Ir parakstīts trīspusējs līgums par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējuma piešķiršanu Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas projektam, kas paredz jaunas slimnīcas ēkas būvniecību Talsos.

Projekta attiecināmās izmaksas ir 5,15 miljoni latu, tai skaitā 84,21% jeb 4,33 miljonus latu piešķīris Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Aivars Lembergs, Ventspils domes priekšsēdētājs: „Patiesi priecājos, ka Veselības ministrija ir apstiprinājusi Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas attīstības projektu. Tā ir ļoti pozitīva ziņa visiem Talsu, Rojas, Mērsraga un Dundagas novada iedzīvotājiem, kuri joprojām ir spiesti ārstēties padomju laika slimnīcā. Šī projekta īstenošana ļaus Talsos uzbūvēt jaunu slimnīcas ēku, ieguldot kopumā 5,2 miljonus latu, no tiem 84% ir Eiropas Savienības finansējums. Jāuzsver, ka jaunās slimnīcas ēkas būvniecība ir iespējama, tikai pateicoties 2010.gada aprīlī notikušajai Ventspils un Talsu slimnīcu apvienības izveidei, kā rezultātā arī Talsu slimnīca ieguva reģionālu statusu, līdz ar to arī iespēju piesaistīt ES līdzfinansējumu savai attīstībai.”

Miervaldis Krotovs, Talsu novada domes priekšsēdētājs:„Noslēgtais trīspusējais līgums par SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” Talsu filiāles jaunās ēkas būvniecības finansēšanu ir apliecinājums tam, ka apvienības izveidošana ar Ventspils slimnīcu ir bijis pareizais lēmums. Tā rezultātā iegūsim mūsdienīgu būvi ar modernu aprīkojumu un ievērojami lielāku veselības aprūpes pakalpojumu klāstu, salīdzinājumā ar pašreiz sniegtajām iespējām. Līdz ar to, Talsu novada un apkārtējo novadu iedzīvotājiem tiks nodrošināti kvalitatīvi veselības aprūpes pakalpojumi, bet darbiniekiem – mūsdienu prasībām atbilstoša, ērta darba vide.”

Talsu jaunā stacionāra ēkas celtniecība tiks uzsākta 2012. gada aprīlī un pabeigt to plānots 2013. gada beigās. Šobrīd jau notiek ēkas tehniskā projekta izstrāde, ko veic SIA ”Ozola&Bula, arhitektu birojs”, kas uzvarēja slimnīcas rīkotajā atklātajā konkursā. Jaunajā slimnīcas ēkā tiks izvietots neatliekamās medicīniskās palīdzības punkts, diennakts stacionārs ar intensīvo terapiju un terapijas, ķirurģija profila gultām, kā arī ambulatorās medicīniskās palīdzības struktūras.

Slimnīca būs vidēja izmēra – tajā būs 44 gultasvietas gan stacionāram, gan dienas stacionāram, kā arī operāciju bloks un intensīvās terapijas nodaļa. Tāpat jaunajā ēkā būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar speciālistu un ģimenes ārstu pieņemšanas kabinetiem, hemodialīzes telpām, kā arī citām struktūrvienībām, kas nodrošina ārstniecības procesu – laboratorija, asins kabinets, diagnostiska, sterilizācijas dienests un pacientu funkcionēšanas novērtēšanas struktūrvienības. Kā jaunums klāt esošajam pakalpojumu klāstam tiks veidota rehabilitācijas nodaļa – ar zāli ārstnieciskajai fizkultūrai, masāžas kabinetu, fizikālās terapijas kabinetu un rehabilitologa darba vietu.

Pie slimnīcas tiks izbūvēti celiņi gājējiem, ērta autostāvvieta, kā arī tiks veidota pieejama vide cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Jāatgādina, ka pašlaik Talsu slimnīca atrodas 1900., 1940. un 1963.gadā celtās ēkās, kuras ir kritiskā stāvoklī. Slimnīcas palātas un ārstnieciskās telpas neatbilst mūsdienu prasībām, pacientiem un arī medicīniskajam personālam radot nepievilcīgus uzturēšanās apstākļus. Jau 2000.gada sākumā ēkas iekšējo inženierkomunikāciju nolietojums bija 70%, bet pamatu nolietojums – 80%, līdz ar to būtu nepieciešami lieli kapitālieguldījumi, lai uzlabotu ēku stāvokli. Atbilstoši ekspertu slēdzienam, esošās ēkas uzlabošana nav iespējama un racionāla, nepieciešamie ieguldījumi būtu līdzvērtīgi jaunas funkcionāli atbilstošas ēkas būvniecībai.

Trīspusējo līgumu parakstīja Eiropas Savienības fondu departamenta direktore – Sadarbības iestādes vadītāja Zita Altenburga, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece un valdes locekļi Kristīna Bidzāne, Dainis Gīlis un Olafs Ķeņģis, kā arī Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: