Būvniecības administratīvā inspekcija informē, ka Ventspils pilsētā, it īpaši Vecpilsētas teritorijās dažas ēkas laika gaitā ir nonākušas vizuāli un tehniski nepievilcīgā stāvoklī, kas attiecīgi bojā Ventspils pilsētvides kopējo ainavu.

Vizuāli un tehniski nepievilcīgā stāvoklī nonākušās ēkas pieder valstij vai privātpersonām. BAI nepārtraukti seko līdzi ēku esošajam stāvoklim, pirmkārt novērtējot vai ēka nerada draudus sabiedriskajai drošībai. Nepieciešamības gadījumā nekavējoties tiek informēts īpašnieks, uzdodot termiņu kādā bīstamība novēršama.

Šajā gadījumā iet runa par dažādiem sīkiem ēkas bojājumiem, piemēram, bojātu logu ailu, drūpošu apmetumu, u.tml., kas varētu atdalīties no ēkas un apdraudēt līdzās esošos sabiedrības locekļus vai to mantu. Pārsvarā visi īpašnieki nekavējoties reaģē uz pirmo uzaicinājumu un apdraudējumu novērš. Minētās darbības neprasa pārāk lielus finansiālus ieguldījumus.

Daudz sarežģītāka, darbietilpīgāka un dārgāka procedūra ir gadījumos, kad ēka kopumā rada apdraudējumu sabiedriskajai drošībai. Tādos gadījumos īpašniekam jāveic vai nu ēkas nojaukšana, rekonstrukcija/renovācija vai konservācija nomainot nolietojušās nesošās un norobežojošās konstrukcija. Minētās darbības prasa lielus finansiālus ieguldījumus ēku sakārtošanā vai nojaukšanā.

Savukārt Ventspils pilsētas dome no savas puses vienmēr ir iestājusies par sakārtotu un drošu pilsētvidi gan tās iedzīvotājiem, gan viesiem. Sakarā ar ko dome, atbilstoši Civillikumā un Būvniecības likumā paredzētajā kārtībā, ir pieņēmusi 13 lēmumus, ar kuriem uzlikts par pienākumu īpašniekam noteiktos termiņos  sakārtot vai nojaukt bīstamā stāvoklī nonākušas ēkas. Ja īpašnieks neveic lēmumā noteiktās darbības noteiktajos termiņos, dome organizē ēkas sakārtošanu vai nojaukšanu un ieguldītos līdzekļu piedzen no ēkas īpašnieka.

Pilsētas dome pēdējo divu gadu laikā par saviem līdzekļiem ir nojaukusi 4 privātpersonām piederošus īpašumus (Lielā iela 21, K.Valdemāra iela 33, Tārgales iela 38, Depo iela 3), līdzekļus piedzenot likumdošanā paredzētajā kārtībā no īpašnieka. Vairāki domes lēmumi ir apstrīdēti tiesā, tādējādi apturot to darbību.

 Jāpiezīmē, ka pēc domes lēmumu pieņemšanas 4 īpašnieki par saviem līdzekļiem ir veikuši ēku sakārtošanu vai nojaukšanu.

Paldies iedzīvotājiem par vērību, jo mērķis ir kopīgiem spēkiem panākt, lai pilsētā graustu un īpašumu, kas bojā pilsētvides ainavu vai apdraud sabiedrisko drošību būtu pēc iespējas mazāk.

Arī portālā tika iesūtītas bildes, kur iedzīvotāji pauž sašutumu par vizuāli un tehniski nepievilcīgajām ēkām pilsētā. Apskati foto šeit!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: