Šogad, tāpat kā iepriekš, Ventspils Augsto tehnoloģiju parks diviem Latvijas skolēniem piešķirs lielisku balvu šovasar doties uz kosmosa nometni ASV Kosmosa un raķešu centrā Alabamā (U.S. Space & Rocket Center, Huntsville, Alabama).

Savukārt aktīvākā Latvijas skola, no kuras audzēkņiem tiks saņemts visvairāk darbu, iegūs 20 brīvbiļetes uz Bērnu zinātnes centru Cēsīs Z(in)oo!

Konkurss „Mums pieder debesis 2012” uzņēmis apgriezienus. Ir saņemti jau pirmie konkursa darbi – tik agri pirms iesniegšanas termiņa 2. aprīlī tas notiek pirmo gadu. VATP priecājas un cer, ka skolēnu aktivitāte tikai pieaugs.

Iepriekšējo gadu konkursa uzvarētāji Anna, Aleksejs, Laura un Rūdolfs pārstāvēja tādas skolas kā Jelgavas Valsts ģimnāziju, Rīgas Klasisko ģimnāziju, Brocēnu vidusskolu un Valmieras Valsts ģimnāziju. Jebkurš no viņiem apliecinās, ka nometne ir neaizmirstams piedzīvojums. Pastaiga pa mēness virsmu, kosmosa kuģa palaišanas simulācijas, astronautu zemūdens apmācības un dažādu trenažieru izmēģināšana – tas ir aizraujoši jebkuram. Nenovērtējama ir iespēja uzlabot savas angļu valodas prasmes, kā arī sadraudzēties ar citiem jauniešiem no vairāk kā 20 pasaules valstīm.

Dodoties uz ASV, Rūdolfs domāja, ka aizbrauks un apskatīs pāris muzejus, iepazīsies ar kosmosa vēsturi un brauks mājās, taču jau pirmajā dienā viņš saprata, ka viss būs pavisam citādāk. Par piedzīvoto un redzēto ASV stāsta 2011.gada nometnes dalībnieks Rūdolfs.: „Mūs visus sadalīja komandās ar jauniešiem no dažādām pasaules malām. Visa diena bija pārpildīta ar dažādām aktivitātēm, par kurām nekad nebūtu iedomājies. Sākumā apskatījām kosmosa raķeti Saturn V un Apollo 16 kapsulu, kā arī būvējām savus modeļus un laidām tos gaisā. Izmēģinājām savus spēkus dažādos simulatoros, jutāmies kā īsti astronauti. Gravitācijas simulatorā G-Force Accelerator 4-5 reizes pārvarējām gravitācijas spēku, kā arī piedzīvojām, kāda sajūta ir paceļoties ar kosmosa kuģi Spaceshot, savukārt ar Multi-Axis Trainer griezāmies neparedzamos virzienos. Imitējām staigāšanu uz Mēness, izmēģinājām lidot ar iznīcinātāju stimulatoriem un pārvarējām bailes, kāpjot pa klinšu sienām un lecot no lieliem augstumiem.”

Skolēni konkursa darbus var iesniegt līdz pat 2.aprīlim, kad tos izvērtēs konkursa žūrija. Lai arī tēma „kosmoss” skan sarežģīti, piedalīties var jebkurš! To atļauj arī konkursa formāts, aicinot veidot konkursa darbus jebkādā formā. Konkursa darbs var būt pat dzejoļu krājums, glezna, skulptūra, dziesma vai deja. Protams, žūrija ar interesi lasa arī dažādus referātus un zinātniskos pētījumus.

Aicinām ikvienu Latvijas skolēnu piedalīties un ar konkursa darbu ne tikai atklāt savus talantus, bet uzvaras gadījumā izbaudīt, iespējams, labāko vasaras piedzīvojumu!

Visa informācija par konkursu, kā arī tā nolikums un pieteikuma anketa atrodama konkursa mājas lapā www.draugiem.lv/kmpd, kā arī VATP mājas lapā www.vatp.lv sadaļā Kosmoss/Mums pieder debesis!

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: