Ir pieņemti jauni saistošie noteikumi „Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā”.

Līdz šim sociālo pabalstu saņemšanas kārtība un pabalstu apmēri tika noteikti divos dažādos saistošajos noteikumos, bet turpmāk visa sociālo pabalstu saņemšana būs noteikta vienā normatīvajā aktā.

Būtiskākās izmaiņas jaunajos saistošajos noteikumos attiecas uz maznodrošinātā statusa piešķiršanas kārtību, jo ir precizēts, kas varēs piederēt maznodrošinātai ģimenei (personai). Tā, piemēram, saistošie noteikumi paredz, ka turpmāk maznodrošinātajiem varēs būt īpašumā tikai viens mājoklis, izņemot gadījumus, kad ģimenei (personai) otrs mājoklis ir īpašumā ne ilgāk kā pēdējos 3 gadus. Papildus ģimenei vēl varēs piederēt zeme ne vairāk kā 1000 m2 ar vai bez dārza mājas, kas atrodas Ventspils pilsētas vai Ventspils novada teritorijā, ja tā tiek izmantota ģimenes (personas) uzturā izmantojamās pārtikas audzēšanai.

Tāpat noteikumi paredz, ka maznodrošinātajiem varēs piederēt viena garāža, viens automobilis vai motocikls, kas ir ģimenes (personas) īpašumā, kā arī viens mopēds vai motorollers katram ģimenes loceklim.

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka maznodrošinātā statusu nevar iegūt, ja ģimene (persona) pēdējo divu gadu laikā ir atsavinājusi sev piederošu nekustamo īpašumu vai arī pēdējā gada laikā ir iegādājusies nekustamo īpašumu. Jaunajos noteikumos iekļautas izmaiņas, un tie paredz, ka iepriekš minētie nosacījumi neattieksies uz tiem gadījumiem, kad pēc dzīvokļa pārdošanas iegādāts platības ziņā mazāks dzīvoklis vai dzīvoklis ar mazākām uzturēšanas izmaksām. Tomēr gadījumos, kad ģimenei (personai) uzkrājumi no īpašuma pārdošanas būs lielāki nekā minimālās mēneša darba algas apmērā uz katru ģimenes locekli, maznodrošinātā statuss netiks piešķirts.

Tāpat paredzēts, ka, izvērtējot ģimenes atbilstību maznodrošinātā statusam, netiks ņemti vērā ienākumi, ko skolēni, kuri mācās vispārizglītojošā vai profesionālās izglītības iestādē, guvuši no algota darba vasaras mēnešos. Šāda norma nodrošinās to, ka maznodrošinātās ģimenes, kuru bērni vasarā strādā, lai nedaudz uzlabotu ģimenes materiālo situāciju, nezaudēs iespēju saņemt pašvaldības sociālos pabalstus.

Normatīvajā aktā precizēta vairāku pabalstu saņemšanas kārtība, savukārt palielināts ir viens pabalsts – audžuģimenēm – no līdzšinējiem 144 latiem uz 154. Šis pabalsts ir paredzēts audžuģimenē ievietotā bērna uzturēšanai.

Noteikumi paredz nedaudz paplašināt to personu loku, kuras varēs saņemt pabalstu nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas kopšanai. Turpmāk šo pabalstu varēs saņemt arī tie vientuļie, bez apgādniekiem esošie pensionāri un invalīdi, kuru ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 169,58 latus mēnesī. Spēkā paliek nosacījums, ka pabalsta saņemšanai ir jāuzrāda ģimenes ārsta izziņa, kas apliecina, ka persona veselības stāvokļa dēļ pati nespēj kopt īpašumam piegulošo publiskā lietošanā esošo teritoriju.

Atsevišķus pašvaldības sociālos pabalstus turpmāk varēs saņemt, neizvērtējot ienākumu līmeni. Šāda kārtība noteikta pabalsta nestrādājošām politiski represētām personām uz 18. novembri, pabalsta bērniem invalīdiem Lieldienās un Ziemassvētkos, kā arī pabalsta bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Ziemassvētkos saņemšanai.

Personas, kuras sasniegušas 100 gadu vecumu, ikmēneša pabalstu 30 latu apmērā varēs saņemt tad, ja to pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 191,91 latus (pirms nodokļu nomaksas). Pašlaik šo ikmēneša pabalstu saņem tikai trūcīgas un maznodrošinātas personas.

Jaunajos noteikumos precizēta kārtība, cik ilgā laikā Sociālais dienests pieņem lēmumu par pabalstu piešķiršanu, kā arī vienkāršota lēmuma apstrīdēšanas kārtība.

Interesenti ar saistošajiem noteikumiem varēs iepazīties laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” un Ventspils portālā www.ventspils.lv . Noteikumi būs pieejami arī Sociālajā dienestā, Raiņa ielā 10, Sociālā dienesta Pārventas filiālē, Talsu ielā 39 un Iedzīvotāju informācijas centrā, Tārgales iela 4, Ventspilī, (Pārventas bibliotēkas 1.stāvā).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: