekošana ir sasniegusi pasaules līmeni. Tas noticis, pateicoties īstenotajam ANO Attīstības programmas un Pasaules Vides fonda finansētajam pilotprojektam.

Šonedēļ pilotprojekta ietvaros norisinājās pēdējā posma darbi. Jaunuzceltajā patoloģiskās anatomijas nodaļā tika uzstādīta inovatīva audu sadalīšanas iekārta anatomisko atkritumu apstrādei. Iekārtas uzstādīšanu, testēšanu un darbinieku apmācību veica amerikānis Niks Luekings no ASV ražotājkompānijas Progressive Recovery.

 

Pilotprojekta vadītāja Jūlija Gušča stāsta, ka līdz ar vērtīgās iekārtas uzstādīšanu slimnīca ieguvusi vairākas priekšrocības. Salīdzinot ar iepriekšējo sistēmu, tagad anatomiskie atkritumi tiks likvidēti Ventspilī uz vietas, nevis tos vedīs sadedzināšanai uz Rīgu, kā līdz šim. Otrkārt, salīdzinot ar sadedzināšanu, šī tehnoloģija, pielietojot augstu spiedienu un temperatūru, ir videi draudzīgāka.

 

«Tādējādi ir trīs ieguvumi – tiek saudzēta vide, ir lētākas izmaksas un ir ērtāk, jo viss notiek uz vietas,» klāsta Gušča.

 

Projekta laikā divos gados slimnīcā uzlabota atkritumu uzglabāšanas un transportēšanas sistēma, lai mazinātu infekciju izplatīšanās risku. Veikta arī termometru nomaiņa, veiksmīgi pārejot uz jaunajiem digitālajiem termometriem, tādējādi izvairoties no tālākas videi nedraudzīgo dzīvsudrabu saturošo termometru izmantošanas. Tieši videi draudzīgu tehnoloģiju un apsaimniekošanas paņēmienu ieviešana bija viens no projekta galvenajiem mērķiem.

 

Projekta rezultātā slimnīcas nodaļas medicīnas atkritumu apsaimniekošanas jomā tagad strādā atbilstoši Eiropas un pasaules praksei. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece atgādina, ka projekts tiek ieviests astoņās dažādās pasaules valstīs un ir gandarījums, ka pilotprojektam tika izraudzīta tieši mūsu slimnīca. Ventspils slimnīca ieguvusi aprīkojumu un tehnoloģijas 56 tūkstošu latu vērtībā. To visu pilnā apmērā finansēja Pasaules Vides fonds.

 

Projekta rezultātā izstrādātās rekomendācijas veselības aprūpes atkritumu apsaimniekošanai ir pieejamas visām Latvijas veselības aprūpes iestādēm.

   

Foto:Amerikāņu speciālists (centrā) testē audu sadalīšanas iekārtu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: