SIA ""Ventspils nafta" termināls" šogad ostā plāno sākt jauna produkta - solventa - pārkraušanu.

Solventa sastāvā ir viegli gaistošie aromātiskie ogļūdeņraži, tostarp kancerogēnais benzols, tādēļ Ventspils pašvaldība prasa uzņēmumam atrisināt problēmas ar smakām, kas izplatās pilsētā, pārkraujot jau līdz šim atļautos produktus.

SIA ""Ventspils nafta" termināls" (VNT) plāno pārkraut 6000 tonnu solventa mēnesī jeb 72 000 tonnu gadā. Solventu plānots saņemt dzelzceļa cisternās un uzglabāt rezervuāros līdz iekraušanai kuģos. Jaunā produkta pārkraušanu paredzēts sākt šī gada rudenī pēc tam, kad atbildīgās iestādes apstiprinās nepieciešamās izmaiņas, informēVNT vadītājs Larss Panclafs.

Lai varētu sākt solventa pārkraušanu, VNT ar iesniegumu par grozījumiem B kategorijas piesārņojošā darbībā vērsusies Valsts vides dienesta Ventspils reģionālajā vides pārvaldē, kas ir atbildīga par atļaujas izsniegšanu. Lēmums par grozījumiem B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujā vēl nav pieņemts, informēVentspils reģionālās vides pārvaldes direktores vietniece Anna Adamsone.

Līdz 14.jūlijam Ventspils reģionālajā vides pārvaldē varēja iesniegt rakstiskus priekšlikumus, taču tādi nav saņemti, ja neskaita Ventspils pašvaldības un Veselības inspekcijas viedokli, kas atbilstoši likumdošanai ir obligāta prasība.

Pašvaldība uzskata, ka solventu var pārkraut, ja uzņēmums atrisinās jau pastāvošās problēmas ar smakām, proti, uzstādīs tvaika savākšanas iekārtu. VNT vadība iepriekš esot atbildējusi, ka būtu gatava izpildīt šādu prasību, bet līdz šim neesot izdevies vienoties ar AS "Ventbunkers" par vietu, kur tvaika savākšanas iekārtu uzstādīt, skaidrojusi Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļas vecākā speciāliste Tatjana Valdmane.

Valdmane uzsvēra, ka solventa sastāvā ir viegli gaistošie aromātiskie ogļūdeņraži, tostarp benzols, kam piemīt kancerogēnas īpašības.

"Solvents ir viens no daudzajiem naftas produktiem, kas tiek pārkrauts termināļos visā pasaulē. Solvents satur benzolu, tāpat kā degvielas uzpildes stacijās tirgotais automašīnu benzīns. Lai arī benzolam piemīt kancerogēnas īpašības, terminālī saņemtais produkts nepārsniegs noteiktos ierobežojums," apgalvo Panclafs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: