SIA Ventas Balss šobrīd strādā pie tā, lai turpmāk blogus komentēt varētu tikai reģistrētie lietotāji un nepieļautu, ka portāls kļūst par vietu, kur izgāzt žulti, vai atriebības un personīgo attiecību kārtošanas placdarmu.

«Tuvākā gada laikā iecerēta kārtējā portāla atjaunināšana, un mēs plānojam, ka blogus varēs komentēt tikai reģistrētie lietotāji,» atklāj SIA Ventas Balss direktore Ilze Meiere, minot vairākus piemērus, kas mudinājuši pieņemt šādu lēmumu. Pavisam nesen Ventspilī tikko atvērtās izklaides aģentūras saimniece uzdrošinājās dalīties savos iespaidos un zināšanās ar portāla lasītājiem, diemžēl – saņemot par to aizskarošus komentārus. «Tas ir tāds tipisks mazpilsētas sindroms, kā rezultātā mūsu iedzīvotāji, kas ir gatavi strādāt, darboties un dalīties savā pieredzē ar citiem, vairs nav motivēti to darīt, jo izsauc nievas uz sevi,» skaidro Meiere.

Portāla ventasbalss.lv redaktors Pēteris Neimanis stāsta, ka ļoti bieži pēc IP adresēm redzams, ka pie viena raksta, mainot dzimumu un vārdu, personu aizskarošus komentārus raksta no vienas un tās pašas adreses. Atrastas pat kopsakarības, ka pēc darba dienas beigām tikpat intensīva komentāru šalts ar līdzīgu rokrakstu turpinās no citas adreses – domājams, no dzīvesvietas. Pavisam nesens rekords: turpat trīsdesmit aizskaroši komentāri no vienas personas, kā atklājās – kādas Ventspils pašvaldības iestādes darbinieka.

Nereti ir gadījumi, kad darbinieki darba attiecības savā starpā, kā arī ar vadību neuzdrošinās kārtot aci pret aci un izmanto šim nolūkam portālu, nejūtot robežu, kur beidzas konstruktīva viedokļu apmaiņa un kritika un kur sākas personiski apvainojumi, cieņas un goda aizskaršana vai pat apzināta apmelošana. Negatīvs, apmelojošs komentārs portālā vai kādā interneta sociālajā tīklā pēdējā laikā kļuvis par spēcīgu manipulācijas ieroci, un ne katrs spēj no tā distancēties un saprast, ka tie, kas izgāž savas negatīvās emocijas, slēpjoties aiz šķietamās anonimitātes, šādā veidā kompensē nepilnības paši savā dzīvē, nespējot rast tām konstruktīvu risinājumu.

Arī Ventspilī praktizējoša psihiatre Ilze Embrika, izsakot speciālista viedokli par žultainajiem anonīmajiem komentētājiem interneta vidē, apliecina, ka «tas liecina, ka cilvēks nevar atklāti runāt par sev sasāpējušiem jautājumiem. Cilvēks ar veselu psihi neizmanto internetu, lai pazemotu un nonicinātu citus; visticamāk, tās jau ir personības izmaiņas, smagākos gadījos – slimība,» skaidro Embrika. Ja vēl trauksmes un spriedzes izraisītā slimība veidojusies uz cilvēka attiecīgu personisko īpašību fona, gadījums varētu būt patiesi smags. Šādā situācijā daudz konstruktīvāk ir doties pēc palīdzības pie speciālista, padomu dod Embrika.

Tajā pat laikā komentāri un divpusējā komunikācija interneta vidē ir nepieciešama. «Mēs tiešām augstu vērtējām mūsu lasītājus, komentāru ievietotājus un foruma tēmu uzsācējus. Daudzkārt esam teikuši paldies par norādīšanu uz kādu būtisku problēmu un arī mūsu kļūdu labojumiem. Taču vārda brīvība un demokrātija nav visatļautība, citu prasta lamāšana un aizskaršana nav konstruktīva kritika, bet šādu komentāru dzēšana – cenzūra. Visu var izteikt dažādos veidos, dažādiem vārdiem. Tieši par to jāpadomā, arī izsakoties it kā anonīmi,» savu nostāju pauž ventasbalss.lv portāla redaktors.

Tajā pat laikā komentētāju anonimitāte ir visai nosacīta. Katra interneta portāla, tostarp ventasbalss.lv administratoram ir redzamas IP adreses, no kurām tiek rakstīti komentāri. Lai arī bez pamatojuma portāls šo informāciju nevar atklāt, izmantot vai nodot trešajām personām, pērn Latvijā tika pieņemts likums, kas paredz tiesības vērsties tiesā par goda un cieņas aizskaršanu interneta vidē. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja ir aizskarts personas gods vai cieņa, tai ir tiesības vērsties tiesā.

Vispirms jāiesniedz visa pieejamā informācija par apvainojuma izteicēju – pseidonīms, interneta vietnes adrese, kurā publicēts apvainojums un, ja iespējams, ekrānšāviņš, kurā redzams aizvainojošais izteikums. Ja tiesa konstatēs, ka ir noticis tiesību aizskārums interneta vidē, no vietnes uzturētāja tiks pieprasīta apvainotājā IP adrese, pēc kuras tiks noskaidrota viņa personība. Pēc tam pret šo personu varēs celt prasību. Arī portālsventasbalss.lv jau vairākkārt pēc policijas pieprasījuma sniedzis IP adreses par nepatiesiem sludinājumiem, kā arī personas cieņu un godu aizskarošiem komentāriem. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: