Iestājoties siltākiem laikapstākļiem, atkal aktualizējusies tēma par smēķēšanu dzīvokļos un cigarešu dūmiem, kas iekļūst kaimiņu mājokļos caur daudzdzīvokļu māju atvērtajiem logiem.

«Vai vēl kāds ikdienā savā dzīvoklī saskaras ar cigarešu dūmu smaku, kas nāk no kaimiņu smēķēšanas pa atvērtiem logiem?» portāla ventasbalss.lv forumā raksta kāda ventspilniece. Viņa norāda, ka Tabakas izstrādājumu, tabakas aizstājējproduktu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10. pants aizliedz smēķēšanu uz balkoniem. «Saprotams, ka policija nevar izsekot visiem gadījumiem, bet varbūt mazliet lielāka uzmanība šim varētu palīdzēt? Un kā, piemēram, ar Ventspils pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumu papildināšanu ar smēķēšanas aizliegumu pa atvērtiem logiem?» vaicā ventspilniece.

Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis skaidro, ka smēķēt uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām nedrīkst, ja kaimiņiem ir iebildumi. Tabakas izstrādājumu, tabakas aizstājējproduktu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10. pantā ir noteikti smēķēšanas ierobežojumi, tai skaitā tas, ka smēķēt ir aizliegts daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, kā arī uz daudzdzīvokļu māju terasēm, balkoniem un lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst.

Bet ko darīt, ja kaimiņi šos noteikumus pārkāpj un tomēr smēķē uz sava dzīvokļa balkona vai lodžijas? «Šādos gadījumos ir jāzvana pašvaldības policijai. Katram jau policistu nepieliksim klāt, un katru mēs neizkontrolēsim. Lielākā problēma ir tā, ka cilvēki nereaģē uzreiz, bet pēc tam sūdzas. Ir jāzvana tieši tanī brīdī, kad ir šis gadījums. Nevis pēc desmit minūtēm, pusstundas vai stundas, bet tieši tad, kad notiek šis pārkāpums,» saka Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks. Viņš piebilst, ka atsevišķi ar pilsētas saistošajiem noteikumiem šo jautājumu nav nepieciešams regulēt, jo ir spēkā Tabakas izstrādājumu, tabakas aizstājējproduktu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums un likumam ir augstāks spēks.

Vaicāts, vai smēķēšana uz balkoniem ir izplatīta problēma vai arī tie ir tikai atsevišķi gadījumi, Rudzītis atzīst: «Man jau liekas, ka mūsu sabiedrība paliek arvien kulturālāka. Attiecīgi šis jautājums ir jāatrunā mājas iekšienē. Dzīvokļu īpašniekiem savā starpā ir jāvienojas, kur viņiem būs atļautā smēķēšanas zona, kā viņi rīkosies. Tas ir tāpat kā privātmājā, kur tu ar saviem ģimenes locekļiem vienojies, kur tu smēķēsi. Arī daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem ir jāvienojas.»

Tāpat kā cigarešu dūmi dzīvokļos, privātmāju iedzīvotājiem var traucēt neatļauta atkritumu dedzināšana kaimiņa īpašumā. «Atkritumu dedzināšana ir aizliegta. To mēs kontrolējam. Ir bijuši gadījumi, kad dedzina zarus. Tad mēs braucam un izsakām mutiskus aizrādījumus un norādām, ka visus zarus, visus zaļos atkritumus var nodot šķiroto atkritumu savākšanas laukumos Jēkaba ielā un Siguldas ielā,» saka Rudzītis un piebilst: «Protams, ka tas ir diezgan smags pārkāpums, vēl jo vairāk, ja kāds vēl izdomā dedzināt plastmasu. Tas ir gaisa piesārņojums. Kāpēc kaimiņiem būtu jāelpo dūmi? Tas ir apmēram tāpat kā ar smēķēšanu,» saka Rudzītis un piebilst, ka līdz šim tomēr ar plastmasas dedzināšanu privātmāju teritorijās policija nav saskārusies – ir bijuši tikai jau minētie zaru dedzināšanas gadījumi.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 22.05.2024, 11:57:46

    Vajadzētu pīpēt uz vella paraušanu dzīvoklī.Pēc tam atvērt logus,lai izvēdinās.Tad nevarēs piesieties.

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 22.05.2024, 12:03:51

    Un vēl:
    Vai kungs Rudzītis zina,ka šķiroto atkritumu savākšanas laukumos Jēkaba ielā un Siguldas ielā koku zarus pieņem tikai sasmalcinātus?Un cik darba prasa smalcināšana,nemaz nepieminot ,cik maksā jaudīgs smalcinātājs ar benzīnmotoru?Vai sadedzināt nav vieglāk un lētāk,protams,ņemot vērā vēja virzienu,lai netraucētu citiem un ugunsdrošību arī.

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 22.05.2024, 14:13:19

    Redz,kur vēl citiem problēmas:
    https://jauns.lv/raksts/maja-un-darzs/606106-ta-ir-neciena-veganu-gimenite-nosuta-niknu-vestuli-kaiminiem-kuri-sava-pagalma-cep-saslikus

  • -1
    kohs 22.05.2024, 14:54:13

    Man riebjas ceptu reņģu smaka, kas nāk no kaimiņa virtuves loga.
    Vajadzētu noteikumus, kas aizliedz cept zivis pie atvērtiem logiem.
    Ja nopietni, katrs savā dzīvoklī var darīt ko grib!

  • 0
    tery 22.05.2024, 15:34:32

    Kā tad, kā tad, Ventspilī jau nav nekādu citu jautājumu, kas būtu apspriežami, kā tikai pīpēšana dzīvokļos vai uz lodžijām. Man arī daudz kas nepatīk, piemēram bērnu un jauniešu kliegšana un lamāšanās bērnu laukumā deviņstāvu māju rajonā Inženieru ielā tajā mazajā laukumā starp divām mājām , kas man piespiedu kārtā jāklausās, ja grib atvērt logu... un tā katru dienu līdz desmitiem vakarā. Un tā cilvēku bara tusēšana pie loga. Kā bišu stropā. Vai tā netiek pārkāptas manas tiesības ? Tas ir normāli?

  • 0
    Kreka Onkulis Džeris 22.05.2024, 21:22:24

    Paldies dievam ka pantā nav nekas pieminēts par kreka smēķēšanu pie lodžijas, tad es tiešām būtu dusmīgs... No cigaretēm esmu jau brīvs teju piecpadsmit gadu!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: