Somijā dzīvojošie entuziasti, kuru vaļasprieks ir ārzemju radiostaciju signālu uztveršana, noķēruši arī Ventspilī skanošos Latviešu radio (94,5 FM) un Hiti Rossii(93,7FM).

Laikraksts Ventas Balss saņēma vēstuli no Uto salas Somijas dienvidu krastā. Kā raksta Otso Vailonens (Ylönen): «Mēs esam draugi, kuru hobijs ir Dxing jeb ārzemju radiostaciju signālu uztveršana. Gribu jums pastāstīt, ka varēju dzirdēt jūsu radio,Latviešu radio un Hiti Rossii, Somijā. Aptuveni stundu klausījos.»

Vailonens Uto salā pavadīs visu šo nedēļu, jo iesaistījies īpašā nometnē, kuras dalībnieki līdz pat svētdienai mēģinās noķert arī citu ārzemju radiostaciju signālus. Pagājušajā gadā Dxing grupa uztvēra 20 radiostacijas, tostarp Serbijā, Polijā, Vācijā, Čehijā, Norvēģijā, arī Maskavā un Pēterburgā. Šovasar nometne notiek jau piekto reizi,

un esot piedzīvota neliela ķibele ar antenām: «Somijas armija mums aizliedza uzstādīt mastus pie viņu nožogojuma. Mums bija jādomā, kā uzstādīt savas antenas. Izdomājām, ka ieurbsim antenu mastus klintīs.»

Otso Vailonens strādā uzņēmumā Nokia, radioviļņu ķērāju vidū ir mediķis, kādas radiostacijas direktors, arī angļu un spāņu valodas pasniedzējs Jussi Suokas. Viņš vairākkārt bijis Latvijā, Jussi vēlējies apmeklēt arī Ventspili, bet pagaidām tas nav izdevies. Iespējams, šīs nedēļas veiksme, uztverot Ventspils raidstacijas, būs iemesls, lai atbrauktu šurp: «Es ar DXing sāku aizrauties 1969. gadā, un arī pārējie cilvēki, kas piedalās nometnē, ar šo hobiju aizraujas jau daudzus gadus. Pirms kāda laika mūsu nacionālajā DXing klubā bija nedaudz vairāk par 2000 biedru, patlaban – ap 800, dalībnieku vidējais vecums ir 50 gadi. Šis hobijs pasaulē vairs nav pārāk izplatīts, agrāk tas bija daudz stilīgāk. Sākumā klausījāmies, kas notiek īsajos un vidējos viļņos, bet – īsajos viļņos nekas interesants vairs nav sadzirdams. Uztvert tālos FM radioviļņus ir daudz grūtāk, tādēļ arī interesantāk.»

Otso Vailonens, sazinoties ar Ventas Balsi, atsūtīja audioklipus, lūdzot apstiprināt, ka Somijā, Utso salā, tiešām labi var dzirdēt no Ventspils raidošo Latviešu radio un Hiti Rossii, un mēs atbildam Otso: «Jā, jūs sadzirdējāt tieši mūs!»  

Apskati somu radioentuziastu foto!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: