Sētnieks izrāvis pavasarī pie mājas iestādītos ceriņu krūmus. Stādītājas ir sašutušas. Strīds iededzies ne pa jokam.

Ugāles ielā 19 mājas priekšā aug visdažādākie krūmi, pārsvarā ceriņi, arī kupla maijrozīte. Mājas iedzīvotājas Aleksandra un Raisa pavasarī iestādījušas vēl pāris ceriņkrūmu. Taču pagājušajā nedēļā sētnieks krūmiņus izrāvis, bet to kāds redzējis un piezvanījis uz Hallo, «Ventas Balss» klausās. Nu mājā sācies īsts karš.

Sētnieks Vladimirs, atnācis uz laikraksta redakciju, sūdzas, ka nekārtīgie stādījumi rada netīrību, jo zem tiem grūti savākt gružus, turklāt rudenī jāvāc kritušās lapas, bet ziemā neesot kur sastumt sniegu. Turklāt karš pāraudzis sabiedriskā īpašuma robežu – viņa automašīnas stikls bijis notriepts ar taukiem, un kāds tīšām viņa tīrāmajā gabalā izkaisījis sīki sagrieztas reklāmas lapas.

Stādītājas par tādu lietu neko nav dzirdējuša, bet sievietes, izmantojot gadījumu, atklāj, ka arī pirms ceriņu izraušanas iepriekš iedēstītie stādījumi lauzti un kociņi pat cilvēka augumā tīšuprāt apbērti ar sniegu, tā, lai tie aizietu bojā.

Abu sieviešu trumpis ir aģentūras Ventspils nami valdes priekšsēdētājas Ligitas Kaluginas atļauja – krūmus stādīt drīkstot. Kalugina teikto apstiprina. Māja ir privatizēta, un attiecīgi arī mājai piederošais zemes gabals, tāpēc iedzīvotāji drīkst iedēstīt kādu krāšņumaugu. Taisnība, ja nerēķina bagātīgos krūmus ēkas fasādes daļā, sētas puse izskatās kaila un nemīlīga. Tur bērnu rotaļu laukumiņš un tam līdzās trīs kociņi kā vicītes (arī Aleksandras un Raisas stādīti), un arī pie mājas tikai daži stādījumi.

Ventspils pilsētas ainavu arhitekte Anita Neilande uzskata, ka šajā gadījumā par kopīpašuma apsaimniekošanu, pie kā pieskaitāma arī koku un krūmu stādīšana, jāvienojas mājas iedzīvotājiem. Ja iedzīvotāju vairākums nobalso par, tad sētniekam nav tiesību iedēstīto raut ārā. Tomēr pirms šādu darbu uzsākšanas domē jāsaņem rakšanas atļauja, lai nejauši nesabojātu pazemes komunikācijas, kas vietām stiepjas tikai nepilna pusmetra dziļumā.

Pēc strīdā iesaistīto abu pušu uzklausīšanas šķiet, ka kašķis iesācies jau iepriekš – ar aizrādījumiem par kāpņu telpu tīrību. Tālāk jau princips – kā tu man, tā es tev...

Foto: Sētnieka un iedzīvotājas strīda liesmas kļūst arvien karstākas. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: